JE LI LOPTA PREŠLA CRTU

Fifa i službeno uvodi 'elektroničkog suca'

27.04.2012 u 20:37

Bionic
Reading

Iz Međunarodne su nogometne federacije (FIFA) u petak objavili da će informatički sustav koji prepoznaje je li lopta prešla gol-crtu ili nije uskoro iskušati na utakmici ili dvjema koje će se televizijski prenositi

Razmatraju u FIFA-i zasad mogućnost da sustav naziva GoalRef isprobaju na dvjema utakmicama danske lige ili na jednoj međunarodnoj prijateljskoj utakmici.

Međunarodni nogometni odbor (IFAB), FIFA-in organ koji razmatra i predlaže svaku promjenu pravila nogometne igre, također će dati priliku Hawk-eyeu, nogometnoj inačici teniskog Oka sokolovog. Taj će sustav analize pozicije lopte unutar gola biti provjeren 16. svibnja na utakmici finala Hampshire FA Senior Cupa, natjecanja u kojem sudjeluju amaterski engleski klubovi.

Hoće li se ili ne gol-tehnologija uvesti u FIFA-ina natjecanja IFAB će odlučiti na zasjedanju drugog srpnja ove godine. Nakon toga njegovu će ekspertizu morati verificirati Izvršni odbor.

Paralelno s testiranjima na terenu, FIFA-ini će znanstvenici spomenute dvije tehnologije nastaviti ispitivati u svojim laboratorijima.

Nedosuđeni (čisti) gol Lamparda na zadnjem SP-u protiv Njemačke