PORUKA ORGANIZATORIMA

FIFA: Katar mora zatražiti da se SP igra u zimi

20.01.2011 u 12:11

Bionic
Reading

Međunarodni nogometni savez (FIFA) objavio je u četvrtak kako nema namjeru mijenjati međunarodni kalendar natjecanja kako bi se Svjetsko prvenstvo 2022. godine u Kataru održalo u zimi ukoliko takav zahtjev ne podnese Katarski nogometni savez.

'Pomicanje Svjetskog prvenstva 2022. godine iz ljetnog u zimski termin mora biti potaknuto od Katarskog nogometnog saveza, te potom predloženo Izvršnom odboru FIFA-e. Trenutačno nema čvrstih planova za mijenjanje međunarodnog kalendara', objavila je FIFA.

Ranije ovoga mjeseca predsjednik FIFA-e Sepp Blatter izjavio je prilikom boravka u Kataru kako očekuje da će se SP 2022. održati u zimi, a njegovo je mišljenje podržao i predsjednik Europskog nogometnog saveza (UEFA) Michel Platini, iako bi pomicanje termina SP-a iz lipnja i srpnja u siječanj i veljaču značilo potpunu reorganizaciju domaće sezone u velikoj većini europskih zemalja.

No, predsjednik Azijske nogometne konfederacije (AFC), Kataranin Mohammed Bin Hammam izjavio je kako će se domaćini oduprijeti pritiscima da se SP prebaci u zimu.

Katar je svoju kandidaturu koja je rezultirala dobijanjem SP-a temeljio na stadionima s klimatizacijom kako bi se igrače i gledatelje zaštitilo od velikih vrućina karakterističnih za to podneblje u ljetim mjesecima.