'samuraji' su nas iznenadili

[FOTO] Šokantan start hrvatskih rukometaša; Ivan Čupić pet sekundi prije kraja utakmice spriječio potpunu blamažu 'kauboja'

  • S.Š.
  • Zadnja izmjena 15.01.2021 19:43
  • Objavljeno 15.01.2021 u 19:35
Bionic
Reading

Hrvatski rukometaši pomalo razočaravajuće, remijem 29:29 protiv Japana, otvorili su nastup na 27. svjetskom prvenstvu, kojem je od 13. do 31. siječnja domaćin Egipat. Bila je Hrvatska bezidejna u napadu, nedovoljno agresivna u obrani, što su Japanci znalački koristili i bili na korak do senzacije. Ipak, Čupić je pet sekundi prije kraja realizirao sedmerac i spriječio veliku blamažu

Napokon je krenulo. Ili možda bolje da nije. Jer Hrvatska od ovog nastupa svojih rukometaša očekuje puno radosti, veselja a na kraju i borbu za medalju. Ždrijeb je pak odredio da prvi suparnik našima u Egiptu bude reprezentacija Japana, protiv kojeg su naši rukometaši 14. siječnja 1991. godine odigrali prvu međunarodnu utakmicu od osamostaljenja. Rezultat u toj prvoj utakmici bio je 23:23, a u sljedeće četiri, pobjede su bile uvjerljivo na našoj strani.

Početak u praznoj dvorani u Aleksandriji bio je pomalo iznenađujući, jer naši su zabili tek jedan od prva tri napada. Japanci su poveli 2:1, Štrlek je iz piruete izjednačio na 2:2 i ponadali smo se da će stvari 'sjesti' na svoje. Međutim, Japanci su zabijali, igrali bez respekta, te su preko Agarieja i Yoshina odmaknuli na velikih 6:2. Narita je zabio i za 7:2, no Martinović je u 13. minuti s 9 metara zabio za 3:7.

Teško su naši pronalazili put do mreže, jer raspoložen je na golu bio Iwashita. Najraspoloženiji od naših bili su Ivan Martinović i Marino Marić. Ali što je to vrijedilo, kada su Japanci, koje s klupe vodi Islanđanin Dagur Sigurdsson, lakoćom prolazili kroz našu obranu i nemilice 'bušili' Pešića, te je u 19. minuti Japan imao četiri gola prednosti (11:7).

Imala je Hrvatska i igrača više, ali i uz tu prednost Takuda je zabio za Japan za 12:7. Šunjić je spriječio da Japanci zabiju i dva gola s igračem manje, ali zato je Motoki u 23. minuti odveo Japan i na plus 6 (14:8).

  • +25
Hrvatska - Japan, SP u rukometu, 1. kolo, 15. siječnja 2021. Izvor: EPA / Autor: Hazem Gouda / Egypt Handball 202

U samoj završnici prvog poluvremena, preko Šarca, Marića i Cindrića – Hrvatska je prepolovila zaostatak i stigla na minus 3 (14:17), uz nadu da će u drugom poluvremenu ipak biti bolje.

I krenula je Hrvatska u nastavak nešto bolje. Pešić je dva puta obranio, Marić i Cindrić zabili te smo došli na 'minus 2'. No, Šarac je zaradio isključenje, Červar povukao golmana i Japanci su lakoćom zabili te se vratili na prednost s kojom su i zaključili prvo poluvrijeme.

Potom su zabili Watanabe i Narita i bilo je posve jasno da će neizvjesnost trajati do kraja dvoboja.

Naši su novu priliku dobili u 40. minuti, kada su Japanci opet imali igrača manje. Međutim, Sigurdssonovi igrači znali su (od)igrati bez golmana, to jest sa šest igrača u terenu, tako da to isključenje nisu skupo platili.

Cijenu koju je Hrvatska platila bila je enormna potrošnja Domagoja Duvnjaka, koji je igrao i obranu i napad. Umjesto da kapetana odmaramo... Ali dva njegova uzastopna gola, dovele su Hrvatsku na 'minus 1' (21:22).

I baš kad smo se ponadali da se Hrvatska u potpunosti vratila, stiglo je isključenje Šarca, a Tokuda je zabio 'sedmerac' za 23:21. Ipak, preko Cindrića i Brozovića, Hrvatska je u 48. minuti stigla do izjednačenja (23:23).

Međutim, Japanci se nisu uplašili, već su nastavili hrabro, svjesni da nemaju što izgubiti. Igralo se gol za golom, a u 53. minuti – umjesto da Hrvatska povede, opet su Japanci imali prednost (26:25).

U još dvije situacije naši su rukometaši imali priliku otići u vodstvo, ali previše se griješilo u napadu, dok su Japanci koristili brze kontre. Tri minute prije kraja rezultat je bio izjednačen (28:28), ali su Japanci imali igrača manje. A Čupić je u 59. minuti promašio čisti zicer.

Yoshino je zabio 55 sekundi prije kraja i uslijedila je utrka s vremenom. Čupić je pet sekundi prije kraja uspio pogoditi sa sedam metara za konačnih 29:29.

Sljedeću utakmicu naši igraju u nedjelju, od 18 sati, a suparnik našima bit će Angola.

Sažeci Hrvatske nogometne lige

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal