LIGA PRVAKA

Galinović i Rukavina u Ateni traže prolaz

09.12.2008 u 08:27

Bionic
Reading

Posljednje kolo po skupinama od A do D dat će i posljednje odgovore koje će momčadi nastaviti natjecanje u Ligi prvaka, a koje će u Kup Uefa te za koje će europsko natjecanje za ovu sezonu biti gotovo

Prije posljednjeg kola, najdramatičnije i najneizvjesnije je u skupini A i B. U svakoj od skupina po tri momčadi kandidiraju za prva dva mjesta koja osiguravaju nastavak natjecanja u Ligi prvaka. Tako će utorak biti za neke izuzetno sretan, a za druge pak nesretan dan.

A skupina

1. Roma 9
2. Chelsea 8
3. Bordeaux 7
4. Cluj 4

Chelsea – Cluj

Londonski Chelsea imat će, uvjetno rečeno, najlakši put za osiguravanje nastavka puta u Ligi prvaka. Igrači trenera Luiza Scolarija na svom će Stamford Bridgeu dočekati rumunjski Cluj koji je izgubio sve šanse i kojem će ovo biti oproštaj od velike scene za ovu sezonu. S obzirom na nemotiviranost rumunjskog predstavnika, Chelsea ima veliku priliku napraviti ono što svi od njih očekuju – prolazak u drugi krug.

Roma – Bordeaux

Rimski stadion Olimpico bit će središte direktnog okršaja kandidata za drugi krug. Tu je sve sasvim jasno. Pobjedom bi jedna ili druga momčad osigurala nastup u Ligi prvaka, dok je Romi i remi dovoljan. Bordeauxu pak osim pobjede ništa drugo ne znači i bilo koji drugi rezultat osim pobjede francuskog predstavnika gura u Kup Uefa.

Skupina B

1. Inter 8
2. Panathinaikos 7
3. Anorthosis 6
4. Werder 4

Panathinaikos – Anorthosis

Atenski Panathinaikos naših Galinovića i Rukavine ima veliku priliku ući u drugi krug Lige prvaka. Za takav pothvat trebaju pobijediti ili barem odigrati neriješeno protiv ciparskog Anorthosisa koji se pokazao najugodnijim iznenađenjem Lige prvaka. No, ni ciparski predstavnik nije bez izgleda. Ukoliko iznenade u Ateni i pobijede, preskočili bi Panathinaikos i napravili bi povijesni rezultat.

Werder – Inter

Tko bi rekao da će Werder u posljednjem kolu hvatati posljednji vlak za ostanak u nekom euro natjecanju. No, bremenski klub ne ovisi o sebi. Čak i ukoliko pobijede Inter, koji je već osigurao nastup u drugom krugu Lige prvaka, Werder mora čekati rezultat iz Atene. Ukoliko Panathinaikos i Werder pobijede, njemački bi predstavnik osigurao utješni Kup Uefa. Kako god se gleda, bundesligaški je klub u nezavidnoj situaciji, a pred njima je izuzetno kvalitetan Inter.

Skupina C

1. Barcelona 13
2. Sporting 9
3. Šahtar 6
4. Basel 1

Basel – Sporting

Švicarski se Basel već puno ranije oprostio od svojih euro ambicija, tako da će posljednje kolo protiv Sportinga za njih biti samo prilika za dostojan oproštaj od svojih navijača. Lisabonski je Sporting također u komfornoj situaciji jer je osigurao drugi krug Lige prvaka. S obzirom na razliku u kvaliteti, Sporting ne bi u Švicarskoj trebao imati problema te tako zacementirati svoje drugo mjesto u skupini.

Barcelona – Šahtar

Barcelona još u ovosezonskom dijelu nije doživjela poraz, te je kao prva osigurala drugi krug. Šahtar našeg Darija Srne je do samog kraja vodio bitku sa Sportingom za prolazak u drugi krug, no ukrajinski će predstavnik na kraju ipak završiti u Kupu Uefa. Gostovanje na Camp Nou za igrače trenera Lucescua će biti izvrsna prilika da neopterećeni testiraju svoje mogućnosti.

Skupina D

1. Atletico 11
2. Liverpool 11
3. Marseille 3
4. PSV 3

PSV – Liverpool

I dok je Liverpool već ranije osigurao drugi krug, PSV-u jedino i samo pobjeda nad Liverpoolom donosi nadu da bi mogao u drugi krug. No, i u tom slučaju ovise o rezultatu iz Marseillea. U svakom slučaju, za PSV nema previše opcija – pobjeda i ništa drugo. Sve ostalo bi za njih bio oproštaj od Europe. OK, postoji mogućnost i da remiziraju, a da Marseille izgubi. U svakom slučaju, u najtežoj su poziciji da se probiju u Kup Uefa.

Marseille – Atletico

Najveći suparnik PSV-a za treće mjesto koje vodi u Kup Uefa je Marseille, koji će na svom Velodromeu pokušati izvolijevati pobjedu nad Atleticom koji je već osigurao drugi krug. Francuski klub, kao i PSV, mora tražiti jedino pobjedu. Sve ostalo im komplicira život. Ukoliko obje momčadi na kraju imaju isti broj bodove dalje bi prošao Marseille zbog boljeg međusobnog omjera.