MOGUĆA ODGODA

FIFA u rasulu, Azijci napustili izbore

31.05.2011 u 13:08

Bionic
Reading

Delegati azijskih zemalja napustili su Zürich gdje bi se u srijedu trebali održati izbori za novog predsjednika Međunarodne nogometne federacije (FIFA) na kojima će jedini kandidat biti sadašnji predsjednik Sepp Blatter

Azijski predstavnici su napustili Zürich iz protesta što je Etička komisije Fife suspendirala predsjednika Azijskog nogometnog saveza Mohameda bin Hammama i predsjednika Nogometnog saveza Sjeverne i Srednje Amerike (CONCACAF) Jacka Warnera zbog sumnje u korupciju.

Nakon što je dio delegata napustio sjedište Fife oglasili su se i Englezi zatraživši odgodu izbora.

'Fifa mora odgoditi izbore kako bi vratila kredibilitet samom procesu. Ovakvi izbori nemaju smisla,' poručio je predsjednik Engleskog nogometnog saveza (FA) David Bernstein.

FA je zatražio vremensku pauzu kako bi se u izbore možda uključio i neki novi kandidat za predsjedničku funkciju. FA je još ranije objavio kako iz protesta neće sudjelovati u izborima.

Posljednji skandali unutar krovne nogometne organizacije zabrinuli su i glavne sponzore. Vodeći Fifini sponzori Coca-cola i Adidas su glasno kritizirali nastali položaj označivši ga pogubnim za spot. Oglasila se i aviokompanija Fly Emirates razočarana vijestima koje stižu iz Züricha.

'Emirati su, kao i svi nogometni poklonici diljem svijeta, razočarani onim što trenutno okružuje nogometnu administraciju. Nadamo se kako će se svi problemi ubrzo riješiti u interesu nogometa,' poručili su čelnici aviokompanije.

Inače, i vodeća međunarodna organizacija koja se bavi istraživanjem korupcije Transparency International (TI) zatražila je od Međunarodne nogometne federacije (FIFA) odgodu sutrašnjih predsjedničkih izbora dok se ne istraže sve optužbe o korupciji unutar krovne nogometne organizacije.

Transparency International od Fife traži i pokretanje neovisne istrage o korupciji unutra nogometne organizacije.

'Slobodni i neovisni izbori su nemogući kada postoji sumnja da je dio glasača korumpiran. U posljednjih nekoliko dana dva vodeća dužnosnika Fife su suspendirana zbog sumnje u korupciju. Vjerujem kako je delegatima Fife jasno kako moraju očistiti kuću kako bi izbori bili legitimni,' kazala je Sylvia Schenk, savjetnica za sport TI-a. Schenk smatra kako bi se istraga trebala provesti nepristrano, transparentno i odgovorno.

'Sve oči nogometnog svijeta su uprte u Fifu i ona bi trebala biti bolji primjer milijunima nogometnih obožavatelja, posebice mladima koji traže inspiraciju u svojim idolima,' smatra Sylvia Schenk.