NEVJEROJATAN RASPLET

Gatlinu zlato na 100m, publika ga izviždala, a on se zatim naklonio tek trećem Boltu

05.08.2017 u 22:50

Bionic
Reading

Justin Gatlin (35) je slavio u finalu utrke na 100 metara na Svjetskom prvenstvu u Londonu, a Usain Bolt (30) je završio tek na trećem mjestu

Najiščekivaniji događaj u Londonu na atletskom SP-u nije završio prema očekivanja sportske javnosti. Usain Bolt nije otišao u mirovinu sa četvrtim svjetskim zlatom na 100 metara, a u tome su ga spriječili američki sprinteri.

Najomraženiji čovjek na stadionu Justin Gatlin je odnio pobjedu. Amerikanac kojem su zviždali prije svake utrke pa tako i prije ovog finala imao je nevjerojatnu završnicu u kojoj je došao do naslova prvaka što je izazvalo bijes kod gledatelja koji su njegov trijumf popratili burnim negodovanjem, a on je samo hladno stavio prst na usta te im tako poručio da zašute.

  • +6
Finale na 100m u Londonu, SP 2017. Izvor: Reuters / Autor: PHIL NOBLE

Naime, Gatlin nije omiljen zbog brojnih dopinških afera i mnogi smatraju kako mu više nije bilo mjesta u atletici, a ovo mu je drugo svjetsko zlato na 100 metara, 12 godina nakon što je trijumfirao i u Helsinkiju.

Poraženi Bolt, najveći sprinter svih vremena ipak je smogao snage i krenuo čestitati Gatlinu, a ovaj je kleknuo i naklonio se najvećem šampionu koji je ikada trčao tartan stazom.

No Gatlinovih 9.92 ovoga puta je bila previsoka prepreka za Bolta koji se morao zadovoljiti sa brončanom medaljom s rezultatom 9.95, jer ga je nadmašio još jedan Amerikanac Christian Colleman koji je bio brži za stotinku.

Inače, Gatlin je na posljednja dva SP-a u Moskvi 2013. i Pekingu 2015. kao i na prošlogodišnjim Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru bio srebrni, uvijek iza velikog Bolta.

Inače, Bolt sa SP-a ima čak 14 medalja, 11 zlata, dva srebra i sada jednu broncu, a još ga sljedeći vikend čeka finale štafete na 4 x 100m. Također, osvojio je devet olimpijskih zlata, ali mu je jedno oduzeto zbog dopingiranog kolege Neste Cartera u štafeti.