Zanimanje hrvatski izbornik

Evo koliko su zarađivali Bilić, Štimac i Kovač; je li moguće da je Čačić imao takvu plaću?

14.11.2017 u 12:00

Bionic
Reading

Predsjednik HNS-a Davor Šuker ovih dana ponudit će Zlatku Daliću ugovor kojim bi ga trebao vezati kao izbornika hrvatskih nogometaša najmanje četiri godine, do završetka kvalifikacija za EP 2020. godine. Plaća trenera koji je odveo Hrvatsku na SP u Rusiji trebala bi biti izdašnija od one njegovog prethodnika Ante Čačića, koji je bio naš najplaćeniji izbornik...

Pozicija izbornika hrvatske nogometne reprezentacije vjerojatno je u TOP 10 najzahtjevnijih, a u isto vrijeme najpoželjnijih poslova u Hrvatskoj. Posebice zbog nevjerojatne konkurencije jer u državi imamo najmanje 4,5 milijuna potencijalnih izbornika, plus dijaspora... No šalu na stranu, nakon što je Hrvatska u dodatnim kvalifikacijama izborila nastup na SP-u u Rusiji sljedeće godine predsjednik HNS-a Davor Šuker mora zavući ruku u džep i ponuditi ugovor Zlatku Daliću.

Svi su složni u mišljenju da bi trener koji je preuzeo reprezentaciju u najtežim trenucima kvalifikacija i u najkraćem mogućem roku preporodio bezvoljne zvijezde te izborio mundijal zaslužio ugovor izdašniji nego što ga je imao njegov prethodnik. Napomenimo kako je Ante Čačić imao, barem za hrvatske prilike, sjajnu plaću, posebice na kraju svog mandata.

No krenimo redom. Do prije nekoliko godina mjesto hrvatskog izbornika nije donosilo konkretnu financijsku dobit, posebice u odnosu na ostale europske i svjetske reprezentacije. Tako je Slaven Bilić, kad je 2006. godine preuzeo reprezentaciju, imao plaću od 5000 eura na mjesec (oko 37.000 kuna). U šest godina mandata Bilić je u nekoliko navrata potpisivao nove ugovore te je na kraju dobivao 12.000 eura na mjesec (oko 110.000 kuna), a HNS mu je uz to plaćao stan u Zagrebu. Kako je imao jednu od najslabijih plaća u izborničkom svijetu, to je pokušao kompenzirati dogovorom s čelnicima HNS-a za nešto veće premije. Sigurno mu se to isplatilo jer je s Hrvatskom izborio nastup na EP-u 2008. i 2012. godine, dok se nije uspio plasirati na SP 2010. godine.

Bilića je na izborničkoj klupi zamijenio Igor Štimac, a on je na mjesečnoj razini zarađivao više od svog prethodnika. Navodno je imao 'okruglo' 20.000 eura plaće (oko 150.000 kuna). Nakon smjene na njegovo je mjesto stigao Niko Kovač koji je, na početku, samo preuzeo Štimčev ugovor. Kako je Kovač uspio kroz dodatne kvalifikacije (preko Islanda!) odvesti Hrvatsku na SP u Brazilu 2014. godine, zaslužio je i bogatiji ugovor. Tako je kraj mandata navodno dočekao s plaćom od 25.000 eura (oko 190.000 kuna).

  • +20
Svi dosadašnji izbornici hrvatske nogometne reprezentacije (1990.-2017.) Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL

Ante Čačić posljednji je hrvatski izbornik u nizu. Na početku mandata mjesečna plaća navodno mu je iznosila 16.000 eura (oko 120.000 kuna). Svoju je plaću na početku opravdao, odveo je reprezentaciju na EP u Francuskoj 2016. godine te je nagrađen povišicom. Nakon uspješnog nastupa na Euru plaća mu je udvostručena na 32.000 eura (oko 240.000 kuna). Predsjednik HNS-a Davor Šuker bio je zadovoljan time kako Čačić s reprezentacijom napreduje na samom početku kvalifikacija za SP 2018. godine u Rusiji. U trenucima kad smo bili na vodećoj poziciji na ljestvici ponudio je izborniku novi ugovor koji mu je jamčio iznos od 60.000 eura na mjesec (oko 470.000 kuna)!

U istom je ugovoru Čačić navodno imao i klauzulu prema kojoj mu HNS u slučaju otkaza mora isplatiti čak 12 mjesečnih plaća, što iznosi 720.000 eura ili oko 5,4 milijuna kuna! I onda će netko reći da je Čačić otišao kao gubitnik... 

Zlatko Dalić svoj je dio posla pošteno i uspješno odradio. Reprezentaciju je preuzeo 'na žeton', nije ni potpisao pravi ugovor, tek pristao voditi momčad u 'nekoliko utakmica'. No odveo je reprezentaciju na SP i sad čeka Šukerovu ponudu. Predsjedniku je bolje da ne bude škrt, račun HNS-a ionako se plasmanom u Rusiju podebljao za 52 milijuna kuna, a veliku zaslugu u tome ima i Dalić.

  • +10
Hrvatska slavi prolazak na SP u Rusiju Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL

Nitko ne očekuje da HNS ponudi Daliću ugovor u razini s najskupljim svjetskim izbornicima. U ovom trenutku najbolje zarađuje aktualni svjetski prvak, izbornik Njemačke Joachim Löw s godišnjom plaćom od 3,2 milijuna eura. Novi brazilski izbornik Tite je na 2,8 milijuna eura, koliko navodno ima i izbornik Rusije Stanislav Čerčesov. Izbornik aktualnih europskih prvaka, reprezentacije Portugala, Fernando Santos ima godišnji ugovor od 2,5 milijuna eura, bivši trener Dinama i aktualni japanski izbornik Vahid Halilhodžić prima dva milijuna eura na godinu, kao i engleski izbornik Gareth Southgate. U tom je rangu i francuski izbornik Didi Deschamps i argentinski strateg Jorge Sampaoli. U isto vrijeme islandski izbornik Helmir Hallgrimsson, tvorac jednog od najvećih nogometnih čuda u posljednjih nekoliko godina, radi za godišnju plaću od 400.000 eura... Ako je pravde, Zlatko Dalić ne bi smio imati manje od 750.000 eura, a sve ispod toga bilo bi podcjenjivanje... I slobodu izbora suradnika s kojima će voditi reprezentaciju u Rusiji!