UTRKA MORSKIH BOLIDA

Formula 1 na vodi u Splitu

28.10.2009 u 13:09

Bionic
Reading

U zagrebačkom hotelu Westin predstavljena je 8. sezona prestižnog Svjetskog prvenstva Formule 1 na vodi PowerboatP1 koje će se iduće godine održati u Splitu od 15. do 19. travnja

Na vodenim utrkama ima i nesreća

Robert Wicks, komercijalni direktor natjecanja PowerboatP1, i Tomislav Blago Mišetić, organizator i vlasnik licence u Hrvatskoj, detaljnije su predstavili utrku u Splitu, natjecateljske timove i ostale važne pojedinosti vezane za taj događaj.

Powerboat P1 je vodeći svjetski nautički motosport u kojem se ekipe iz čitavog svijeta utrkuju pri brzinama većim od 200km/h u nevjerojatno snažnim dvomotornim mono-trup powerboat brodovima. Dugi do 13 metara i teški do 7 tona, ti brodovi zahtijevaju izuzetnu vještinu i hrabrost kako bi njihove posade mogle navigirati teškim morskim stazama, istovremeno se boreći s nepredvidivim valovima, vjetrovima i strujama otvorenog mora.

'Na prvenstvu nastupaju prototipovi bolida s otvorenim kokpitom čija cijena iznosi 400.000 eura te serijski brodovi s otvorenim kokpitom koji se mogu nabaviti i po cijeni od 230.000 eura. To je sport brzine, strasti i glamura i svakako je najuzbudljivije i najprestižnije natjecanje u ovom trenutku na vodi u svijetu’, kazao je Wicks.

Naglašeno je da ovo vrlo prestižno natjecanje na vodi uvelike pridonosi imidžu hrvatskog turizma te Hrvatsku, kao poželjnu turističku destinaciju, podiže na jednu višu razinu. S obzirom da se utrka održava sredinom travnja, pridonijet će i ranijem otvaranju turističke sezone u regiji i, svakako, većem ukupnom profitu. Utrka će privući mnogobrojne obožavatelje mora, nautike, brodova i brzine, VIP goste i medije, a sam događaj će direktnim prijenosom na televizijskim postajama pratiti deseci milijuna gledatelja.

'Utrka u Splitu održat će se za vrijeme Croatia Boat Showa, koji sam privlači velik broj posjetitelja, a mi smo već u predsezoni rezervirali smještaj ne samo u svim boljim hotelima u Splitu, nego i na Braču i Hvaru’, istaknuo je Tomislav Blago Mišetić.