FINALE WIMBLEDONA

Federer za povijest ili Roddicku treća sreća

03.07.2009 u 16:20

Bionic
Reading

U polufinalu Wimbledona drugi igrač svijeta Roger Federer je svladao Nijemca Tommyja Haasa sa 7:6 (3), 7:5, 6:3 te je tako stigao do svog sedmog finala u nizu na travi All England Cluba. Suparnik će mu biti Andy Roddick koji je sa 6:4, 4:6, 7:6 (7), 7:6 (5) svladao Britanca Andyja Murrayja. Američkom tenisaču je to treći finale u Wimbledonu

Briljantni Roger Federer je za manje od dva sata izborio završni meč na trećem grand slamu sezone. Švicarac je polufinale dobio bez izgubljenog seta protiv 24. nositelja Tommyja Haasa. Do finala je drugi igrač svijeta i peterostruki pobjednik Wimbledona stigao sa samo jednim izgubljenim setom i sada će u finalu loviti svoju 15. titulu na jednom od četiri velika grand slama.

Inače, bio je to njihov 12. meč na Touru i deseta pobjeda Federera.

Prvi set je otišao do tie-breaka, gdje je, po običaju, Švicarac imao potez više, te je taj dio završio sa 7:3 u poenima. I u drugom setu se Haas dobro držao, ali kod 6:5 u gemovima je prvi put u meču izgubio servis, a time i set. Ni u trećem setu njemački tenisač nije došao do break prilike, dok je Federer iskoristio svoju osmu prigodu u meču za 5:3, a zatim je sigurno odservirao za novu pobjedu u Wimbledonu.

Drugo polufinale je bilo puno dramatičnije, a Britanci će i dalje čekati na svog igrača u finalu Wimbledona. Naime, američki Andy je bio bolji od britanskog. Roddick je u svojem devetom meču stigao to trećeg trijumfa protiv Murrayja i tako je rasplakao Britance. Posljednji Otočanin koji je izborio finalni meč bio je 1938. Henry Austin.

Jedna break lopta bila je dovoljna Amerikancu da osvoji prvi set sa 6:4. Istim rezultatom i jednim breakom uzvratio je Murray u drugom setu. U trećem setu je Roddick servirao za set, no Murray je vratio break, a u uzbudljivom tie-breaku američki tenisač je imao više živaca i mirniju ruku za 9:7 pobjedu u 13. igri. I četvrti set otišao je do tie-breaka nakon kojeg je sa 7:5 u poenima, odnosno nakon druge meč lopte, Roddick stigao do svojeg trećeg finala Wimbledona.

Amerikanac je 2004. i 2005. gubio u finalu baš protiv Rogera Federera, a možda mu se sada dogodi 'treća sreća'.