POVRATAK KORIJENIMA

[VIDEO] Pod vodstvom Ace Petrovića zabijao je 'trice s parkinga', briljirao je u NBA ligi, borio se s plućnom embolijom... Nakon svega svi mu se klanjaju zbog ovoga!

25.10.2021 u 18:51

Bionic
Reading

Iz Bosne i Hecegovine stiže vijest o povratku na košarkaške parkete jednog od najvećih košarkaša ove zemlje, Mirze Teletovića, koji je tijekom karijere imao velike zdravstvene probleme...

Proslavljeni reprezentativac Bosne i Hercegovine izgradio je zavidnu NBA karijeru igrajući u Brooklyn Netsima, Phoenix Sunsima i Milwaukee Bucksima, a sada zabija 'trice s parkinga i svlačionice' za klub u kojem je ponikao, KK Turbina iz Jablanice u drugoligaškom natjecanju Bosne i Hercegovine, tzv. A1 ligi.

Vrlo brzo njegov su talent uočili stručnjaci KK Sloboda Dita iz Tuzle u koju prelazi kao dječak s 14 godina. Eksplodirao je igrajući za belgijski Oostende, a največi trag u Europi ostavio u španjolskom klubu Caja Laboral.

Tijekom NBA karijeren koja je trajala od 2012. do 2018. godine imao je zdravstvenih problema, plućna embolija usporila je njegov napredak, ali i ubrzala odluku o prekidu karijere. Sredinom sezone 2014/15. otkrivena mu je plućna embolija zbog čega je morao propustiti ostatak sezone. Iako su prognoze predviđale da će oporavak trajati barem pola godine, vratio se na parket u prvoj utakmici doigravanja protiv Atlanta Hawksa 22. travnja 2015. U njegovoj posljednjoj NBA sezoni 2017/18 u dresu Milwaukee Bucksa nastupio je u prvih deset utakmica. Krajem studenoga pauzirao je četiri tjedna zbog operacije hrskavice u lijevom koljenu. I baš kada je razmiđljao o povratku na parket vratili su se problemi s plućnom embolijom u oba plućna krila. Sredinom ožujka 2018. Bucksi su raskinulu suradnju s Teletovićem.

Bio je reprezentativac Bosne i Hercegovine, a javnost ga posebno pamti po nevjerojatnim tricama koje je zabijao na Eurobasketu 2013 u susretu protiv Litve. Slavi su pridnijeli fantastični i emocijama nabijeni komenatri sportskog komentatora Edina Avdića.

U to vrijeme izbornik Bosne i Hercegovine bio je hrvatski stručnjak Aleksandar Aco Petrović, a u stožeru su mu pomagala još tri hrvatska stručnjaka, Dražen Orešković, Denis Bajramović i Jure Šango.

Po okončanju karijere, 2018. godine, postao je predsjednik Upravnog odbora Košarkaškog saveza BiH, nevadno se povukao s te funkcije i ostao samo član tog tijela. 

U svojoj 36. godini odlučio je pomoći klubu iz kojeg je sve krenulo te je u pobjedi Turbine u 1. kolu A1 lige BiH nad KK Konjic 95-61 sudjelovao s 18 poena.