BORBA ZA SP 2022.

Fifa odbila Indonežane i amnestirala Iračane

19.03.2010 u 18:13

Bionic
Reading

Međunarodni nogometni savez (FIFA) odbacio je kandidaturu Indonezije za domaćinstvo Svjetskog prvenstva 2022, ali je ukinuo suspenziju Iraka, koja je trajala od studenoga.

Indonežani nisu ponudili dovoljna jamstva od strane njihove vlade, koja nije u potpunosti stala iza projekta SP 2022, pa je FIFA odlučila ne prihvatiti kandidaturu. U utrci za SP 2018 i 2022 ostaje tako devet kandidata - zajednička belgijsko-nizozemska i španjolsko-portugalska kandidatura, te Australija, Engleska, Japan, Katar, Rusija, Južna Koreja i SAD.

Iračani će odsad opet moći igrati međunarodne utakmice nakon što je FIFA ukinula suspenziju podignutu zbog uplitanja politike u sport. Iračka vlada je popustila i tamošnji nogometni savez opet ima sve ovlasti i neovisnost od političkih struktura.

Izvršni odbor FIFA je zbog sličnog razloga predložio brisanje iz članstva Nogometnog saveza Bruneja, čija suspenzija traje od rujna, a u međuvremenu Savez praktički ne postoji, dok sve ovlasti ima tamošnji sultan.

Nije prošao niti prijedlog predsjednika Azijske konferderacije Mohameda bin Hammama da se ograniči mandat predsjednika FIFA-e na dva četverogodišnja mandata. Taj prijedlog je dobio samo pet glasova od ukupno 20, pa sada nema prepreka da Joseph Blatter, koji je predsjednik od 1998., u lipnju 2011. dobije još jedan četverogodišnji mandat.