NEMOGUĆA MISIJA

FIFA: Pokušao doći do istine pa otišao razočaran

17.12.2014 u 21:05

Bionic
Reading

Neovisni istražitelj Fife Michael Garcia podnio je iscrpno izvješće o nepravilnostima prilikom dodjeljivanja Svjetskih prvenstava Rusiji i Katru, no Fifina tijela nisu ga uzela u razmatranje. Američkom odvjetniku ostao je samo jedan častan potez...

Michael Garcia je podnio neopozivu ostavku na svoju poziciju nakon što mu je kolega iz etičkog povjerenstva Fife Hans-Joachim Eckert skratio izvješće na desetinu napisanoga, nakon toga sve proglasio neosnovanim - i zaključio slučaj.

'Nakon ovog poteza izražavam sumnju u nepristranost kolege Eckerta i odlazim s ovoga radnog mjesta. Niti jedan neovisan odbor, istražitelj ili arbitražno tijelo ne mogu promijeniti kulturu organizacije,' prenosi BBC odlazne riječi čovjeka koji je pokušao istjerati sve podatke na čistac.

Fifa tek treba odlučiti hoće li dozvoliti objavu svih detalja izvješća, a riječ skandal spominje se češće nego ikada. Predsjednik Uefe Michel Platini, čija organizacija je također svjetlosnim miljama daleko od idealne transparentnosti, javno traži nastavak istrage, a priključuju mu se i mnoga viđena imena svjetskog nogometa.

U Fifi, naravno, smatraju drugačije. Napominju kako se istražna procedura nastavlja, a predsjednik Blatter se javno začudio ostavci Garcije za koju ne vidi osnove.