novi europski prvaci

Giorgio Chiellini upisao se u povijest europskih prvenstava, a zanimljivo je bilo njegovo objašnjenje kako su Talijani stigli do ukupnog slavlja

  • S.Š. / Hina
  • Zadnja izmjena 12.07.2021 12:37
  • Objavljeno 12.07.2021 u 08:16
Bionic
Reading

Drugi put u povijesti talijanska nogometna reprezentacija je osvojila europski naslov nakon što je u finalu EP-a na Wembleyju pred 60.000 gledatelja nakon izvođenja jedanaesteraca pobijedila Englesku sa 3:2. Utakmica je u 90 minuta i produžetku završila 1:1.

'Ovo je velik pobjeda, dečki su bili sjajni', kazao je izbornik talijanske nogometne reprezentacije Roberto Mancini nakon što su Azzurri drugi put u povijesti osvojili europski naslov.

'Ne znam što bi rekao, dečki su bili sjajni. Bili su hrabri, jako hrabri. Brzo smo primili gol što nas je bacilo u probleme, ali nakon toga smo dominirali utakmicom', kazao je talijanski strateg za Rai 1

'Sretni smo, ovo je važna pobjeda za sve, za naše navijače. Nadam se da slave u Italiji', dodao je.

Jedan od junaka finalnog susreta, a na koncu i najbolji igrač EP-a Gianluigi Donnarumma naglasio je kako je malo ljudi vjerovalo u trijumf Azzurra prije početka EP-a.

'Mi smo fantastična momčad. Nismo se predali ni centimetra. Uspjeli smo od nule, fantastična smo momčad i zaslužujemo ovaj uspjeh,' kazala je jedinica novih europskih prvaka, ujedno i najbolji igrač turnira.

'Ovo je nevjerojatan san, ne znam što bih rekao. Ispisalo smo povijest,' dodao je golman, koji je od raskida ugovora s Milanom još uvijek slobodan igrač.

Leonardo Bonucci je vratio Talijane iz ponora zabivši za 1:1.

'Ovo je nevjerojatno. Stvarno je nevjerojatno. Kad razmišljam o tome odakle smo krenuli, s dna. Moramo zahvaliti treneru, predsjedniku, momčadi, navijačima. Ovaj trofej je zasluga svih, velika zasluga nacije,' kazao je Bonucci koji je sa 34 godine i 71 dan postao najstariji strijelac u finalima EP--a.

Sjajnu predstavu pružio je i Giorgio Chiellini, koji je kao najstariji kapetan u povijesti s 36 godina i 331 danom, poveo Italiju u finale Eura 2020 protiv Engleske na Wembleyu. S vrha je skinuo sunarodnjaka Gianluigija Buffona koji je u finalu Europskog prvenstva 2012. kao kapetan branio s 34 godine i 154 dana.

'Osjećali smo da u zraku da ima nečeg čarobnog. Zaslužili smo to, zaslužila je cijela Italija. Hvala svima koji su bili dio ovog putovanja u protekle tri godine. Uživajmo, lijepo je. Ključno je bilo igrati nogomet i zabavljati se. Čak i kada smo primili rani gol, dominirali smo ostatkom utakmice. Ispisali smo povijest, a sutra želimo proslaviti sa svim Talijanima'.

'Bila je ovo prekrasna večer, toliko smo se veselili ovom trenutku. Od prvog dana imali smo nadu u pobjedu, sada samo želimo slaviti. Nismo odustali, igrali smo svoju utakmicu. To je snaga Italije, borili smo se i znojili do zadnje sekunde', dodao je Emerson.

Sažeci Hrvatske nogometne lige

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal