ANALIZA MAXTV PRVE LIGE

Evo zašto je Andrijašević ključni sastojak šampionskih nada Rijeke!

03.11.2016 u 10:05

Bionic
Reading

Koliko ofenzivni veznjak Franko Andrijašević vrijedi Rijeci, vodećoj momčadi MAXtv Prve lige? Zašto ga se zagrebački Dinamo, koji ga je doveo iz Hajduka kao pojačanje, tako olako odrekao? Na neka od tih pitanja pokušali smo pronaći odgovor na community portalu Tribina.hr.

Franko Andrijašević je u kratka tri mjeseca od prekobrojnog u Dinamu došao do statusa prvotimca i ključnog igrača za igru Rijeke, koja sudeći po uvodnih 14 kola juriša prema prvom naslovu prvaka u povijesti. Koliko je važan kotačić u Kekovom sustavu govori i činjenica da je nezamjenjiv dio prve postave Rijeke, ali i da je nerijetko upravo on strijelac golova koji nose bodove.

Konkretno ove sezone Andrijašević je postigao pet golova (Hajduk, Split, Osijek, Inter, Lokomotiva), od kojih su čak tri bila prva gola, dakle golovi kojima je Rijeka trasirala put prema pobjedama; dok je gol postignut protiv Intera izravno donio trobod, u utakmici protiv protivnika koji već duže vremena nosi epitet crne mačke za Riječane. Pogled na prošlu sezonu sugerira identične stvari. Naime, od Andriješevićevih 12 postignutih golova u dresu Lokomotive polovica njih su bili prvi golovi, dok su njegovi golovi Lokomotivi donijeli čak 12 izravnih bodova, što samo govori o važnosti i kontinuitetu kojeg pokazuje Franko.

Tribina.hr

Na portalu Tribina.hr - interaktivnom web communityju – sudjelujte u raspravi. Više informacija OVDJE.

Majstor prekida

Ono što posebno fascinira kod Andrijaševića je njegova sposobnost zabijanja golova iz prekida. Snalažljivost u gužvi, u protivničkom šesnaestercu je gotovo fascinantna i tu on savršeno koristi svoju visinu i pokretljivost, što i pokazuje činjenica da su svi Andrijaševićevi golovi za Rijeku ove sezone postignuti u šesnaestercu, ubacivanjem iz drugog plana (3) ili nakon prekida (2). Grafiku pogledajte OVDJE

Navedeno vidimo i u ovom prikazu sa utakmice Lokomotiva-Rijeka, gdje se jasno vidi kako Andrijašević koristi svoje fizičke prednosti kako bi došao ispred protivničkog igrača i kako silovito napada prazni prostor između igrača Lokomotive na prvoj vratnici.

Karika koja nedostaje

Kada je Rijeka objavila da je u smjeru Dinama poslala Leškovića, a zauzvrat dobila novac i Andrijaševića, mnogi riječki navijači su na prvu burno reagirali. No, sa odmakom vremena vidimo kako je upravo ovaj potez riječke uprave daleko najbolja stvar koja se dogodila još od dovođenja i prodaje Kramarića. Naime, Rijeka je uspjela ozlijeđenog stopera prodati za 1.5-2M eura i dobiti još Andrijaševića potpuno besplatno. Ako Rijeka nastavi sa igrama koje sada prikazuje moglo bi se potvrditi da je taj transfer potez godine, jer Andrijaševića je upravo karika koja je svo vrijeme nedostajala Keku. Ne samo u dobivanju malih utakmica, već i u mobilnosti i raznovrsnosti cijele prednje linije Rijeke.

Usporedba dvije Kekove Rijeke, aktualne i prošlosezonske, jasno otkriva revoluciju koju je Andrijašević donio Rijeci. Naime, u prikazu iz prošle godine vidljivo je kako Rijeci nasušno nedostaje igrač koji može spojiti veznu liniju sa napadom. Bradarić i Maleš nisu takvi tipovi igrača, a iako je ta uloga bila namijenjena Močiniću, on jednostavno nema karakteristike niti mogućnosti da bi efektivno tu rolu mogao odigrati. S druge strane, Rijeka ove godine sa Andrijaševićem popunjava točno taj prazni prostor između linija i dobiva igrača koji je opasnost iz drugog plana. Upravo kada se protivničke ekipe zatvore, što predstavlja većinu utakmica Rijeke, kada je gro pozornosti na Gavranoviću, Gorgonu i desnoj strani u vidu Vešovića/Ristovskog, na scenu stupa Andrijašević. Taj segment više, čini tu razliku i Rijeka sa Andrijaševićem dobiva male utakmice; a upravo bodovi u malim utakmicama čine razliku i posljedično donose titule.

Dinamov poklon

Na taj način Andrijašević polako, ali sigurno prelazi u društvo prije spomenutog Kramarića, koji predstavlja najveći Dinamov 'poklon' Rijeci. Naime, potpuno je nejasna logika Dinamovih čelnika da igrača poput Andrijaševića, koji je pred njihovim očima u dresu Lokomotive prethodno zabio 12 golova i bio 4. strijelac cijele lige, besplatno pošalju najvećem konkurentu za naslov. Tim više, što Dinamo igrača kao Andrijaševića u svom rosteru naprosto ne posjeduje. Ako je ikada bila prilika za Andrijaševića da se dokaže u dresu Dinama, ona se morala dogoditi ove sezone odlaskom Pjace i Roga, kada je bilo jasno kako će Dinamo muku mučiti upravo sa povezivanjem linija; međutim očigledno su u modrom taboru podcijenili samog igrača i debelo krivo procijenili da im neće trebati igrač sa karakteristikama koje toliko odskaču od ostalih igrača u HNL-u. Andrijašević je tako postao žrtva Dinamove kadrovske politike koja iz sezone u sezonu postaje sve upitnija, dok svaka nova utakmica Franka u riječkom dresu pruža dokaz kako su jedni imali viziju, dok su im drugi tu viziju omogućili. I to besplatno.