SVJETSKI KUP

Fantela i Marenić vodeći u klasi 470

04.04.2012 u 18:12

Bionic
Reading

rvatski jedriličari Šime Fantela i Igor Marenić vode u klasi 470 na regati Svjetskog kupa na Mallorci, peti su u klasi Zvijezda su Marin Lovrović i Dan Lovrović, a u zlatnu finalnu skupinu Lasera plasirali su se Filip Jurišić i Tonči Stipanović, i to kao 14. i 20.

Nakon tri dana kvalifikacija Šime Fantela i Igor Marenić vode u klasi 470, a stabilno jedrenje u srijedu s trećim i drugim ulazom donijelo im je vodeću poziciju, ispred svjetskih prvaka Australaca Belchera i Pagea, te Francuza Lebouchera i Garosa.Zanimljivo je da Fantela i Marenić prošlih godina na Trofeju princeze Sofije nikad nisu bili u samom vrhu, nisu im nikako odgovarali ovdašnji uvjeti za jedrenje, tako da je ovaj rezultat dobar pokazatelj koliko su napredovali i koliko su sad spremni. Do kraja su još tri dana regatavanja.

'Još jedan odličan dan. Imali smo istu taktiku kao i jučer. Na startu smo bili oštri i precizni, što nam je omogućilo dobro otvaranje regate u oba plova. Bolje je bilo jedriti lijevo, zahvaljujući dobroj brzini i dobrom jedrenju uspjeli smo doći do te lijeve strane. Od prve oznake smo bili među vodećima i trudili smo se to zadržati do cilja. Treće i drugo mjesto u ovim teškim uvjetima je odličan rezultat', kazao je Igor Marenić

Nakon što su odbacili diskvalifikaciju radi preuranjenog starta iz prvog plova regate odlično su jedrili i Marin Lovrović i Dan Lovrović, koji su u maloj, ali jakoj, floti klase Zvijezda stigli do petog mjesta.

'Krenuli smo dosta žestoko, s tom diskvalifikacijom, zatim smo se vratili odmah drugi plov, vidjeli smo da imamo dovoljno koncentracije i strpljenja. Drugi dan je bio jako dobar, treći danas još bolji. Imamo konstantu jedrenja, skoro sve ulaze u prvih deset, i to nam govori da sigurno jedrimo. Uvjeti su zahtijevni, zbog promijenjivog laganog vjetra i danas je stvarno trebalo imati čak i malo sreće. Tu smo u prvih pet, rekao sam prije početka regate da bi prvih deset bilo izvanredno, znači još je i bolje', zadovoljan je Marin Lovrović

U zlatnu finalnu skupinu Lasera plasirali su se Filip Jurišić i Tonči Stipanović. Nakon šest jedrenja Jurišić je sjajan 14., dok Stipanović zauzima 20. mjesto. Mladi Jurišić, koji je još uvijek junior, jedri neopterećeno, a Stipanović testira i sebe i opremu.Pavlu Kostovu i Petru Cupaću samo su tri boda nedostajala do zlatne finalne skupine 49era. Da je današnji dan išao samo malo bolje, u tri plova da su skupili tri boda manje od sutra bismo ih pratili u zlatnoj skupini, ovako će natjecanje nastaviti u srebrnoj. Nakon devet jedrenja su 26., jedno mjesto ispod granice za zlatnu skupinu. Enia Ninčević i Romana Župan u ženskom 470 također su danas zabilježile jedan odličan ulaz, šesto mjesto u drugom plovu dana, ukupno su 29.

U četvrtak počinju finalna jedrenja koja će odlučiti od deset najboljih u svakoj klasi, koji će u subotu jedriti plov za odličja.