NAPOKON KANTA

Gerrard prvo tješio rođaka pa digao trofej

27.02.2012 u 10:59

Bionic
Reading

Gotovo šest godina nakon drame u Cardiffu u kojoj je Liverpool West hamu pred nosom oteo FA cup, povijest se ponovila. Ovaj puta mjesto radnje bio je Wembley, protivnik Cardiff, opet su se pucali penali i opet su slavili crveni

Cardiff je u sjajnoj utakmici poveo, pa je gol Škrtela dvoboj odveo u produžetke. Tamo je Liverpool poveo u produžetku, no u 11. minuti Ben Turner do ludila je doveo plave navijače na Wembleyju i gol za 2:2 inicirao je seriju penala. Tamo je Liverpool (Gerrard, Adam) promašio prva dva penala, ali Cardiff nije izdržao i nakon tri promašaja (crveni više nisu promašivali) izgubili su mogućnost osvajanja prvog engleskog trofeja nakon punih 85 godina. Liverpool je tako uzeo svoj prvi nakon šest godina.

'Šest godina je predugo za Liverpool. Ovo si više ne bi smjeli dozvoljavati', govorio je oduševljeni Jamie Carragher koji je tek u 688. nastupu za redse dobio priliku u klupskom dresu istrčati na Wembley.

'Dobro, neko vrijeme ga nije ni bilo, pa je podatak gori nego se čini. Ali važno je da smo osvojili trofej. Nekima je važnije biti među četiri i igrati Ligu prvaka, ali ovaj klub je satkan od trofeja i nema većeg zadovoljstva od podizanja kanti,' kaže Carragher kojemu je ovo 11. klupski trofej u karijeri. Prvenstvo još nema.

Heroj susreta bio je Nizozemac Dirk Kuyt. Zaustavio je pokušaj Cardiffa na gol liniji u 90. minuti, zabio je u produžetku i pogodio penal nakon dva promašaja svojih suigrača.

'Rekao sam Gerrardu nakon što je promašio da ćemo ga ipak osvojiti. Čitavo vrijeme smo vjerovali i to je bio ključ kao što u nogometu samopouzdanje najčešće i jest. Ovo je veliki dan za nas', govorio je Kuyt dok se engleskim hramom orilo You'll never walk alone.

Liverpool se na Wembley vratio nakon 16 godina, a dok je aktualni trener Dalglish bio u vrhu napada crvenih, taj stadion bio im je drugi dom.

'Ovaj uspjeh nas može inspirirati, želimo nastaviti s uspjesima i osvojiti i FA cup', rekao je zarazno optimistični i uspješni Kenny, najavljujući novi 'napad na Wembley.'

Na terenu su bila dva rođaka Gerarrd. Obojica su promašila penale u raspucavanju, ali Steven je digao trofej nakon što je Cardiffov Anthony promašio zadnji penal. Dok je ostatak momčadi slavio on je trčao prema uplakanom bratiću i tješio ga.

'Nije važno što sam mu rekao, on je dobar igrač i sjajan dečko i nije mu lako. Sjećam se kada sam zabio autogol u finalu protiv Chelseaja, ne može se to riječima opisati. Osjećaji mi se miješaju... Slavit ću, naravno, ali vidjet ćemo se poslije ponovno. Cijela obitelj je uz njega', rekao je kapetan uoči podizanja novog trofeja. Osmog Liverpoolovog u povijesti Liga kupa, čime su redsi postali najuspješnija momčad u povijesti ovog natjecanja.

Snimka dvoboja na Wembleyju