KORUPCIJA

FIFA suspendirala članove IO zbog mita

18.11.2010 u 12:16

Bionic
Reading

Međunarodni nogometni savez (FIFA) kaznio je članove svog Izvršnog odbora, Nigerijca Amosa Adamua i Tahićanina Reynalda Temariija s tri, odnosno jednom godinom zabrane obavljanja svih dužnosti u nogometu zbog upletenosti u korupcijski skandal vezan za kupovanje glasova za dobivanje domaćinstva Svjetskih prvenstava 2018. i 2022.

Adamu i Tamarii su ranije bili privremeno suspendirani na temelju članka britanskog 'Sunday Timesa' zbog sumnji da su ponudili na prodaju svoje glasove kod izbora domaćina SP-a novinarima koji su radili pod krinkom lobista američke kandidature. Novinari su kao dokaze priložili snimke u kojima Adamu i Tamarii traže novac.

Izvršni odbor FIFA-e, koji broji 24 člana će na svom zasjedanju 2. prosinca u Zürichu odlučivati o domaćinstvima SP-a 2018. i 2022. godine, a predsjednik FIFA-e Sepp Blatter ranije je najavio kako će o domaćinima odlučivati samo preostala 22 člana ako Adamu i Tamarii budu suspendirani.

Za domaćinstvo SP-a 2018. samostalno konkuriraju Rusija i Engleska, a zajedničke kandidature podnijeli su Španjolska i Portugal, te Belgija i Nizozemska. Za SP 2022. kandidiraju Japan, Južna Koreja, Australija, SAD i Katar.