DUGOTRAJAN PROCES

Formula 1 predstavila nova pravila za 2021., a sve kako bi dobili ravnotežu među bolidima i više akcije na stazi

01.11.2019 u 12:11

Bionic
Reading

FIA i F1 su u četvrtak potvrdili popis pravila i propisa za sezonu 2021. kao i za one nakon nje

Bio je to drugotrajan proces koji je trajao dvije godine i čiji su završetak s velikim zanimanjem čekale sve momčadi Formule 1 kao i obožavatelji ovoga sporta diljem svijeta. Cilj novih tehničkih, sportskih i financijskih pravila je omogućavanje bliske borbe na stazi te održavanje ekonomske i sportske ravnoteže među momčadima.

Od novog pravilnika očekuje se da se bolidima omogući bliska borba na stazi, smanji razlika u brzini bolida između momčadi, uvodi se financijski limit, za početak na 175 milijuna dolara, s ciljem smanjenja u sljedećim sezonama, želi se od F1 napraviti sport koji je ekonomski isplativ svim stranama i da to ostane sport koji će ostati najjača klasa u autosportu.

  • +9
Formula 1, Velika nagrada Meksika Izvor: EPA / Autor: JOSE MENDEZ

'Ovo je jedna velika i temeljna promjena, i po prvi put, u kompletu je donesen potpuno novi tehnički, sportski i financijski pravilnik. Mislimo da je ovo dobar korak naprijed. Jedna od niti vodilja za donošenje ovih pravila je ekologija. Formula 1 već ima jedne od najefikasnijih motora na svijetu i nastavit ćemo probijati granicu u razvoju još boljih komponenti bolida', izjavio je predsjednik FIA-e Jean Todt.

Sličnu izjavu dao je i prvi čovjek Formule 1 Chase Carey koji je još dodao: 'Formula 1 je već vrhunac motorsporta i mislimo kako ćemo voditi glavnu riječ kad je u pitanju razvoj novih tehnologija.'

  • +5
Formula 1, VN Japana Izvor: EPA / Autor: DIEGO AZUBEL