TRAŽE SE HITNE PROMJENE

FIFA na nogama, svijet tuguje zbog strašne sudbine navijačice; kapetan Irana priznao: Sramim se...

12.09.2019 u 09:19

Bionic
Reading

Čelnici Fife posjetit će Iran nakon smrti navijačice koja se zapalila kada je shvatila da bi mogla završiti mjesecima u zatvoru samo zato što je željela gledati utakmicu omiljenog kluba uživo na stadionu

Sahar Khodayari, nadimka 'Plava djevojka' zbog privrženosti svojoj omiljenoj momčadi Esteghlal, umrla je u ponedjeljak u bolnici nakon samozapaljivanja pred sudom, jer je strahovala od zatvorske kazne od šest mjeseci koja joj je prijetila zbog pokušaja ulaska na utakmicu u Teheranu u ožujku ove godine kada je bila preobučena u muškarca.

Ona je tada bila otkriven te je pod optužbom da je neprimjereno nosila hidžab provela tri dana u zatvoru, a izašla je na slobodu kada je platila jamčevinu. Još ju je čekalo suđenje. Bilo je izgledno da je čeka dulja kazna i mlada Iranka si je na strašan način oduzela život.

>> Umrla Iranka koja se zapalila zbog zabrane dolaska na stadione

Fifa sada šalje svoje čelnike da vide kako napreduju promjene u iranskom nogometu u vezi žena, kojima nije dozvoljeno gledati utakmice na stadionu neposredno nakon islamske revolucije 1979.

Očekuje se da Iranski nogometni savez dozvoli nježnijem spolu gledanje kvalifikacijske utakmice reprezentacije uživo s Kambodžom (10. Listopada), nakon pritiska Fife, ali vidjet će se hoće li se to zaista i dogoditi.

Inače, iranski narod preko interneta potiče svjetske sportske organizacije da ne dozvoljavaju Iranu nastup na međunarodnim natjecanjima zbog tog zakona prema ženama.

  • +3
Iranke i nogomet Izvor: EPA / Autor: JAMAL NASRALLAH

Popularni iranski glazbenik u egzilu Arash Sobhani povodom toga oglasio se na društvenim mrežama.

'Moramo poduzeti akciju i napraviti što je ispravno. Suspendirajte Iranski nogometni savez sve dok ženama ne dopusti odlazak na stadione. Moraju imati ista prava kao muškarci.'

U utorak je Iran slavio u Hong Kongu 2:0 u sklopu kvalifikacija za svjetsko prvenstvo, a kapetan Masoud Shojaei na društevnim mrežama opisao je utakmicu kao 'najgoru i najtužniju pobjedu reprezentacije'.

'Zabili smo dva gola i i pobijedili na terenu. Ali izgubili smo, jer Sahar više nije s nama. Sram me što nisam bio sposoabn nešto učiniti i sram me onih koji su oduzeli Sahar najočitije pravo, kao i drugim Saharima.'

Nažalost, za Sahar Khodayari je prekasno, a jedina 'greška' joj je bila to što je voljela nogomet.