liga nacija

[FOTO] Povijesni debakl Engleza, Mađari su im utrpali čak četiri komada; Njemačka 'petardom' razbila nemoćne Talijane

14.06.2022 u 23:30

Bionic
Reading

U jednom od nogometni klasika, sudaru bivših svjetskih prvaka, Njemačka je u M'gladbachu pobijedila Italiju 5:2 izjednačivši najveću pobjedu u međusobnim susretima. U drugom susretu iz skupine Mađarska je u gostima deklasirala Englesku 4:0 ostvarivši prvu pobjedu na Otoku nakon 1953. godine

Njemačka je odigrala sjajnu utakmicu protiv aktualnih europskih prvaka i nakon 70 minuta igre vodila je 5:0. 'Elf' je u posljednjim minutama spustio nogu s gasa dozvolivši 'azzurrima' da s dva gola izbjegnu najteži poraz u povijesti međusobnih susreta i izjednače rekordni poraz od Nijemaca iz studenog 1939. godine.

Strijelci za domaćine bili su Joshua Kimmich (10), Ilkay Gundogan (45+4-11m), Thomas Müller (51), Timo Werner (68, 69). Za Italiju je zabio Wilfried Gnonto u 78. minuti postavši najmlađi strijelac u povijesti 'azzurra'. Mladi napadač Züricha je zabio gol s 18 godina i 222 dana oborivši rekord Brunea Nicolea koji je imao 18 godina i 258 dana kada je zabio za 'azzurre' u studenom 1958. protiv Francuske (2:2). U posljednjim trenucima susreta Alessandro Bastoni je zabio za konačnih 5:2.

Bilo je to tek treće slavlje 'elfa' protiv 'azzurra' u posljednjih 12 međusobnih ogleda. Njemačka je zadnji put bila bolja u četvrtfinalu EP-a 2016. godine kada je u Bordeauxu pobijedila boljim izvođenjem jedanaesteraca, a iste je godine dobila i prijateljsku utakmicu u Münchenu 4:1. Prije toga zadnju pobjedu je upisala u lipnju 1995. u prijateljskoj utakmici u Zürichu.

  • +9
Njemačka - Italija, Liga nacija, 14.6.2022. Izvor: EPA / Autor: SASCHA STEINBACH

Dodajmo i kako je Njemačka posljednji put u nekoj službenoj utakmici zabila Italiji više od jednog gola, davne 1970. u polufinalu SP-a (4:3).

Počelo je sjajno za odabranike Hansija Flicka. Domaćin je poveo već u desetoj minuti golom Joshue Kimmicha. U 33. minuti opasno je zaprijetio Jonas Hofmann, no Gianluigi Donnarumma je bio siguran.

U završnici prvog dijela njemačka vrsta je imala još dvije odlične prilike, u 39. minuti je pucao Leroy Sane, a minutu kasnije i Timo Werner, ali je talijanska jedinica ob puta sjajno reagirala. No, u posljednjim trenucima prvog dijela niti Donnarumma nije mogao ništa. Alessandro Bastoni je oborio Hofmanna, a sudac Istvan Kovacs je okazao na bijelu točku. Ilkay Gundogan je bio siguran za 2:0.

U nastavku susret uslijedio je pravi potop aktualnih europskih prvaka. Müller je u 51. minuti zabio za 3:0, a da bi Werner u dvije minute zabio dva goa (68, 69). Do kraja susreta Gnonto i Bastoni su tek malo ublažili debakl Talijana.

U drugom susretu iz ove skupine Mađarska je na stadionu Molineux u Wolverhamptonu razbila europskog doprvaka Englesku 4:0. Bila je to prva mađarska pobjeda na Otoku nakon davne 1963. godine kada je 'laka konjica' na Wembleyju deklasirala 'Gordi Albion' 6:3. Tada je to bila prva pobjeda jedne strane momčadi protiv 'Gordog Albiona' u engleskom nogometnom hramu.

  • +9
Engleska - Mađarska, Liga nacija, 14.6.2022. Izvor: EPA / Autor: ANDREW YATES

Mađarska je dobila Engleze i u prvom susretu 4. lipnja u Budimpešti, također za povijest, prvi put nakon 60 godina.

A sada su, u čudesnoj večeri mađarskog nogometa u Wolverhamptonu, strijelci za Mađarsku bili Roland Sallai (16, 70), Zsolt Nagy (80) i Daniel Gazdag (89). Jedan je to od najtežih domaćih poraza Engleza uopće...

Mađari nakon četiri kola iznenađujuće vode sa sedam bodova ispred tri bivša svjetska prvaka. Njemačka je druga sa šest bodova, Italija ima pet, a Engleska je na dnu ljestvice s dva boda.

U skupini 4 Nizozemska je pobijedila Wales 3:2 zadržavši prvo mjesto.

Domaćin je poveo 2:0, gosti su izjednačili, a pobjedu 'oranju' donio je Memphis Depay u četvrtoj minuti nadoknade. Za Nizozemsku su zabili i Noa Lang (17), te Cody Gakpo (23), a za goste Brennan Johanson (26) i Gareth Bale (90+2-11m).

Belgija je na gostovanju porazila Poljsku 1:0 golom Michyja Batshuayjia iz 16. minute.

Na ljestvici vodi Nizozemska s 10 bodova, Belgija ima sedam, Poljska četiri, a Wales jedan.