BILO JE ZAISTA SVEGA

Evo po čemu ćemo sve pamtiti Euro; nepošteni uvjeti, slijepi VAR, čudesni Ronaldo i Italija, trenuci straha, nevjerojatne gluposti Hrvatske...

  • D. S.
  • Zadnja izmjena 13.07.2021 11:48
  • Objavljeno 13.07.2021 u 06:41
Bionic
Reading

Europsko nogometno prvenstvo, 16. po redu, bilo je po mnogočemu neobično i posebno, a mi smo izdvojili najzanimljivije trenutke, pothvate i detalje

Italija je zasluženo stigla do svojeg drugog naslova prvaka te je usput spriječila Engleze da ne ostvare svoj slavni 'Football's Coming Home'. No osim uzbudljivog finala na turniru se je dogodilo mnogo posebnosti, bilo ih je pozitivnih, ali i negativnih...

Nepravedni Euro

Mnogi ovo prvenstvo zovu nepravednim i nepoštenim. Uefa je možda imala dobru namjeru, ali... Euro se igralo u 11 gradova u 11 država, ali zbog strogih mjera neke reprezentacije su putovale na svaku utakmicu iz svoje države kao Hrvatska iz Rovinja dok su domaćini bili oslobođeni putovanja i strogih pravila zbog koronavirusa... Po drugi puta da je Euro održano s 24 nacionalna sastava, kvaliteta se opet razvodnila, ali Uefa je već pokazala da joj je važnija - kvantiteta.

'Poplava' autogolova...

Na prošlom Euru tri puta se dogodilo da su igrači zatresli vlastitu mrežu, a ukupno na svim prijašnjim natjecanjima bilo je ukupno devet autogolova. Na ovom Euru to je debelo nadmašeno – bilo ih je 11. Najbizarniji? Nama onaj na susretu Hrvatske i Španjolske, Vatreni su poveli kada je Pedri vraćao svojem vrataru loptu iz velike udaljenosti, a ovaj nije uštopao loptu. Bio je to i prvi autogol u povijesti ovog natjecanja, a koji je pao izvan kaznenog prostora. Nije nam pomoglo...

Epidemiološke mjere i navijači

Korona je sve poremetila. Umjesto punih tribina gledali smo poluprazne stadione, ali ne svugdje. Recimo, Mađarska je dozvolila puni kapacitet stadiona u Budimpešti, ali drugdje je to bilo srezano na 20-25 posto. Uz to treba spomenuti kako su u pojedinim zemljama poput Engleske i Škotske bila rigorozna epidemiološka pravila za strane navijače koja je uključivala i karantenu tako da je pravi huk s tribina izostao. Tako su neki imali pravu potporu, neki ne, a to je na teži način u skupini osjetila i Hrvatska koja bez '12. igrača' nije bila ona prava. Ne ponovilo se, nogomet bez navijača nema smisla.

  • +9
Mađarska - Portugal, navijači Izvor: EPA / Autor: Tibor Illyes / POOL

Aktivisti i razjedinjenost Europe

Na utakmicama Eura bilo je i uljeza, osoba koja su željela ukazati na određene probleme u svijetu. Tako je aktivist Greenpeacea sletio padobranom prije utakmice Njemačke i Francuske. Dobro da se sam nije ubio ili ozlijedio nekog od gledatelja, a čak je i policija razmišljala da ga upuca, jer nije bila sigurna radi li se o terorističkom činu. Isto tako u teren su ulazili i aktivisti koji su davali podršku homoseksualcima, a koje je razljutio novi mađarski zakon (jedna od zemlja domaćina) koji zabranjuje 'promicanje' homoseksualnosti među maloljetnicima. Tu se ni Uefa nije iskazala, željela je ostati po strani te je zabranila da recimo Allianz Arena svijetli u duginim bojama, a u određenim zemljama domaćinima, nije dozvolila reklame na stadionu s duginim bojama (Rusija).... Još kada dodamo tome da su pojedine reprezentacije uoči utakmica klečale, a druge ne, jasno je da nogometna obitelj nije ujedinjena.

  • +4
Padobranac na utakmici Francuska - Njemačka, Euro 2021. Izvor: EPA / Autor: Matthias Hangst / POOL

Rebićeve kopačke i žedni Gvardiol

Hrvatska? Cilj koji je zacrtan prije Eura je ostvaren, naši reprezetativci izborili su osminu finala, ali ostaje dojam da se moglo više, da to jednostavno nije bilo to. Ispali smo od Španjolske (3:5) što je druga najefikasnija utakmica u povijesti europskih prvenstava, a naša javnost će je pamtiti po nevjerojatnim propustima. Primali smo golove dok je jedan igrač (Ante Rebić) mijenjao kopačke, a drugi (Joško Gvardiol) pio vodu. Nije to ništa neobično, radilo se to i prije, ali mi smo to skupo platili. Škola poslije kojeg nije bilo popravnog!

Cristiano Ronaldo - čovjek stvoren za rekorde

Taj čovjek samo ruši rekorde od kojih neki nikada neće biti srušeni, pa evo da nabrojimo neke koje je ostvario na ovom Euru. Podebljao je svoj vlastiti, jer je prvi koji je zabio na pet različitih Eura te isto tako prvi koji je upisao i minute na pet Eura. S pet ovih golova došao je do brojke od 14 na Eurima te je tu uvjerljivo najbolji, pošto je drugoplaisrani Michel Platini na devet. Cristiano je s 36 godina i 130 dana postao najstariji igrač koji je postigao dva ili više pogodaka na jednoj utakmici Europskog prvenstva. Prijašnji vlasnik rekorda bio je Andrij Ševčenko koji je imao 35 godina i 256 dana kada je za svoju Ukrajinu zabio dva komada protiv Švedske (2012. godine). Nakon osam dana Portugalac je to ponovio. Isto tako izjednačio je rekord svih rekorda, došao je do broje od 109 pogodaka u dresu reprezentacije koliko ima i Iranac Ali Daei. Ne sumnjamo da će uskoro biti samostalni rekorder. I da, još jedna sitnica, Ronaldo je i prvi strijelac Eura zajedno sa Čehom Patrikom Schickom.

  • +10
Cristiano Ronaldo, Portugal-Belgija, kapetanska traka Izvor: EPA / Autor: Lluis Gene / POOL

Christian Eriksen

Najružnija situacija na cijelom prvenstvu. Danski igrač Christian Eriksen srušio se na travnjak na utakmici protiv Finske. Taj trenutak straha podsjetio nas je na neke tragedije iz prošlosti, ali ovoga puta ova situacija je završila – sretno. Veznjak Intera je spašen, poslije srčanog udara prevezen je u bolnicu, operacija je uspješno prošla, ali pitanje je hoće li više igrati profesionalni nogomet. Najvažnije da je dobro!

  • +79
Danska - Finska Izvor: EPA / Autor: Friedemann Vogel / POOL

Slijepi VAR

Najveća pogreška Eura koja je izazvala najburnije reakcije je sudačka odluka s polufinalne utakmice Engleske i Danske. Podsjećamo, Danska je povela u 30. minuti golom Mikkela Damsgaarda, izjednačio je Simon Kjaer devet minuta kasnije gurnuvši loptu u vlastitu mrežu, a pobjedu Englezima donio je Harry Kane golom u 104. minuti. Upravo odlučujući pogodak izazvao je lavinu kritika i nezadovoljstva.

Nizozemski sudac Danny Makkelie pokazao je na penal nakon što je Sterling srušen u kaznenom prostoru. Njegovu odluku potvrdila je i VAR soba. Harry Kane pucao je s bijele točke, Schmeichel je obranio, no lopta se odbila do engleskog kapetana koji iz drugog pokušaja nije pogriješio. No taj penal nitko nije vidio, osim sudaca u VAR sobi. Nažalost po Dance, koji su tako grubo oštećeni. VAR je bio slijep, a navijači preko društvenih mreža sprdali se s takvom odlukom i nisu skrivali bijes...

'Tužan sam i emotivno ispražnjen. Ovo je skandalozno. Ljudi dragi, ovdje ne postoji kontakt. Ako je sudac već nasjeo na ovaj pad, onda mu je VAR soba morala dati drugu priliku. Apsolutno je neprihvatljivo dosuditi ovakav penal, i to u polufinalu Eura', rekao je bivši hrvatski sudac Marijo Strahonja koji je bio zadužen za analizu suđenja u emisiji HRT-a Europeo.

Italija je prvak i prijeti svjetskom rekordu

Italija je oduševila i zasluženo stigla do titule. Izbornik Roberto Mancini stvorio je sjajan kolektiv, a 'Azzurri' se više ne oslanjaju samo na obranu nego igraju napadački. Nagrada je stigla na Wembleyju. Pobjedom u finalu protiv Engleske, reprezentacija Italije je pod vodstvom Mancinija produžila niz bez poraza na čak 34 utakmice približivši se na korak rekordu koji drže Brazil i Španjolska.

Posljednji poraz Mancini je upisao u rujnu 2018. u Lisabonu od Portugala (0:1) u Ligi nacija, a potom je njegova momčad nanizala 28 pobjeda i šest neodlučenih ishoda. Mancini je pretekao legendarnog Vittorija Pozza, svjetskog prvaka iz 1934. i 1938. godine, koji je u razdoblju od 1935. do 1938. imao niz od 30 utakmica bez poraza.

Italija je sada samo jednu utakmicu udaljena od rekorda kojeg drže reprezentacije Brazila (1993-1996) i Španjolske (2007-2009) s nizom od 35 susreta bez poraza.

  • +9
Italija - prvak Europe Izvor: EPA / Autor: Frank Augstein / POOL