ozbiljna prijetnja

Gianni Infantino se ne šali; predsjednik Fife poslao jasnu poruku 'bjeguncima' iz Super lige

08.11.2018 u 10:35

Bionic
Reading

Najbogatiji europski nogometni klubovi već neko vrijeme ozbiljno pripremaju osnivanje elitnog zatvorenog natjecanja pod imenom Super liga. No, u cijelu se priču uključio predsjednik Fife Gianni Infantino koji neće dozvoliti raskol...

Novo elitno natjecanje značilo bi smrt za nogomet jer plan je da Superligu igra 16 najbogatijih i najboljih europskih momčadi - redom su to: Barcelona, Real Madrid, Atletico Madrid, Chelsea, Arsenal, Manchester United, Manchester City, Liverpool, Juventus, Roma, Inter, Milan, Bayern München, Borussia Dortmund i Olympique Marseille.

>> Nakon vijesti o pokretanju zatvorene nogometne lige, po uzoru na NBA, stigao žestok odgovor

Prema nekim informacijama Super liga bi mogla zaživjeti već 2021. godine, a klubovi su - ako dođe do nekih većih problema - spremni i na istupanje iz Uefe. Bio bi to težak udarac za europsku nogometnu organizaciju, Liga prvaka i Europska liga praktički bi izgubile smisao.

No, pregovori i dogovori najjačih klubova već su uznapredovali, navodno je održano nekoliko vrlo produktivnih sastanaka čelnika elitnih europskih klubova koji su spremni na sve kako bi njihova ideja zaživjela. A sada su se po prvi put našli pred malo većom preprekom, u igru se uključila i Fifa.

Predsjednik Fife Gianni Infantino odlučio je pomoći Uefi i s najviše razine poslao jasnu prijetnju 'bjeguncima' iz Superlige. i nije birao riječi, želio je da svima bude jasno.

'O formiranju Europske super lige priča se već tridesetak godina. Postoji realna opasnost od osnivanja i moramo je spriječiti', odlučno je kazao Infantino i nastavio:

  • +3
Barcelona - Real Madrid, 10. kolo Primere, 2018/19. Izvor: Licencirane fotografije / Autor: MARTA PEREZ/EPA

'Naš stav je jasan - lli si unutra ili si vani. Ako postoje igrači koji ne igraju u organiziranom nogometu, oni ne igraju organizirani nogomet. A to u ovom trenutku uključuje sve - nacionalne lige, konfederativna natjecanja, Europsko prvenstvo i Svjetsko prvenstvo.'

Ako nekima ni to nije dovoljno, Švicarac talijanskih korijena na čelu Fife je slikovito pojasnio.

'Pod uvjetom da nastupaju u Europskoj superligi, čak i najvećim imenima suvremenog nogometa bit će zabranjeno da budu dio Mundijala i ostalih natjecanja!', zaključio je svaku novu raspravu o Superligi Gianni Infantino.