HANŽEKOVIĆEV MEMORIJAL

Felix: Mogu oboriti rekord mitinga u Zagrebu

03.09.2012 u 16:06

Bionic
Reading

Ovogodišnje, 62. izdanje Hanžekovićevog memorijala u utorak u Zagrebu na stadionu Mladosti bit će jedan od najjačih mitinga u povijesti, te jedan od jačih ovosezonskih atletskih natjecanja na svijetu s čak osam aktualnih olimpijskih pobjednika iz Londona

Zagrebački miting pohodit će zlatni olimpijci Sandra Perković (disk), Allyson Felix (200, 4×100 i 4×400 m), Tomasz Majewski (kugla), Krisztian Pars (kladivo), Taoufiku Makhloufiju (1500 metara), Michael Frater (4×100 m), Carmelita Jeter (4×100 metara), Jeneba Tarmoh (4×100 m) i Francena McCorory (4×400). Na Savi će nastupiti i pet svjetskih prvaka iz Daegua Jason Richardson (110 m prepone), Carmelita Jeter (100 m), Amantle Montsho (400 m), Michael Frater (4×100 m) i Francena Mc Corory (4×400 m), a sveukupno će na mitingu nastupiti 17 osvajača medalja s Olimpijskih igara u Londonu, te 10 medaljaša s prošlogodišnjeg Svjetskog prvenstva u Daeguu.

Najveća inozemna zvijezda svakako je trostruka olimpijska pobjednica Amerikanka Allyson Felix, koja će po prvi puta nasupiti u Zagrebu. Zagreb će imati čast vidjeti veliku zvijezdu, a nadamo se i vrhunski rezultat jer je Felix ovog ljeta trčala 21.69 na 200 metara, a u Londonu je slavila s tek nešto sporijih 21.88. U velikoj opasnosti je rekord Hanžeka Nigerijke Mercy Nku (22.53) još iz 1999. godine .

'Znam za taj rekord i mislim da ga mogu oboriti. Ovo je moja zadnja utrka sezone, emocionalno pražnjenje je bilo ogromno nakon tri zlata iz Londona. London mi je dao više nego što sam mogla i sanjati. Prvi puta sam u Hrvatskoj i jako sam uzbuđena što ću poznati novu zemlju i nove ljude', kazala je simpatična Felix.

Najbrža ženu na svijetu Amerikanka Carmelitu Jeter Zagreb je već upoznao lani, kad je pobijedila u utrci na 100 metara. U Zagreb stiže nakon što je skupila komplet medalja u Londonu, gdje je osvojila zlato u štafeti, srebro na 100 i broncu na 200 metara.

'Bila sam ovdje lani i ostala oduševljena organizacijom. Ovo će biti moja zadnja utrka ove godine i želim se dostojno oprostiti. Dat ću sve od sebe i nadam se rezultatu ispod 11 sekundi, mada me malo usporila bolest koju sam pokupila na mitingu u Zürichu', kazala je druga najbrža žena svih vremena, čijih je 10.64 sekundi na 100 metara nadmašila samo pokojna Florence Griffith-Joyner.

Slovenac Primož Kosmus je stari zagrebački poznanik koji obožava miting na Mladosti, a nastupit će kao srebrni bacač kladiva iz Londona.

'Bila je to nervozna sezona, u London sam došao s tek 24. rezultatom, a uzeo sam srebro. Zagreb volim jer se tu osjećam kao kod kuće, dolaze mnogi Slovenci da me bodre i imam samo lijepe uspomene. Forma mi nije najbolja jer sam ipak bio na odmoru', kazao je Slovenac, kojemu su izračunali da je tijekom karijere u teretani ukupno podigao težinu čak 20.000 slonova.

Hanžekovićev memorijal će nakon Noureddinea Morcelia opet ugostiti jednog olimpijskog pobjednika na 1500 metara. I opet je riječ o Alžircu – Taoufiku Makhloufiju, uz kojeg se veže i svojevrsni skandal na Igrama.Makhloufi je bio je prijavljen i na 1500 i na 800 metara, no od potonje je discipline odustao nakon što se pobjedama u kvalifikacijama i polufinalu plasirao u finalnu utrku na 1500 metara. No, čelnici Alžirskog olimpijskog odbora zaboravili su odjaviti njegov nastup, pa je ipak morao startati u prvoj rundi kvalifikacija na 800 metara. Makhloufi je, međutim, odustao već u ranoj fazi te utrke, pa ga je Svjetska atletska federacija – isključila s Olimpijskih igara uz obrazloženje da nije pružio maksimum svojih mogućnosti. Rehabilitiran je i vraćen u natjecanje nakon što je predočio potvrdu liječnika prema kojoj je odustao zbog slabosti uzrokovane lakšom bolešću, a sve je šokirao pobjedom na 1500 metara.