PLAY-OFF LIGE PRVAKA

Evo što trener i kapetan Rosenborga zaista misle o hrvatskom prvaku Dinamu

Bionic
Reading

Prva utakmica play-offa Lige prvaka između Dinama i Rosenborga igra se u srijedu od 21 sat na stadionu Maksimir. Iz norveškog kuta dvoboj su najavili trener Eirik Horneland i kapetan Mike Jensen

Kapetan Rosenborga, danski veznjak Mike Jensen, smatra kako je Dinamo jedan od najtežih suparnika, ali je u utorak na konferenciji za medije uoči sutrašnjeg gostovanja na Maksimiru ustvrdio kako je njemu i suigračima 'Liga prvaka nadohvat ruke'.

'Dinamo jedan od najtežih protivnika koje smo mogli izvući. Imaju niz poznatih igrača koji konstantno igraju u Europi. No, još ćemo se s njima bolje upoznati u srijedu', rekao je kapetan Rosenborga u press dvorani maksimirskog stadiona.

Za razliku od norveškog prvenstva, u kojem Rosenborg drži peto mjesto, aktualni norveški prvak je u tri kola kvalifikacija za Ligu prvaka ostvario pet pobjeda uz poraz na gostovanju kod bjeloruskog prvaka BATE Borisova.

'Momčad uoči Lige prvaka je više na okupu, stvara se kohezija u momčadi. Najvažniji su dobar trener i dobra publika', pojasnio je Jensen razliku u rezultatima te dodao da postoji i velika razlika između igranja u Europi i norveškom prvenstvu:

'Radi se o sasvim drugom nivou, mnogo je zahtjevnije fizički i taktički. Igra se na sasvim drugoj razini nego što smo inače navikli.'

Rosenborg je momčad koja je 11 puta igrala u grupnoj fazi Lige prvaka, ali posljednji put su u elitnom društvu bili već daleke 2007. godine.

Trening Rosenborg BK uoči utakmice protiv GNK Dinamo Izvor: Pixsell / Autor: pixsell

'Rosenborg dugo nije igrao u Ligi prvaka, ali je važno da smo izborili nastavak natjecanja u Europi. To je zasada najvažnije', tvrdi Jensen, ali brzo dodaje:

'Momčad raste iz dvoboja u dvoboj. Raste nam samopouzdanje iz meča u meč. Pruža nam se velika prilika i dat ćemo sve od sebe da se plasiramo u Ligu prvaka.'

  • +13
Trening Dinama uoči Rosenborga Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajac / CROPIX

Rosenborg je morao igrati jedno kvalifikacijsko kolo više od Dinama, ali Jensen u tome vidi samo prednost za svoju momčad koja ne bježi od pritiska medija i navijačkih očekivanja.

'Normalno je da je pritisak dio igre, pogotovo kad igraš za Rosenborg koji je najtrofejniji norveški klub. Navikli smo na ritam srijeda - nedjelja. Ostvarenje sna, igranje u Ligi prvaka nam je na dohvat ruke. Bit ću nesretan ako se ne plasiramo u Ligu prvaka. To bi bio fantastičan uspjeh, ali znamo da neće biti lako.'

Trener Eirik Horneland na čelu je momčadi od siječnja ove godine i vidi kako se njegova momčad diže iz utakmice u utakmicu. Protiv Maribora su dvaput slavili sa 3:1, ali norveški strateg smatra da takva razina neće biti dovoljna za plasman u Ligu prvaka.

'Utakmica protiv Dinama bit će nešto sasvim drugo. Očekujem od igrača još bolji nastup nego protiv Maribora.'

Trening GNK Dinamo uoči utakmice protiv Rosenborga Izvor: Pixsell / Autor: pixsell

I on je svjestan pritiska očekivanja da se Rosenborg plasira u Ligu prvaka nakon 12 godina čekanja.

'Važno je naći balans između pritiska i uzbuđenja koji donose ovakve utakmice, pronaći potrebnu mirnoću. Na tome se temelji trenerski posao.'

Iako nije odgovorio na pitanje bi li ga razočarao neuspjeh u dvobojima protiv Dinama, Horneland je jasno dao do znanja tko je favorit u ovim dvobojima.

  • +5
Trening Rosenborga uoči Dinama Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajac / CROPIX

'Rezultati govore za sebe. Dinamo je tijesno u osmini finala Europske lige ispao od Benfice. To dovoljno govori o tome o kakvoj je momčadi riječ.'

Dvoboj Dinama i Rosenborga na Maksimiru započinje u srijedu u 21 sat, dok će uzvrat u Norveškoj biti odigran u utorak, 27. kolovoza, također s početkom u 21 sat.