tko tu koga?

FIFA odgovorila Modriću: HNS je znao da se prekinuta utakmica s Kosovom igra u nedjelju

07.09.2017 u 10:51

Bionic
Reading

Repovi poraza hrvatske reprezentacije na gostovanju u Turskoj povlačit će se još tjednima. Izbornik Ante Čačić kao jedan od razloga naveo je to što je Hrvatska u samo 48 sati odigrala dvije utakmice aludiravši na prekinutu utakmicu s Kosovom koja je zbog obilne kiše nastavljena u nedjelju...

Utakmica s Kosovom protegnula se na dva dana, u subotu navečer obilna je kiša natopila Maksimir, pa je utakmica u 22. minuti prekinuta, a nastavak je odigran u nedjelju. Da, Hrvatska je pobijedila 1:0, no čini se da je dvodnevni raspored ostavio traga na našim reprezentativcima.

Veliku je pomutnju izazvala odluka da se utakmica nastavlja u nedjelju u 14.30 sati. Najglasniji u 'pobuni' protiv Fifine odluke bio je kapetan Luka Modrić.

  • +5
Navijači na utakmici Hrvatska - Kosovo Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl/PIXSELL

'U subotu su nam rekli da se neće uopće igrati, legli smo kasnije, oko dva, tri sata. I onda te ujutro dižu, kao u vojsci 'Hajde, igrate danas!'. Jasno je da to nije odgovarajuća priprema za ovako važnu utakmicu', kazao je Luka uoči sraza s Turskom. Nezadovoljstvo nije skrivao ni izbornik Čačić:

'U neravnopravnom smo položaju jer bismo se trebali odmoriti uoči nove važne utakmice, ali moramo se suočiti s tim činjenicama.'

Hm, dojam je da su i vodstvo reprezentacije i sami igrači teško pogriješili. Napali su krivu stranu, onu koja je donijela propozicije natjecanja. S kojima su ih ljudi iz HNS-a morali upoznati! I to odmah, nakon što je u subotu navečer utakmica s Kosovom prekinuta! 

  • +9
Hrvatska - Kosovo, kvalifikacije za SP 2018. Izvor: Cropix / Autor: Boris Kovacev / CROPIX

Tako FIFA jasno i glasno navodi da se u ovakvim slučajevima utakmica obvezatno mora odigrati drugi dan! Termini, klupski i reprezentativni, zgusnuti su i mjesta za neku novu utakmicu u nekom drugom terminu jednostavno nema. To znači da suci, delegati, predstavnici HNS-a i kosovske reprezentacije nisu imali o čemu raspravljati nakon prekida. Vremenski uvjeti u subotu navečer i kišom natopljeni teren u Maksimiru nisu bili regularni, utakmica je prekinuta po svim pravilima koje nalaže FIFA. Jedina nepoznanica u tom trenutku bio je nedjeljni termin nastavka utakmice. No, i tu se treba voditi logikom, termin je morao biti što ranije kako bi se nogometaši obiju reprezentacija stigli barem malo odmoriti za utakmice koje su trebali igrati u utorak.

Činjenica je kako je netko iz pravne službe HNS-a zeznuo. Nitko nije našao shodnim javiti izborniku i reprezentativcima da se utakmica igra sljedeći dan! Pa valjda onda ne bi išli spavati u tri u noći... Možda bi legli malo ranije. Nisu Fifi dobro 'legle' kritike Luke Modrića i Ante Čačića, dečki su se malo zaletjeli i dobili po prstima. A i čelništvo saveza je dobilo 'žuti karton'.

  • +26
Hrvatska - Kosovo, kvalifikacije za SP, nedjeljna utakmica Izvor: Cropix / Autor: Boris Kovacev / CROPIX

'Važno je napomenuti da je unatoč nekim kritikama, FIFA osigurala poštivanje i provođenje odgovarajućih propisa - a to su nogometni savezi razumjeli i vrlo dobro znali - prije, za vrijeme i poslije utakmice. Nogometaši su esencija nogometa i FIFA prepoznaje njihovu važnost kao ključnog elementa koji nogomet čini najomiljenijim sportom na svijetu', dio je odgovora iz Fife. Valjda se dečki sljedeći put neće 'iznenaditi'...