blatter digao glas

'Fifa je promijenila sustav natjecanja na SP-u i ozbiljno pogriješila!'

07.12.2017 u 14:14

Bionic
Reading

Bivši predsjednik Fife Sepp Blatter oštro je kritizirao Infantinovu reformu Svjetskog prvenstva i prelazak na grupnu fazu s po tri momčadi, jer smatra da je taj sustav idealan za dogovoranje rezultata i puštanje utakmica...

Podsjetimo, novo vodstvo Fife odlučilo je od 2026. godine proširiti broj sudionika na SP-u na čak 48 reprezentacija koje će biti raspoređene u 16 grupa s po tri momčadi, iz kojih će po dvije reprezentacije ići dalje u nokaut fazu natjecanja.

  • +24
Ždrijeb skupina za nogometno SP u Rusiji 2018. Izvor: Reuters / Autor: KAI PFAFFENBACH

Sličan koncept predsjednik Gianni Infantino i Fifa guraju i u Super SP klubova koji će zamijeniti Kup konfederacija, no bivši prvi čovjek svjetske krovne organizacije upozorava na manjkavosti i nedostatke takve grupne faze.

'To nije dobra ideja. Imali smo skupine po tri reprezentacije na SP-u 1982. godine, što znači da jedna mora gledati dok druge igraju. To daje prostora puštanju utakmica i dogovaranju rezultata. Ne kažem da se to mora dogoditi, ali pravilima treba smanjiti mogućnost prevara na minimum,' izjavio je u Švicarskoj Sepp Blatter koji je vodio Fifu punih 17 godina (1998.-2015.), a onda je udaljen iz nje zbog korupcijskog skandala. Osvrnuo se i na krizu Financijskog Fair Playja u nogometu kojeg su klubovi poput PSG-a uspješno izigrali:

'Ne čudi me što ga je nemoguće nametnuti. Financijski Fair Play ne funkcionira jer u ekonomiji nema 'fair playja'. Već samo ime je krivo. Poštena igra je nešto duhovno, a financijski svijet nije.'

Što se pak tiče kupovine Neymara za 222 milijuna eura, ta mu se ideja uopće ne čini suludom.

'Nedavno je jedna slika Leonarda Da Vincija u New Yorku kupljena za oko 450 milijuna dolara. Prema tome je Neymar prilično jeftin. Djelo Da Vincija moraš čuvati u sefu, a Neymara najmanje dvaput tjedno gleda cijeli svijet,' zaključio je Blatter.