NA PRAVOM PUTU

Fanovi Formule 1 na nogama; najatraktivniji vozač današnjice vratio nadu u pothvat koji može napraviti još samo ove godine

10.08.2020 u 16:04

Bionic
Reading

Max Verstappen (22) pobjednik je utrke vožene u nedjelju na stazi u Silverstoneu, kojom je obilježena 70. godišnjica prvog Grand Prixa u povijesti pa je tako Nizozemac vratio nadu da može ostvariti svoj najveći cilj – postati najmlađi prvak u Formuli 1 ikad

Mercedesi su dominirali dosadašnjim prvenstvom, Hamilton ili Bottas bili su pobjednici na prve četiri utrke, ali u petoj im je račune pomrsio Verstappen koji je i prije pobjede imao dva druga i jedno treće mjesto.

'Nisam mislio da ćemo pobjediti, ali nakon prve dionice činilo se da smo jako dobri s potrošnjom guma. Naravno, bilo je pitanje kakav će Mercedes biti na hard gumama.Na utrci smo imali puno brzine u bolidu, nisam imao puno problema s gumama pa smo nastavili pritiskati. Ovo je nevjerojatan rezultat. Imali smo sjajan dan, mislim da je sve radilo glatko i imali smo dobru strategiju', izjavio je poslije trijumfa presretni Nizozemac.

Verstappen se pobjedom probio na drugo mjesto u redoslijedu vozača sa 77 bodova, a vodeći Hamilton mu 'bježi' za 30 bodova. Trećeplasirani Bottas ima 73 boda.

Nizozemski vozač i njegov Red Bull su tako podgrijali nadu o pothvatu o kojem se pričalo još prije dvije godine iako je vodeći Hamilton i dalje ogroman favorit za titulu prvaka.

Naime, Verstappen želi postati najmlađi prvak svijeta, a to može ostvariti još samo u ovoj godini ako nadmaši konkurenciju u ukupnom poretku, jer bit će tada mlađi od Vettelove 23 godine i 134 dana iz šampionske sezone 2010. godine.

Nizozemac već sada drži brojne rekorde kao 'najmlađi' i oni će biti nemoguće za srušiti, jer je FIA postrožila pravila za dobivanje superlicence nakon što je on sa svojih tada 17 godina i 166 dana debitirao u elitnom automobilističkom takmičenju 2015. godine za volanom Tora Rossa u Melbourneu kao najmlađi ikad.

Inače, Verstappen je ugovorom vezan uz Red Bull do 2023., prošle godine završio je kao treći upravo iza Hamiltona i Bottasa, a svojim atraktivnim načinom vožnje ima velik broj fanova diljem svijeta. Naime, dobio je od FIA-e nagradu za potez godine čak četiri puta u karijeri, a nitko drugi u toj kategoriji dosad nije nagrađen više nego samo jednom.

  • +9
VN 70. obljetnice Grand Prixa, 2019/20. Izvor: EPA / Autor: Frank Augstein / Pool