spektakl u kopenhagenu

[FOTO] Hrvatska u pravoj drami ostala bez četvrtfinala; i tek sada žalimo što Mislav Oršić nije dobio puno veću minutažu

Bionic
Reading

Hrvatska nogometna reprezentacija, nažalost, ostala je bez četvrtfinala Eura. Španjolska je većim dijelom utakmice bila bolja, vodila čak 3:1, ali u 85. minuti naši su smanjili na 2:3, pa potom stigli i do izjednačenja, odnosno produžetka. I tada su naši imali prigode, no Španjolci su se ipak konsolidirali i s dva gola stigli do pobjede 5:3. Hrvatska jedino za čime može žaliti jest izostanak Ivana Perišića, s kojim bi možda bila konkurentnija i u većem dijelu utakmice

Kakva drama u Kopenhagenu. Jer Španjolska je bila bolja, dominantnija, vodila 3:1 do 77. minute. Ali onda su Dalićevi igrači s klupe, prije svih Mislav Oršić, donijeli čudesan preokret, pa su uspjeli zabiti dva gola i osigurati produžetak. I u tih dodatnih 30 minuta Hrvatska je imala kolosalne prilike, ali Unai Simon, koji je potpisao smiješni autogol, sada je radio čuda i spriječio je novi veliki uspjeh Hrvatske.

Dvoboj u Kopenhagenu krenuo je prema svim predviđanjima, iako su iz hrvatskog tabora najavljivali da će pokušati biti što ravnopravniji, ili čak i preuzeti igru na sredini terena u svoje ruke. No, pokraj Španjolaca to ovog ponedjeljka nije išlo, jer u prvih 20 minuta oni su bili apsolutne gazde na terenu.

A do tog trenutka, najbolji hrvatski igrač bio je Dominik Livaković, koji je u nekoliko navrata morao intervenirati, da bi u 16. minuti, nakon sjajnog Pedrijevog proigravanja za Kokea morao skidati i stopostotnu priliku za Furiju.

I prije te prilike, vidjeli smo nekoliko lijepih akcija Španjolaca, a posebno vrijedi zabilježiti onu u kojoj su sudjelovali Busquets i Morata, no Sarabia je bio neprecizan.

Tri minute nakon Livakovićeve bravurozne reakcije, Španjolska je imala još jedan čisti 'zicer', ali Morata je tek pogodio Vidu. Pogodio ga je u ruku, ali ona je bila iza leđa, pa se VAR nije ni pokrenuo.

Baš kao što se nije pokrenuo ni španjolski golman Unai Simon, kada mu je Pedri vratio jednu loptu. Golman Athletic Bilbaa očito je bio mislima negdje drugdje, jer lopta mu je prošla kraj noge i ušla u mrežu, na opće iznenađenje svih. I gurnula Hrvatsku u vodstvo. Moramo reći – posve nezasluženo.

Tek nakon tog gola, naši su se opustili, zaigrali onako kako se najavljivalo, pa smo u 25. minuti, nakon sjajnog Modrićevog proigravanja mogli i do povećanja prednosti. Nažalost, Vlašićev udarac završio je u vanjskom dijelu mreže, s time da je akcija mogla završiti i drugačije da je Vlašića netko ispratio na drugoj stativi.

Međutim, kada već naši nisu iskoristili smušenost Španjolaca, a koja je bila evidentna, igrači Luisa Enriquea kaznili su Rebićev izlazak s terena, koji je u tim sekundama mijenjao kopačke. Naime, nakon duge akcije, ali u kojoj je Livaković još jednom sjajno reagirao, naši nisu dobro ispucali loptu, pa je Sarabia uspio matirati hrvatskog golmana za 1:1.

Pred sam kraj prvog dijela, Juranović je tražio Rebića, ali Simon je ovog puta bio puno, puno oprezniji, pa se na odmor otišlo s izjednačenim rezultatom.

Na početku drugog dijela, Dalić je odmah ušao s novim igračem, jer gotovo nevidljivog Brunu Petkovića, zamijenio je Andrej Kramarić. Osim što je Kramarić bio aktivniji od Petkovića, i kompletna Hrvatska je djelovala odlučnije, pa su naši jurišali već na prvu liniju Španjolaca. I bodreni brojnim hrvatskim navijačima čekali novu Simonovu grešku.

Španjolci su pak pokušavali dugim loptama stizati pred gol, pa su tako prilike imali i Sarabia i Koke. Te su dvije prilike ostale neiskorištene, ali ne i sljedeća, treća.

Ferran Torres je ubacio, a Azpilicueta je pokraj Gvardiola uspio loptu skrenuti u mrežu za prednost Španjolske 2:1. Igrala se 57. minuta, što je ostavljalo dovoljno vremena za novu Dalićevu reakciju.

I dočekali smo je u 67. minuti, kada je umjesto Rebića u igru ušao Mislav Oršić.

I već nakon 20-tak sekundi Hrvatska je skoro došla do izjednačenja. Nakon prekrasne akcije naših, Gvardiol je pucao s pet, šest metara, no Simon se iskupio za onaj veliki kiks iz prvog dijela.

  • +78
Hrvatska - Španjolska, osmina finala Eura, 2021. Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL

Koju minuti kasnije pred Simona je stigao i Kramarić, ali napadaču Hoffenheima, čim je primirio loptu, suđeno je zaleđe.

S osvježenjem momčadi krenuo je i Luis Enrique, a na teren je umjesto Sarabije poslao nama jako dobro poznatog Danija Olma, te umjesto Erica Garcije Paua Torresa.

Naravno, s odmakom vremena rasla je i nervoza kod naših, pa je tako zbog prigovora žuti karton dobio Marcelo Brozović, što je značilo, prođe li Hrvatska u četvrtfinale, veznjak Intera neće moći igrati u St. Peterburgu.

Dalić je uveo i Josipa Brekala umjesto Josipa Juranovića.

Sve dileme oko putnika u četvrtfinale, činilo se, skoro su riješene u 77. minuti, kada je jednom dugom loptom Pau Torres pronašao Ferrana Torresa, a ovaj pokraj Gvardiola prošao i poentirao za 3:1.

Zadnje što je Dalić mogao napraviti jest bilo u igru uvesti Antu Budimira te Marija Pašalića, a izašli su Mateo Kovačić i Nikola Vlašić.

Tračak nade u mogući preokret stigao je u 85. minuti, kada je nakon jedne gužve i nekoliko pokušaja koji su zaustavljeni na gol crti, Mislav Oršić uputio udarac a on je zaustavljen daleko preko zamišljene gol linije, a Hrvatska je stigla na 2:3.

Uz tih pet minuta, ali i šest sudačke nadoknade, probudila se nada u potpuni preokret, a s koliko su žara novi igrači igrali, jasno je bilo da se možemo nadati čudu.

I stiglo je u nadoknadi. Oršić je ubacio, a Pašalić glavom zabio za 3:3. Isteklo je i dodano vrijeme, pa smo na Parken stadionu imali prilike gledati i produžetak.

  • +2
Izabel Kovačić, Blanka Vlašić, roditelji i supruga Luke Modrića na tribinama Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl/PIXSELL

I jedino što smo mogli, jest bilo se sjetiti famoznog ljeta 2018. godine u Rusiji, i onih iscrpljujućih okršaja, prvo protiv Danske, pa protiv Rusije i Engleske... S time da je sada Luka Modrić ipak tri godine stariji.

A da su naši bili u transu, vidjelo se već nakon 80-ta sekundi igre produžetka, kada je Budimir zakuhao priliku Oršiću.

U 96. minuti Mislav Oršić je famozno izvrtio obranu Španjolaca, gurnuo u priliku Kramarića, no Unai Simon pokazao je zašto mu Luis Enrique vjeruje. Jer ovo što je obranio pravo je čudo.

Na drugoj strani Domagoj Vida uspio je nekako petom zaustaviti udarac Danija Olma,i sva sreća da je uspio, jer tko zna gdje bi lopta završila. No, ono što nije uspio zabiti Olmo, popravio je Alvaro Morata, koji je u 100. minuti pogodio za 4:3.

Nisu se predavali naši, a novu prigodu imao je Andrej Kramarić.

Ipak, već u sljedećem napadu, Oyarzabal pogodio je i za 5:3.

Imao se za igrati još 15 minuta, a već u prvoj minuti nastavka, Ante Budimir je bio na koji centimetar od pogotka. Ipak, njegova je lopta prohujala kraj stative.

S izlaskom Luke Modrića, koji je djelovao posve iscrpljeno, kao da su potonule sve lađe našima, i jedino što smo mogli gledati do kraja bilo je poigravanje Španjolaca, koji se pakiraju za St. Peterburg i okršaj s boljim iz ogleda Francuske i Švicarske.

  • +26
Hrvatski navijači na tribinama Parkena u Kopenhagenu Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL
Sažeci Hrvatske nogometne lige

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal