jurnjava u nedjelju

Formula 1 se vraća na osporavanu stazu: Svi u strahu od utrke za zaborav!

20.06.2018 u 12:28

Bionic
Reading

Nakon punih deset godina Velika nagrada Francuske vraća se ovog vikenda u kalendar Formule 1, no staza Paul Ricard izuzetno je neatraktivna i pitanje je hoće li se utrka svidjeti ljubiteljima elitnog automobilističkog natjecanja...

Nakon uvjerljive pobjede Sebastiana Vettela u Kanadi i preuzimanja vodstva u ukupnom poretku, Mercedes mora uzvratiti Nijemcu ove nedjelje u Francuskoj koja nakon deset godina ponovo ima svoju utrku Formule 1.

  • +15
Formula 1, Velika nagrada Španjolske Izvor: Pixsell / Autor: nph/NordPhoto/PIXSELLNordPhoto/PIXSELL

No, umjesto atraktivnog Magny-Coursa na kojem se održavala Velika nagrada Francuske od 1991. do 2008. godine, domaćin utrke bit će Le Castellet i staza Paul Ricard koja je u povijesti već bila dio elitnog automobilističkog natjecanja, ali je u potpunosti renovinarana početkom ovog tisućljeća.

Kad je renoviran, Paul Ricard je bio zamišljen kao staza za testiranje automobila, ali s vremenom su se na njoj počele održavati utrke FIA GT prvenstva, kao i WTCC-a, a onda je na opće iznenađenje ušla u kalendar Formule 1.

Ova staza to svojim izgledom ni po čemu ne zaslužuje. Uopće ne djeluje kao ozbiljno mjesto za utrkivanje, sa svojim suludo velikim zonama izlijetanja, čudno obojanim asfaltom i okruženjem koje će organizatori morati poboljšati montažnim tribinama kako ne bi izgledalo da se utrka vozi usred pustinje.

Utrke GT-a i WTCC-a koje smo ovdje imali prilike gledati nisu nas uvjerile da bismo mogli imati atraktivnu stanicu Formule 1, ali očekivali smo mnogo od Monte Carla i Montreala, a dobili vrlo malo pa možda baš bude suprotno u Francuskoj.

Izvor: Screenshot / Autor: Youtube

Na stazi Paul Ricard ne nedostaje dugih ravnih dijelova i brzih zavoja pa pretjecanja ne bi smjelo manjkati, iako su posljednje utrke pokazale da je proći ispred drugog vozača sve teže. DRS zone na starnoj ravnini i nakon sedmog zavoja trebale bi to u Francuskoj promijeniti, a nadajmo se da će vozači morati u boks više od jedanput, s obzirom da imaju na raspolaganju ultramekane, supermekane i mekane komponente guma. Što se vremenske prognoze tiče, kiša je moguća, ali ne i vjerojatna u nedjelju.

Prema mišljenju stručnjaka, Ferrari i Sebastian Vettel trebali bi imati blagu prednost te ulogu favorita u Francuskoj, ali Mercedes s poboljšanom verzijom motora morao bi Lewisu Hamiltonu dati šansu boriti se za pobjedu. Red Bull u rukama Verstappena i Ricciarda također bi mogao biti brz, ali pitanje je može li ugroziti one najbolje.

Zbog SP-a u nogometu subotnje kvalifikacije počinju tek u 16 sati, a nedjeljna utrka u 16:10. Ljubitelji Formule 1 sigurno će naći vremena pogledati Veliku nagradu Francuske...