počinju testiranja

[FOTO] Napokon je potpuno otkriven novi dizajn svih bolida Formule 1; ovo su povijesne promjene

22.02.2022 u 14:35

Bionic
Reading

Nova sezona Svjetskog prvenstva Formule 1 počinje 20. ožujka, a prve važne informacije o tome koliko su njihovi bolidi kvalitetni, momčadi će dobiti ovog tjedna na testiranjima koja započinju u srijedu u Barceloni

Prvi od dva službena testiranja prije početka sezone u Barceloni između 23. i 25. veljače već će dati prve odgovore na pitanja koliko su se dobro snašli u timovima. Prije nove sezone većina ekipa predstavila je nove bolide, kao pretposljednji, odradili su to u ponedjeljak u momčadi Alpine, a posljednji će biti 27. veljače Alfa Romeo.

Zbog brojnih promjena u tehničkim pravilima, bolidi su doživjeli velike promjene, tako da si momčadi ne mogu pomoći iskustvom posljednjih godina.

Novi bolidi u većoj mjeri će koristiti održiva goriva, a na znatno redizajniranim bolidima najočitija promjena bit će u sustavu aerodinamike. Izmijenjen će biti i prednji dio bolida, čiji će zadatak biti da generira potisnu silu u brzini drugog bolida.To će uglavnom promijeniti aerodinamiku trkaćih automobila, poboljšati stabilnost vozila na stazi, a s većim kotačima i gumama vozači bi trebali imati manje poteškoća u upravljanju njima.

  • +23
Formula 1, novi bolidi za sezonu 2022. Izvor: Profimedia / Autor: Bryn Lennon / AFP / Profimedia

U Formuli 1 sve ove promjene uvedene su s jedne strane zbog jeftinijeg sudjelovanja u sportu, jer su troškovi najboljih momčadi postali ogromni, a ujedno se želi smanjiti jaz između vodećih momčadi, uključujući i dizajn prvaka Mercedesa i Red Bulla u odnosu na suparnike iz 'srednje klase'.

'Trebat će nam malo vremena da se naviknemo na nova pravila. Ali mislim da će konačni rezultat biti jako dobar i da će trkaći automobili koje ćemo imati biti puno bolji nego prije', najavio je direktor natjecanja Ross Brawn.

Neki su trkači opisali privikavanje na nova pravila, rekavši da će ova sezona svima omogućiti jednak start, bez obzira na prijašnja postignuća.

'Promjene su u nekim aspektima ogromne. Bilo je stvarno zanimljivo gledati rad inženjera koji su stvorili remek-djelo', rekao je sedmerostruki svjetski prvak Lewis Hamilton tijekom predstavljanja Mercedesovog trkaćeg automobila.

Testiranje sigurno neće otkriti sve, jer će momčadi skrivati stvarne mogućnosti svojih bolida od konkurencije. No u Barceloni, a potom i na drugom službenom testu prije starta sezone u Bahreinu između 10. i 12. ožujka, ipak će biti puno uzbuđenja jer sada svi moraju isprobati potpuno nove bolide.

Sezona 2022. bit će upamćena i po rekordnom broju utrka, vozit će se čak 23. Sezona će započeti 20. ožujka u Bahreinu, a završit će u Abu Dhabiju 20. studenoga.

Nakon što su u posljednje dvije sezone bivale odgođene, ponovo bi se trebale održati utrke za Velike nagrade Singapura, Japana, Kanade i Australije.