SVEČANO U PARIZU

[FOTO] Karimu Benzemi Zlatna lopta, Luka Modrić deveti igrač svijeta, dok je Joško Gvardiol u svojoj konkurenciji bio još bolji

17.10.2022 u 21:08

Bionic
Reading

Karim Benzema, napadač madridskog Reala i francuski nogometni reprezentativac, osvajač je Zlatne lopte, koju France Football dodjeljuje najboljem svjetskom nogometašu.

Benzema je bio najbolji igrač Reala prošle sezone te ga je sjajnim igrama i pogocima vodio do osvajanja novog naslova pobjednika Lige prvaka. Ukupno je postigao 44 pogodka u sezoni od čega 15 u Ligi prvaka.

Po prvi puta u karijeri 34-godišnji Benzema je osvojio ovu nagradu, a naslijedio je na tronu Lionela Messija koji je prošle godine bio osvajač Zlatne lopte, rekordni sedmi put u karijeri. Zlatnu loptu je primio iz ruku legendarnog francuskog igrača i svog nekadašnjeg trenera u Realu Zinedinea Zidanea.

U najužoj konkurenciji Benzema je pobijedio Roberta Lewandowskog, Kevina de Bruynea i Sadia Manea.

Luka Modrić, najbolji hrvatski nogometaš i član madridskog Reala, opet je bio vrlo visoko u ovom izboru te je završio kao deveti. Modrić je Zlatnu loptu osvojio 2018. godine.

Za najbolji klub 2022. godine izabran je Manchester city.

Poljak Robert Lewandowski i napadač Barcelone dobio je nagradu Gerd Müller, za najboljeg strijelca.

Nagradu za najboljeg mladog nogometaša dobio je španjolski vezni igrač Gavi iz Barcelone.

U toj je konkurenciji drugo mjesto osvojio Francuz Eduardo Camavinga iz madridskog Reala, a treće igrač Bayerna Jamal Musiala. Šesto mjesto je, pak, zauzeo hrvatski reprezentativac Joško Gvardiol.

Nagradu za humanitarni doprinos u nogometu, koja se ove godine dijelili po prvi puta, osvojio je Sadio Mane, senegalski reprezentativac i član Bayerna.

Španjolska nogometašica i igračica Barcelone Alexia Putellas izabrana je za najbolju svjetsku nogometašicu, drugi put u nizu.

  • +14
Dodjela Zlatne lopte za 2022. godinu (Ballon d'Or) Izvor: Profimedia / Autor: FRANCK FIFE / AFP / Profimedia