NA UVJERLJIV NAČIN

Fantela i Marenić svjetski prvaci u klasi 470

29.08.2009 u 17:25

Bionic
Reading

Hrvatska posada u klasi 470 Šime Fantela/Igor Marenić novi su svjetski prvaci nakon što su u zadnjem plovu Svjetskog prvenstva te olimpijske klase u danskom Kopenhagenu osvojili drugo mjesto po neslužbenim rezultatima

Marenić i Fantela donijeli su hrvatskom jedrenju prvo svjetsko seniorsko zlato u nekoj od olimpijskih klasa, a naša posada je do zlata došla na uvjerljiv način s više od 15 bodova prednosti u odnosu na drugoplasirane.

'U šoku sam, totalnom šoku. Ovaj tjedan je bio fenomenalan, ma cijela godina je bila fenomenalna jer smo nakon europskog naslova sad uzeli i svjetski. Znao sam da smo u vrhu, ali iskreno nisam mislio da ćemo ovdje biti prvi. A ova godina trebala nam je biti godina odmora, nakon Olimpijskih igara lani u kolovozu sve do proljeća nismo uopće bili u brodu, hvatali smo zaostatke na studiju i nismo trenirali. Došli smo na prvu regatu u Hyeres, gdje nije bilo dobro, ali malo pomalo vratili smo se natrag, ušli u odličnu formu i napravili što smo napravili', kazao je Igor Marenić, a oduševljenje nije krio ni Šime Fantela.

'Iako smo imali dobru prednost uoči finala znali smo da danas ipak ne možemo ući u regatu opušteno. Pomno smo pratili što rade Nizozemci i Japanci i gdje su oni. Bilo me malo strah da smo izletjeli na startu i cijeli plov za odličja sam proveo računajući koji mi moramo ući u cilj ako nas diskvalificiraju. Bilo je napeto, ali sve je ispalo savršeno, protivnici su ostali iza, nismo izletjeli na startu. Pozdravite sve puno doma, vraćamo se sa svjetskim zlatom.'

U jednom danu hrvatsko je jedrenje dobilo europskog prvaka u olimpijskoj klasi i svjetskog prvaka u olimpijskoj klasi. U prošla tri mjeseca hrvatski su jedriličari osvojili pet odličja na svjetskim i europskim prvenstvima olimpijskih klasa. U lipnju su se Šime Fantela i Igor Marenić okrunili naslovom europskih prvaka klase 470. Potom je Ivan Kljaković Gašpić u srpnju uzeo svjetsku broncu u klasi Finn. Samo nekoliko dana nakon toga stiglo je europsko zlato Tine Mihelić u Laser Radialu. Danas je Kljaković Gašpić postao europski prvak, a Fantela/Marenić svjetski prvaci. Pridodajmo tome još tri srebra na Mediteranskim igrama, dvije juniorske medalje, te 4. i 5. mjesto Tončija Stipanovića na EP i SP Lasera. Hrvatska danas stoji uz rame velikim svjetskim jedriličarskim nacijama. Do 2009. godine nismo imali nijednu svjetsku seniorsku medalju u olimpijskim klasama, nismo imali nijedno žensko seniorsko odličje, zadnji naslov europskih prvaka bio je osvojen prije više od 30 godina.