SP 1986.

FIFA iz bizarnih razloga zabranila razmjenu dresova

23.05.2010 u 10:03

Bionic
Reading

Tko je najstariji nogometaš koji je zaigrao na svjetskom prvenstvu, a tko najmlađi? Izbornik koji je vodio najviše reprezentacija na završnom turniru? Kada je FIFA zabranila razmjenu dresova igrača? Saznajte

Samo je jedan čovjek sjedio kako izbornik na prvenstvima od 1986. do 2002. godine, ali svako prvenstvo s drugom reprezentacijom. Radi se o Bori Milutinoviću, koji je u tom vremenu bio izbornik Meksika, Kostarike, SAD-a, Nigerije i Kine.

A znate li tko je Viv Richards? To je jedini igrač koji je zaigrao na svjetskom nogometnom prvenstvu, ali i svjetskom prvenstvu u kriketu: za Antigvu kao nogometaš te za West Indies u kriketu.

U knjigu rekorda upisao se i Kamerunac Roger Milla koji je 1994. igrao protiv Rusije i sa 42 godine i 39 dana postao najstarijim igračem koji je zaigrao na prvenstvima. Njegova suprotnost je Norman Whiteside iz Sjeverne Irske koji je zaigrao 1982. godine protiv Jugoslavije sa samo 17 godina i 41 danom i tako postao najmlađim nogometašem svih vremena koji je zaigrao na SP-u.

Najbizarnija činjenica svjetskih prvenstava seže u 1986. godinu kada je FIFA zabranila već tradicionalnu razmjenu dresova igrača. Razlog? Naime, tadašnji čelnici nogometnog saveza nisu htjeli da igrači pokazuju gola prsa na terenu.

Najstariji igrač prvenstava - Roger Milla