IZBACUJU STARMALE

Fifa: Kosti će otkriti varalice među klincima

23.10.2009 u 10:36

Bionic
Reading

Svjetska nogometna reprezentacija najavila je kako će već na SP-u za igrače do 17 godina, koji počinje sutra u Nigeriji, onemogućiti prevarantima koji skrivaju dob da nastupaju na službenim natjecanjima mlađih dobnih kategorija

Kako se nakon svakog kadetskog, pa i juniorskog, prvenstva ljudi često pitaju: 'A tko je onaj stariji gospodin', Fifa je odlučila objaviti rat varalicama koji lažiraju godine rođenja.

Procedura neće biti suviše komplicirana. Obavit će se magnetska rezonanca zapešća kojom će se utvrditi koliko je igrač zaista star. Metoda baš ne ulijeva povjerenje; teško je vjerovati da može biti dovoljno točna i pritom nepogrešiva.

'Prisiljeni smo na ovakav potez. Nekada čak ni ne morate željeti lagati, u nekim zemljama rodne listove uopće nije lako dobiti. Dapače, negdje ih uopće ni nema', kaže Yacine Zerguini, član Fifinog medicinskog odbora.

Procjena kaže da u slučaju da je kost posve oformljena, igrač u 99 posto slučajeva ima više od 17 godina. Postavlja se pitanje što je s preostalih jedan posto, no to je rizik koji je Fifa očigledno spremna prihvatiti.