CARLOSOV NEMOGUĆI PEREC

Fizika objasnila najčudniji gol svih vremena

02.09.2010 u 15:46

Bionic
Reading

Fizičari su konačno uspjeli objasniti jedan od najspektakularnijih golova svih vremena – šut Roberta Carlosa iz 1997. godine

Brazilski nogometaš iz slobodnog udarca u utakmici protiv Francuske lansirao je loptu koja je nevjerojatnom putanjom zaobišla živi zid i prošla pored zapanjenog golmana Fabiena Bartheza

Prema novoj studiji predstavljenoj u časopisu New Journal of Physics, spekulacije koje su se javile nakon utakmice - dase radilo o nevjerojatnom spletu slučajnih okolnosti - nisu točne.

Skupina francuskih znanstvenika otkrila je putanju šuta i razvila jednadžbu koja je može opisati. Tim tvrdi da bi se gol mogao ponoviti kada bi nogometaš udario loptu dovoljno snažno, s odgovarajućim spinom i, što je najvažnije, s dovoljne udaljenosti od vratnica.

Roberto Carlos zabio je legendarni gol tijekom međunarodnog prijateljskog natjecanja pred Svjetsko prvenstvo 1998. godine. Mnogi stručnjaci smatrali su da se gol protivi zakonima fizike, međutim fizika u detalje objašnjava putanju lopte.

'Pokazali smo da je putanja kugle koja se okreće spirala', rekao je vodeći istraživač Christophe Clanet iz Ecole Polytechnique u Parizu, objasnivši da je zapravo za očekivati da se putanja tako udarene lopte za njezina kretanja sve više zakrivljuje poput puževe kućice.

 


Budući da je Roberto Carlos od gola bio udaljen 35 metara, dobar dio njezine putanje bio je vidljiv.

U svojem istraživanju francuski je tim pratio kretanje kuglastih plastičnih projektila u medijima iste specifične težine kakve je i voda. Time je uklonio efekte turbulencija zraka i utjecaj gravitacije te dobio čisto fizikalno kretanje rotirajuće sfere.

'Na pravom terenu vidjet ćemo nešto slično ovoj idealnoj spirali, međutim gravitacija će je modificirati', objasnio je dr. Clanet. 'No ako udarite snažno kao Carlos, možete smanjiti utjecaj gravitacije.'

Stručnjaci ističu da je za neobičan efekt također važna udaljenost od gola. Naime, ako je ona premalena, vidjet će se samo prvi dio putanje koji je relativno ravan.