engleska liga

[FOTO] Manchester City je obranio naslov prvaka u ludoj završnici; 'građani' su u 76. minuti gubili 2:0, a onda je krenulo ludilo...

22.05.2022 u 19:23

Bionic
Reading

U ludoj završnici posljednjeg kola engleskog nogometnog prvenstva Manchester City je pobjedom na Etihadu protiv Aston Ville 3:2 obranio naslov prvaka iako je do 76. minute gubio 2:0

Uoči zadnjeg kola Manchester City je imao bod više od Liverpoola i sam je odlučivao o svojoj sudbini. No, Villa je na Etihadu povela 2:0 otvorivši priliku 'redsima' da pobjedom protiv Wolverhamptona osvoje titulu.

No, 'građani' su u samoj završnici okrenuli rezultat postigavši tri gola i tako obranili naslov prvaka. Liverpoolu nije pomogla 3:1 pobjeda.

Osma je to titula 'građana' u povijesti, šesta otkako je Premier lige, te druga u nizu.

Počelo je šokantno na Anfieldu, Wolverhampton je golom Pedra Neta poveo već u trećoj minuti. Međutim, Liverpool se brzo pribrao i Sadio Mane je izjednačio u 24. minuti.

Na Etihadu je City pritiskao, no poveli su gosti. Aston Villa je u 37. minuti izvela sjajnu akciju. Lucas Digne je probio lijevu stranu, ubacio u peterac, a tamo je Cash glavom zabio za 1:0 i muk na Etihadu.

U tom su trenutku City i Liverpool bili bodovno izjednačeni (90-90), no 'građani' su bili prvaci zbog bolje gol-razlike. U samoj završnici prvog dijela Villa je mogla i do drugog gola, Ollie Watkins je pobjegao Fernandinhu, no nije najbolje reagirao.

City je bio korak do izjednačenja u 48. minuti, ali je De Bruyne je prebacio gol. Samo dvije minute kasnije Gabriel Jesus je imao sjajnu priliku, no niti on nije pogodio. S druge strane Liverpool je u 51. minuti zabio za 2:1, no radost je kratko trajala, jer je Mane bio u zaleđu.

  • +16
Manchester City - Aston Villa, engleska liga, 22.5.2022. Izvor: Profimedia / Autor: Martin Rickett / PA Images / Profimedia

Cityjevi izgledi za obranu naslova mogli su se bitno smanjiti u 54. minuti kada je Watkins ponovo izašao sam ispred Edersona, no nije iskoristio zicer. No, u 69. minuti Philippe Coutinho nije promašio. Bivši napadač Liverpoola sjajno je pogodio za nevjerojatnih 0:2 u Cityjevom dvorištu. 'Redsima' je u tim trenucima trebao gol kako bi preuzeli vodstvo na ljestvici.

Tračak nade za City pojavio se u 76. minuti kada je Ilkay Gundogan zabio glavom za 1:2 na ubačaj Raheema Sterlinga. Četiri minute kasnije Rodri je s ruba kaznenog udarca pogodio za 2:2, a City se našao u prilici trećim golom izboriti pobjedu i naslov prvaka bez obzira na ishod utakmice u Liverpoolu. Nije se trebalo previše čekati, u 83. minuti Gundogan je zabio za 3:2 za ludilo na Etihadu.

Momčad Pepa Guardiole je do 76. minute gubila 0:2, a potom u svega šest minuta zabila tri gola za čudesan preokret.

  • +13
Liverpool - Wolverhampton, engleska liga, 22.5.2022. Izvor: Profimedia / Autor: Peter Byrne / PA Images / Profimedia

U 84. minuti i Liverpool je stigao do prednosti od 2:1 golom Salaha, no to nije bilo dovoljno. 'Redsima' je trebala pomoć Ville, koja na koncu nije stigla. U 89. je za 3:1 zabio i Robertson.

Zadnje kolo je razriješilo i pitanje posljednjeg putnika u niži rang natjecanja. Watfordu i Norwichu, koji su već ranije ispali, pridružio se i Burnley.

Leeds i Burnley su imali po 35 bodova, no Burnely je uoči zadnjih 90 minuta sezone imao bolju gol-razliku. Međutim, Leeds je u zadnjem kolu na gostovanju pobijedio Brentford 2:1, dok je Burnley kod kuće istim rezultatom izgubio od Newcastle Uniteda.

Tottenham je gostujućom pobjedom protiv Norwich Cityja čak 5:0 potvrdio četvrto mjesto i plasman u Ligu prvaka. Za londonski sastav su zabili Dejan Kuluševski (17, 64), Harry Kane (32) i Son (70, 75).

Chelsea je u zadnjem kolu kod kuće pobijedio Watford 2:1, a Mateo Kovačić nije nastupio zbog ozljede gležnja.

Na koncu je City slavio s 93 boda, dok je Liverpool drugi s bodom manje. Chelsea na trećem mjestu ima 74, a Tottenham kao četvrti je sakupio 71 bod.

Standings provided by SofaScore LiveScore