skandal je okončan

Gem, set, meč! Kraj za Novaka Đokovića, izgubio je na sudu jednoglasnom odlukom i mora napustiti Australiju

16.01.2022 u 08:09

Bionic
Reading

Savezni sud je objavio da je jednoglasno potvrđena odluka ministra za imigraciju Alexa Hawkea da se Novaku Đokoviću oduzme viza i da ga se protjera iz Australije

Prvom tenisaču svijeta je u petak ponovo odbijena viza, ali su njegovi odvjetnici izborili novo suđenje po ubrzanom procesu. U subotu kasno navečer po hrvatskom vremenu počelo je suđenje koje se odužilo do kasnih popodnevnih sati po lokalnom vremenu tj. do ranih jutarnjih sati po hrvatskom vremenu.

Najvažnije je istaknuti kako je potvrđeno da je Đoković odbio svjedočiti. Sve je prepustio svojim odvjetnicima, ali na krjau nije dobro završilo za deveterostrukog pobjednika Australian Opena.

Đokovićev odvjetnik rekao je da ne postoje dokazi da je prvi tenisač svijeta izazvao prosvjede protivnika cijepljenja te da je odluka ministra Alexa Hawkea da mu se uskrati viza bila 'nerazumna' i 'pogrešna'.

Australska vlada pak tvrdila je da srpski tenisač, koji nije cijepljen protiv koronavirusa, predstavlja "zdravstveni rizik" .

Stephen Lloyd, za vladu, rekao je da se Đokovićevo protivljenje cijepljenju može vidjeti ne samo u njegovim javnim izjavama, već i zato što nije bio cijepljen protiv koronavirusa čak ni nakon što su cjepiva postala široko dostupna.

Vladin odvjetnik priznao je da postoji rizik da bi ukidanje Đokovićeve vize izazvalo "nemir" među ljudima koji se ne slažu.

No, Lloyd je tvrdio da s obzirom na Đokovićev status istaknutog sportaša, postoji opasnost da bi njegov stav i ponašanje mogli potaknuti druge da krše smjernice zdravstvene sigurnosti.

'Ministar je zauzeo stav da će njegova prisutnost u Australiji potaknuti ljude izvan antivakserskih krugova da oponašaju njegovo očito zanemarivanje sigurnosnih mjera', rekao je Lloyd.

Naveo je Đokovićevo sudjelovanje u intervjuu za medije i fotografiranju kada je prošlog mjeseca znao da je zaražen koronavirusom.

  • +4
Novak Đoković na treningu u Australiji Izvor: Profimedia / Autor: Kelly Defina / AFP / Profimedia

Đoković je u Australiju stigao 5. siječnja kada mu je poništena viza te je smješten u hotel Park u Melbourneu, prihvatilište za migrante gdje je proveo četiri noći.

Sud ga je u ponedjeljak oslobodio, presudivši da je odluka o otkazivanju vize po dolasku u Australiju neosnovana zbog nepoštivanja procedure.

Australski ministar za imigracije Alex Hawke odlučio je nakon toga, 14. siječnja, poništiti vizu Đokoviću jer bi njegov boravak u zemlju mogao utjecati na jačanje protivljenja cijepljenju protiv covida-19 u Australiji i Đoković je vraćen u prihvatilište za migrante.

Odlukom suda Đokoviću je onemogućeno da se natječe na Australian Openu i potencijalno osvoji rekordni 21. Grand slam.