PRVENSTVO HRVATSKE

Favoriti opravdali očekivanja, Zagreb bolji od Cedevite

24.03.2009 u 20:18

Bionic
Reading

Započelo je košarkaško prvenstvo Hrvatske i to očekivanim rezultatima. Favoriti su opravdali svoj status pa je tako Cibona slavila protiv Splita, Zadar je uništio Svjetlost dok je u derbiju kola Zagreb bio bolji od Cedevite

Pobjedom nad Splitom 90:71 (47:45) Cibona je otvorila nastup na prvenstvu Hrvatske. Iako rezultat sugerira laku pobjedu 'vukova', splitska je momčad pokleknula tek u posljednjoj četvrtini, kad im je otpor slomio Robert Troha s pet uzastopnih trica.

Pred malim brojem gledatelja u Draženovom domu Cibona je došla do prve pobjede u prvenstvu Hrvatske. Prve dvije četvrtine gosti iz Splita su uspijevali parirati favoritima iz Zagreba, koji, istini za volju, u prvih 20 minuta i nisu igrali obranu koja ih je obilježila ove sezone. Sve se zapravo preokrenulo u posljednjoj četvrtini, kad su se probudili Troha, Homan i Anderson. Homan je čvrsto držao reket, Anderson je zabijao, asistirao i skakao, dok je Troha dotukao Split s pet uzastopnih trica.

U 27. minuti Split je imao vodstvo od 55:49, no tada je Cibona na krilima već spomenutog Trohe potpuno preokrenula rezultat te do 33. minute postigla vodstvo 71:62, da bi se tri minute kasnije razlika povećala na 77:63. U tim trenucima pitanje pobjednika je bilo riješeno, a do kraja su cibosi rutinski držali visoko vodstvo.

Najbolji u redovima Cibone bili su Troha sa 17 poena, Rozić sa 13 te Anderson sa 13 poena, 13 skokova i sedam asistencija. Kod Splita Grgurević i Stipanović su postigli po 14 poena, dok je novopridošli Johnson ubacio 11.

U Dubrovniku istoimeni je domaćin u neizvjesnoj završnici uspio pobijediti Šibenik 88:86. Dubrovnik je četiri minute prije kraja košem Mauricea Prejeana 87:81, no tada su se probudili gosti i preko Vukičevića, Fipovića i Petkovića ući u posljednju minutu sa samo jednim poenom minusa (87:86). Na žalost gostiju, a na veselje domaćina, obje su momčadi do kraja uspjele pogoditi tek po jedno slobodno bacanje tako da je pobjeda pripala Dubrovniku. Kod domaćin a najviše koševa postigao je Prejean Dejon 20, dok su Šibenik predvodili Petković sa 22 poena, sedam skokova i šest asistencija te Vukičević sa 20 poena i 11 skokova.

Zadar je na svom parketu razbio Svjetlost 116:71. U utakmici u kojoj se od prve minute znao pobjednik najviše su se kod Zadra istakli Rančić sa 23 koša, Macura sa 19, dok je Perić postigao 18. Kod gostiju se istakao Rimac sa 18 koševa.

Zagreb Crobenz je u dvorani Sutinska vrela slavio protiv Cedevite 81:75. Zagreb su do pobjede predvodili Ante Tomić (28) i Damir Mulaomerović (15), dok je kod Cedevite najviše koševa zabio Marlon Garnett (19).

Rezultati prvog kola:

Dubrovnik – Šibenik 88:87
Cibona – Split CO 90:71
Cedevita – Zagreb Crobenz 75:81
Zadar – Svjetlost 116:71