NEZAPAMĆENO!

Evo kako su Crnogorci pljeskom nadglasali srpsku himnu

03.09.2012 u 13:37

Bionic
Reading

Kvalifikacijska utakmica za Eurobasket 2013. košarkaša Crne Gore i Srbije, odigrana sinoć u prepunoj podgoričkoj dvorani Morača, uz pobjedu domaćina 72:62, ostat će zapamćena po, za ove prostore, krajnje neuobičajenom potezu. Naime, cijelo vrijeme tijekom intoniranja srpske himne crnogorska publika je glasno pljeskala, nadglasavši samu himnu, ali i uzvrativši gostima za doček otprije dva tjedna, kad je u beogradskoj Areni crnogorska himna bila izviždana

Pljesak srpskoj himni

Povijest nepoštivanja nacionalnih simbola na prostorima bivše Jugoslavije duga je i posebno ružna, toliko da su zvižduci tijekom intoniranja himni na utakmicama u bilo kom sportu postali već uobičajena kulisa. Odavno nije riječ o uobičajenoj balkanskoj mušičavosti ili kompleksu niže vrijednosti, jer se podjednako gorljivo kao i himnama omraženih ex-yu protivnika zviždi i himnama Kazahstana, Irske ili Ovčjeg otočja.

Utoliko je jučerašnji potez Crnogoraca vrijedan pohvale, pogotovo kad znamo da su mu prethodili glasni zvižduci crnogorskoj himni u beogradskoj Areni prije dva tjedna, koje je nevjerojatnom tricom za pobjedu s pola terena u posljednjoj sekundi utišao 18-godišnji Nikola Ivanović. Jednako tako Crnogorci su se dostojanstveno 'oprali' i za cirkus na Cetinju prije nekoliko mjeseci, kad je na ženskoj košarkaškoj utakmici Crne Gore i Srbije ista ta, srpska himna, brutalno izviždana, a igračice Srbije izvrijeđane.

Pojedini navijači u Crnoj Gori međutim nisu baš presretni zbog ovakvog razvoja događaja. Tvrde da je riječ o političkom performansu kojim su crnogorski vlastodršci htjeli odglumiti političku korektnost. Zbog toga, kažu, ulaznice za utakmicu nisu bile u slobodnoj prodaji, već su navodno podijeljene političkim poslušnicima i djelatnicima 'lojalnih' sponzorskih tvrtki. Zajedljive opaske stižu i iz Srbije – iako je komentator RTS-a nakon crnogorskog pljeska srpskoj himni primijetio da su Srbi 'upravo dobili lekciju' te da Crna Gora 'već vodi 1:0', nije propustio reagirati nakon nešto kasnijeg vrijeđanja srpskog košarkaša Milana Mačvana, kojeg su pojedinci iz publike uspoređivali s – konjem.

Pogodak Nikole Ivanovića s pola terena kojim je Crna Gora dobila Srbiju u Beogradu

Takvi povici iz publike pokazuju da atmosfera ipak nije bila baš tako idilična, a pitanje je kakva bi bila da su srpski košarkaši malo dulje držali početnu prednost 16:3, stvorenu uslijed početne paralize domaćina pritiskom s tribina. Ipak, domaćini su ludim preokretom i izvrsnom igrom prije svega Seada Šehovića brzo došli do izjednačenja i vodstva koje su pomalo povećavali do kraja. Na kraju su s +10 ostvarili i sedmu pobjedu u skupini u kojoj vode bez poraza, dok su Srbima nanijeli treći poraz i doveli u pitanje njihov plasman na Eurobasket koji se za godinu dana igra u Sloveniji.