ŽIVOTNA PRIČA

[FOTO/VIDEO] Rafael Nadal – kralj zemlje i Roland Garrosa, ratnik među tenisačima koji je prolazio torturu na treninzima, a trofejni put započeo u Hrvatskoj

25.10.2020 u 13:50

Bionic
Reading

Rafael Nadal (34) nedavno je na Roland Garrosu potvrdio da je kralj zemlje i jedan od najboljih tenisača svih vremena, a iza njegovih fantastičnih postignuća stoje spartanski režim i mukotrpan rad. Ovo je životna priča španjolskog tenisača koji je došao do toga da može postati najveći u povijesti bijelog sporta

Gem, set, meč! Prije dva tjedna Rafael Nadal obranio je titulu na Roland Garrosu i samo potvrdio svoj status besmrtnika kada je riječ o pariškom turniru. S druge strane stajao je Novak Đoković, prvi tenisač svijeta, veliki rival i jedan od samo dvojice (Robin Söderling) koji su svladali Španjolca na zemljanom Grand Slamu u 16 nastupa.

No ovoga puta Srbin nije imao šanse, Bik s Mallorce pomeo je pod čovjekom protiv kojeg i dalje ima negativan omjer (27-29), ali na Roland Garrosu on je gazda i to se vidjelo od prvog gema – 6:0, 6:2, 7:5. Đoković nije ni znao što ga je snašlo, a Nadal je podigao svoj 13. trofej pobjednika Roland Garrosa te osvojio 20. Grand Slam, čime se izjednačio s Rogerom Federerom te tako opet pokrenuo naklapanja o najvećem svih vremena...

Vezan uz obitelj te velik utjecaj stričeva

Rafael Nadal Parera rođen je 3. lipnja 1986. u Manacoru na Mallorci, najvećem otoku Baleara. Bio je voljeno dijete u skladnoj obitelji, u kojoj mu ničega nije nedostajalo. Otac Sebastian imao je osiguravajuću tvrtku, bavio se proizvodnjom stakala i prozora te ugostiteljstvom dok je majka Ana Maria Parera bila trgovkinja parfemima. Nadalovi su nešto kasnije dobili i četvrtog člana, kćer Mariju Isabelu, koja je bila bliska sa starijim bratom i za koju se smatra da ga je ona upoznala sa sadašnjom suprugom Xiscom Perellom, s kojom je gotovo 15 godina u braku.

'Uvijek me nagovarao da ponekad izađem s njime i njegovim prijateljima. Nama je to prirodno, čak iako bi to drugima ponekad moglo biti čudno. To je dio tajne naše posebne veze. Većina dječaka koji odrastaju vide svoje mlađe sestre kao smetnju, pogotovo kad su tinejdžerice, ali Rafael nikad nije bio takav prema meni', izjavila je Maria Isabel.

  • +18
Španjolski tenisač Rafael Nadal Izvor: EPA / Autor: JULIEN DE ROSA

S tri godine mali Rafael je uzeo teniski reket u lijevu ruku, iako je dešnjak, ali je jednako tako volio ganjati nogometnu loptu. Bilo je jasno da se ne može u potpunosti posvetiti jednom i drugom sportu pa je otac presjekao i dao mu ultimatum, a on se odlučio za tenis.

Na njega su tada veliki utjecaj imala i dva strica, Miguel Angel Nadal, koji je nekada igrao nogomet za Mallorcu, Barcelonu i reprezentaciju, te Toni Nadal, teniski trener, najzaslužniji za Rafin uspjeh kao tvorac ratnika koji se nikada ne predaje i bori se za svaki poen.

Surovi treninzi, ponižavanja i životne lekcije

Toni nije imao milosti prema svojem nećaku, na treninzima ga je tjerao do krajnjih granica, provodili su nekad sate na lošim terenima i vježbali s potrošenim i ispuhanim lopticama, bilo je tu vrijeđanja, ponižavanja, omalovažavanja (zvao ga je ponekad maminim sinčićem), a sve samo u svrhu da bi ga očvrsnuo i pripremio za surov svijet profesionalizma. Bilo je tu i bolnih životnih lekcija, a možda najpoznatija je ona kada je mali Rafa zaboravio ponijeti bocu vode na dječji turnir. Bilo je paklenski vruće, ali...

'Mogao mi je kupiti bocu vode, ali nije. Tako da se naučim odgovornosti', prisjetio se Rafa, ali mu to danas ne zamjera jer i sam ističe da bez takvih spartanskih metoda strica ne bi bio tu gdje je sada.

'Toni je od samog početka bio oštriji prema meni nego prema drugoj djeci. Zahtijevao je i stavljao veliki pritisak. Razgovarao bi grubo, vikao bi puno i bojao sam ga se. Kad bih vidio da druga djeca nisu došla na trening i da smo sami, odmah bi me uhvatio čudan osjećaj u želucu. Uvijek sam ja na kraju treninga morao skupljati loptice i čistiti terene. Svatko tko misli da sam bio povlašten, jako se vara', otkrio je u svojoj autobiografiji 'Rafa: My Story'.

Onaj tko je vidio s kakvom žestinom i voljom mali Nadal udara po loptici mogao je zaključiti da je pred njim bogata karijera, ali ne i da će biti jedan od najvećih u povijesti.

Dolazak u Hrvatsku i tiha patnja direktora ATP-a Umag

U profesionalce je uletio 2001., s 15 godina, a prvi značajniji uspjeh dogodio mu se dvije godine kasnije u Hrvatskoj. Te 2003. pojavio se u Umagu i došao do prve titule na ATP-u, ali u konkurenciji parova sa sunarodnjakom Alexom Lopezom Moronom dok je u pojedinačnoj konkurenciji došao do polufinala, u kojem ga je zaustavio Carlos Moya, kralj Umaga koji mu je 2017. postao novi trener nakon razlaza sa stricem.

Uglavnom, Rafael je sljedećih godina postao tiha patnja tadašnjeg direktora Umaga Slavka Rasbergera te je bio blizu da ga dovede i 2005., ali je Španjolac otkazao nastup zbog ozljede. I poslije toga bilo je neuspješnog koketiranja s najboljim igračem u povijesti zemljanih turnira, a u jednom razgovoru Rasberger je čak otkrio da je postojao način da se Nadal više godina veže uz Umag, ali...

'Došao sam na US Open i tamo me pronađe Toni Nadal, s kojim isto imam dobre odnose. Rekao mi je kako mu je Srđan Ivanišević pričao, a znao je za te vile u Stella Marisu, i ako njima tamo sredim vilu, onda će i oni pet godina dolaziti u Umag', kazao je Rasberger, no nije naišao na potporu lokalnih vlasti da se vila pokloni Nadalu (kao ni Đokoviću).

Prvi osvojeni turnir u pojedinačnoj konkurenciji bio mu je Sopot (2004.), a onda je godinu kasnije uslijedila eksplozija trofeja, čak 11 titula, među kojima se ističe Roland Garros, do kojeg je došao tako što je u polufinalu na 19. rođendan svladao Rogera Federera, s kojim će kasnije razviti možda najveće i najpoznatije rivalstvo u tenisu i kojem je postao noćna mora u Roland Garrosu - Švicarac ga naime tamo nikad nije pobijedio.

Osvojio gotovo sve, samo jedan značajniji trofej mu bježi

Do danas je Nadal osvojio 86 turnira (123 finala) u pojedinačnoj konkurenciji, od toga 20 grand slamova (13 Roland Garrosa, četiri US Opena, dva Wimbledona i Australian Open) te 35 turnira iz Masters serije 1000. U uspjehe treba pridodati pet osvojenih Davis kupova te dva olimpijska zlata, u pojedinačnoj (2008.) te konkurenciji parova (2016.). Jedini značajniji trofej koji mu je zasad izmakao je završni Masters osmorice najboljih tenisača, na kojem su mu najbolji rezultati dva finala.

Koliko je cijelo to vrijeme na njega imao utjecaj stric Toni, vidi se i po jednoj situaciji iz 2013., kada je tada već dvostruki pobjednik Wimbledona ispao u prvom kolu od Stevea Darcisa.

'Boljelo me koljeno', pokušao je pronaći opravdanje Rafael, da bi ga Toni odmah spustio na zemlju protupitanjem: 'Bi li ti to smetalo da se radilo o finalu?'

Za strica i trenera gotovo nikad nije bilo pravog alibija pa nije nikakva tajna da je zato Nadal često igrao i uz bolove, poluzaliječen ili ozlijeđen. Zbog toga su mnogi stručnjaci mislili kako Španjolac neće izdržati takav tempo i da će mu ozljede drastično skratiti karijeru. To se ipak nije dogodilo pa i dalje možemo uživati u njegovim majstorijama.

Optužbe za doping i sumnjive metode liječenja ozljeda

Inače, zbog njegovih ogromnih mišića, ekstremne izdržljivosti i brzine pa nevjerojatno brzih oporavaka od ozljeda ili teških mečeva bilo je pojedinaca koji su optuživali Nadala za nelegalne radnje. Španjolac je to uvijek s gnušanjem odbacivao iako je priznao da je na pojedinim rehabilitacijama koristio metodu PRP (Platelet rich plasma), nedozvoljenu u nekim zemljama.

Ona se odnosi na to da liječnici vade sportašima krv iz tijela, posebnim je tretmanima obrađuju i izdvajaju trombocite iz krvne plazme. Poslije te trombocite ubrizgavaju u ozlijeđeni dio kako bi se ubrzao oporavak.

'Ne mislim da je to doping. Nemam sve informacije, ali na kraju svega moramo se voditi svjetskim standardima, a ne prema onom što misle u Italiji ili Španjolskoj', izjavio je prije pet godina Nadal te nikada nije pao, a ni izbjegao testiranja Svjetske antidopinške agencije pa je tako začepio usta svojim kritičarima.

  • +17
Rafa Nadal - Novak Đoković, finale Roland Garrosa 11.10.2020. Izvor: EPA / Autor: YOAN VALAT

Tajanstvena družica Xisca, ulazak u brak, a na djecu se još čeka

Njegovim uspjesima sigurno je pridonio i stabilan privatni život u kojem nije bilo mjesta aferama, sve je bilo podređeno tenisu, a to je shvaćala i njegova dugogodišnja djevojka (od 2005.), od prošle godine i supruga. Njihova veza bila je izvan očiju javnosti, Xisca ga nije često pratila na turnirima, nije aktivna na društvenim mrežama, ne hvali se skupocjenom odjećom i obućom, a radi u njegovoj humanitarnoj organizaciji. O svojem odnosu s Rafaelom jednom je izjavila:

'On treba prostora kada se natječe. I sama ideja da sam cijeli dan negdje oko njega u tim trenucima me guši. Također, on bi se tada cijelo vrijeme brinuo za mene. Kada bih ga svugdje slijedila, postojao bi veliki rizik da se više ne bismo ovako dobro slagali.'

Sretni par još uvijek nema djece, a sam španjolski tenisač objasnio je zašto još nije stvorio potomstvo.

'Volio bih imati djecu, ja sam obiteljski tip i jako volim djecu. Međutim stvarnost je drugačija. Volio bih da san o djeci ispunim kad mi to dopusti moja sportska karijera. Želim se brinuti o njima. Nisam siguran da bi moja putovanja tijekom godine bila dobra za njih.'

Inače, poznati tenisač izgovorio je 'sudbonosno da' u čuvenoj tvrđavi La Fortaleza na Mallorci pred ukupno 350 uzvanika, među kojima je bio i nekadašnji kralj Španjolske, Juan Carlos I.

  • +5
Xisca Perello - supruga Rafaela Nadala Izvor: EPA / Autor: GEOFF CADDICK

Nitko nema toliko rituala uoči i za vrijeme meča

Mnogi tenisači imaju raznorazne rituale, ali Rafael pretjeruje u njima. Pri izlasku na teren isključivo staje prvo desnom nogom, a reket drži u lijevoj ruci. Stolice i ručnici moraju biti poravnati, bočice dijagonalno poredane u odnosu na teren. Nakon bacanja novčića uvijek opali sprint na osnovnu liniju. Nikada ne gazi linije na terenu, osim u igri, a nakon pauze ustaje tek nakon protivnika. Na zemlji uvijek prije servisa očisti liniju. Zatim povlači hlače dolje, a majicu gore. Nakon toga obriše se po nosu, stavi kosu iza lijevog uha (iako nosi maramu), opet nos, pa kosa iza desnog uha. I sad zamislite da na sve to još kaže da nije praznovjeran. Poslije toliko osvojenih turnira nemamo što dodati, jer vidi se da pali...

Koliko će još trajati i koji mu je glavni cilj? Za njega tu nema tajni...

'Volio bih osvojiti više grand slamova od Federera, ali ne razmišljam o tome, ne treniram i igram zbog toga. Igram tenis jer to volim, ne mogu samo razmišljati o grand slamovima, tenis je puno više od toga. Igram da bih bio sretan, a kad pobjeđujem, onda sam presretan. Ukoliko ne uspijem postati najuspješniji svih vremena, to će biti zato što su drugi bili bolji. Ne smijete postati frustrirani ukoliko susjed posjeduje veću i bolju kuću od vaše. U konačnici sam zadovoljan jer sam ostvario sve što sam do sada zacrtao.'

Vamooos Rafa!

ZANIMLJIVOSTI I DRUGI O NADALU

  • u karijeri je od turnirskih nagrada zaradio gotovo 123 milijuna dolara, a kada tome pridodamo bonuse i zaradu od sponzora, onda je taj iznos gotovo 550 milijuna dolara
  • s dvojicom svojih najvećih rivala ima pozitivne omjere, s Federerom 24-16 i Murrayjem 17-7, a negativan s Đokovićem 27-29
  • kolumbijska pjevačica Shakira unajmila ga je za ulogu u svom spotu za pjesmu 'Gypsy'. Među njima se strasti nisu rasplamsale. Shakira je pronašla sreću u Barceloninu stoperu Gerardu Piqueu
  • iako mu je stric Miguel Angel Nadal igrao za Barcelonu, Rafael Nadal je veliki navijač madridskog Reala
  • još mu jedna pobjeda nedostaje do jubilarne tisućite, sada je na omjeru 999-201
  • jako ga je pogodio razvod roditelja 2009., bio je u depresiji, smršavio je 15 kilograma te uz to imao probleme s bolnim koljenima: 'Razvod mame i tate me mnogo promijenio. Mjesec dana nisam znao za sebe. Još mi je bilo teže jer nisam bio kod kuće i nisam znao što se događalo između njih'
  • 'Ljudi zaboravljaju da je bitnije oblikovati osobu, a tek onda igrača. Svijet je dovoljno velik i bez toga da si još i sami umišljamo kako smo veliki. Rafa bi uvijek trebao imati pozitivan stav. Jer u ovom životu to što loptica odlazi u aut i nije takav problem', izjavio je stric Toni, a tu filozofiju propagira i Teniska akademija Rafael Nadal u Manacoru
  • na Roland Garrosu nosio je ručni sat iz glasovite radionice Richard Millea, koji stoji nevjerojatnih milijun dolara, a njegov naziv otkriva ekskluzivnost: RM 27-04 Tourbillon Rafael Nadal. Napravljeno je samo 50 primjeraka, što dovoljno govori...
  • 'Kako god da završi, nedostaje mu još jedan da na jednom turniru osvoji isti broj ukupnih grand slamova Petea Samprasa. To je nevjerojatno. Mislim da je to jedan od najboljih rekorda u sportu - možda i najbolji. Mislim da se to nikada neće ponoviti i zapravo mislim da mu se nitko neće približiti', rekao je Murray o Nadalovih 13 Roland Garrosa
  • 'On je dobar momak i velik igrač. Svi su govorili da neće uspjeti zbog zdravlja, da je njegova igra brutalna za tijelo, ali on je pronašao način. Mnogo sam naučio od njega, veliki je šampion, odličan je za tenis i sretan sam što smo imali te bitke. Bili smo dio epskih mečeva, a on će ostati upamćen možda kao najveći tenisač svih vremena', izjavio je Federer o svojem najvećem rivalu
  • 'Želio bih odati Rafi veliko priznanje. Ne samo na ovoj pobjedi, već zbog svega što je napravio. Velik si prvak! Ovaj meč predstavlja veliko iskustvo za mene. Težak duel, a nisam zadovoljan načinom na koji sam igrao. Pobijedio je bolji', poručio je prvi igrač svijeta Đoković poslije zadnjeg poraza od Nadala u finalu Garrosa
  • španjolski tenisač dobio je i asteroid nazvan po njemu, a otkriven u opservatoriju na Mallorrci
  • osim tenisa i nogometa, Nadal obožava igrati golf i poker, a 2014. odmjerio je snage s najboljom pokerašicom Vanessom Selbst
  • bježao je iz škole kako bi gledao japanski crtani film 'Dragon Ball'
  • veliki je humanitarac - donirao je milijune dolara raznim humanitarnim organizacijama, a ima i svoju fondaciju.