final four

[VIDEO/FOTO] Dramatična utakmica; Anadolu Efes tricom sa sirenom izborio finale Eurolige

19.05.2022 u 20:35

Bionic
Reading

Tricom Vasilija Micića u zadnjoj sekundi utakmice turski Anadolu Efes je pobijedio Olympiacos 77:74 izborivši plasman u finale Final Foura košarkaške Eurolige u Beogradu

Olympiacos je bolje ušao u susret, Grci su poveli sedam razlike (12:5), no Efes se vratio okrenuvši rezultat u svoju prednost (18:14). Ipak, završnica prve četvrtine je otišla na grčku stranu i Olympiacos je prvi period dobio 21:18.

U drugoj četvrtini grčki sastav je imao i sedam koševa viška (39:32), ali je do poluvremena aktualni europski prvak smanjio na samo koš minusa (43:42).

Turci su bolju igru nastavili i na početku trećeg perioda stigavši do +11 (59:48), ali je momčad iz Pireja smanjila na tri koša minusa (66:63). U posljednjoj četvrtini gledali smo pravu dramu. Efes je minutu prije kraja poveo 74:70, no Olympiacos je 19 sekundi prije kraja uspio izjednačiti na 74:74. Pobjednika je odlučio Vasilije Micić tricom sa zvukom sirene za 77:74.

>> KOŠ ZA POBJEDU ANADOLU EFESA POGLEDAJTE OVDJE

'Nismo dobro krenuli, ali u drugom poluvremenu smo preuzeli kontrolu i vodili 10, 11 razlike. Ali umorili smo se, pogotovo Larkin koji je dobio udarac u koljeno. Promašili smo puno šuteva i Olympiacos se vratio. Međutim, ipak smo slavili, bila je to vrlo teška utakmica', kazao je Ergin Ataman, glavni trener Anadolu Efesa.

U pobjedničkim redovima najefikasniji su bili Shane Larkin s 21 košem i sedam asistencija, Elijah Bryant sa 16, te junak Micić s 15 koševa, devet asistencija i šest skokova. Hrvatski košarkaš Krunoslav Simon nije igrao za Efes zbog ozljede koljena. Olympiakos su predvodili Shaquielle McKissic s 12, te Hassan Martin, Tyler Dorsey i Kostas Sloukas s po 11 koševa.

  • +12
Olympiacos - Anadolu Efes, košarka, Euroliga, Final Four, 19.5.2022. Izvor: Profimedia / Autor: Pedja Milosavljevic / AFP / Profimedia

'Bila je to čvrsta utakmica kako smo i očekivali. Odlučivala je jedna lopta, naravno zadnji koš nam je teško pao. Čestitamo Efesu. Dali smo sve od sebe. Imali smo malo veći pritisak nego što smo trebali, ali ovo je košarka', rekao je trener grčkog sastava Georgios Bartzokas.

Turski sastav će tako braniti europski naslov, a u finalu će 21. svibnja igrati protiv pobjednika susreta između Barcelone i Real Madrida.

Uoči početka beogradskog Final Foura dodijeljene su nagrade za najbolje tijekom sezone. Za najkorisnijeg (MVP) igrača izabran je Nikola Mirotić iz Barcelone. Najbolji trener je Georgios Bartzokas (Olympiakos), najbolji strijelac je Vasilije Micić (Anadolu Efes), najbolji obrambeni igrač je Kyle Hines (Armani Exchange Milan), dok je najbolji mladi igrač Rokas Jokubaitis (Barcelona).