utakmica istine

Evo gdje možete gledati veliki derbi Dinama i Osijeka; Nenad Bjelica na Maksimiru juriša po pobjedu i prvo mjesto na ljestvici

13.02.2021 u 09:22

Bionic
Reading

Stigao je dan koji smo u Hrvatski Telekom Prvoj ligi dugo čekali! U derbiju 21. kola na Maksimiru se sastaju Dinamo i Osijek (17.30 sati, Arenasport 3). Izravan je ovo dvoboj za sam vrh prvenstvene ljestvice, pobjednik bi napravio velik korak prema osvajanju naslova prvaka. Uvertira derbiju će biti utakmica Gorice i Šibenika (15 sati, Arenasport 1)

Dinamo i Osijek izjednačeni su na čelu ljestvice Hrvatski Telekom Prve lige. Nakon 20 odigranih kola svaka momčad ima po 45 osvojenih bodova, ali 'modri' imaju nešto bolju gol-razliku (+29 u odnosu na Osijekovih +18). No, danas će se u 21. kolu HT Prve lige napokon odigrati utakmica koju smo dugo čekali.

Izravan je ovo dvoboj za prvo mjesto na ljestvici, pobjednik će se približiti osvajanju naslova prvaka, ali puno će važnija biti psihološka prednost koju će steći. Jasno je to i trenerima, Dinamovim Zoranu Mamiću i Osijekovom Nenadu Bjelici.

Ovaj će derbi obilježiti njihov 'dvoboj' jer baš je Zoran Mamić - tada kao sportski direktor - u travnju prošle godine smijenio Nenada Bjelicu s mjesta trenera Dinama. Da bi potom sam sjeo na klupu 'modrih'...

'Osijek ima dobru momčad, odlične rezultate, dobro izgleda, prima malo golova i kažnjava greške protivnika. To je ono što treba respektirati, ali mi se moramo fokusirati na nas, na naš nivo i zahtjeve. Ako to ispunimo na pravi način, vjerujem da ćemo ostvariti dobar rezultat', kazao je Zoran Mamić uoči derbija i dodao:

  • +17
Istra 1961 - Dinamo Izvor: Cropix / Autor: Srdjan Vrancic / CROPIX

'Očekujem čvrst i agresivan Osijek s opasnim pojedincima. Kao kolektiv dobro funkcionira, ali mi se želimo koncetrirati na nas uz sav respekt prema Osijeku, bitno je ono što ćemo mi raditi.'

Za Dinamo nema predaha, nakon derbija s Osijekom 'modri' već u četvrtak 18. veljače, igraju prvu utakmicu šesnaestine finala Europske lige protiv ruskog Krasnodara.

'Slijede ta iskušenja, ali bio sam i sam igrač i ne razmišlja se baš toliko unaprijed. Najbitnija nam je sada sljedeća utakmica i za nju se treba dobro pripremiti. Nije floskula kada se kaže utakmica po utakmicu, ja kao trener moram razmišljati puno koraka unaprijed, ali igrači stvarno nemaju potrebu za tim', zaključio je Zoran Mamić.

Osijek je povezao pet pobjeda, momčad Nenada Bjelice u tim susretima nije primila gol, a zabila je čak 10! U sjajnoj je Osijek formi uoči gostovanja na Maksimiru.

'Ozračje u svlačionici je sjajno, kako i možete pretpostaviti nakon svih pobjeda koje smo prethodno ostvarili. Topčagić, Ndockyt i Grezda nam i nadalje nisu na raspolaganju, a najvjerojatnije će izostati i ozlijeđeni Jurčević i Žaper. Veselimo se utakmici, jedva je čekamo da bismo u njoj uživali i dali svoj maksimum. Ušli smo protiv Hajduka u seriju derbija koju želimo pozitivno apsolvirati kao i sve ono što će doći nakon njih. Imamo najbolje moguće raspoloženje u momčadi', kaže uoči derbija s Dinamom trener Osijeka Nenad Bjelica i dodaje:

  • +4
Osijek - Hajduk (20. kolo HT Prve lige) Izvor: Pixsell / Autor: Dubravka Petric/PIXSELL

Sve utakmice UEFA Europske lige i Hrvatski Telekom Prve lige ekskluzivno možete gledati na MAXtv-u (Arenasport). Više informacija OVDJE.

'Kao i u svakoj utakmici trebat će nam puno taktičke discipline, agresivnosti i velika želja koja sigurno neće izostati. Također, morat ćemo imati 11 raspoloženih igrača na terenu. Igramo protiv suparnika koji ima odličnu ekipu i isto takve pojedince, na prvom je mjestu i favorit je uoči dvoboja. Ali, ponavljam - imamo taj pobjednički gard od prvog dana i ne priznajem ništa drugo. Naravno da nećete uvijek pobijediti, igra i protivnik, a može nas sustići i neki lošiji dan. No, u svaki susret ulazimo s vjerom i nadom da možemo osvojiti sva tri boda. Tako je i sada uoči derbija. Prethodni rezultati nam daju za pravo da tako razmišljamo. Njihov je imperativ pobijediti, a naš je dati svoj maksimum, što su ipak različita psihološka stanja. Nadam se da će ovo naše prevagnuti.'

Podsjetimo, Bjelica je u prvom obračunu s Mamićem u Gradskom vrtu krajem studenog prošle godine u 12. kolu HT Prve lige uvjerljivo slavio 2:0. Golove za Osijek tada su zabili Pilj i Žaper.

Uvod u veliki derbi će u Velikoj Gorici od 15 sati (Arenasport 1) igrati Gorica i Šibenik. Gorica je u oba ovosezonska susreta slavila, no sada se momčad još prilagođava na novog trenera Sinišu Oreščanina. U ovom trenutku je Gorica treća na ljestvici, nakon 19 odigranih utakmica osvojila je 36 bodova, a s 40 zabijenih golova druga je najefikasnija momčad HT Prve lige. Samo je Dinamo napadački učinkovitiji...

No, Oreščanin protiv Šibenika zbog žutih kartona neće moći računati na najboljeg igrača i prvog strijelca HT Prve lige, Kristijana Lovrića. Problem? Gorica bez Lovrića u sastavu u proteklih sezonu i pol nije pobijedila...

  • +7
Slaven Belupo - Gorica (20. kolo HT Prve lige) Izvor: Pixsell / Autor: Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL

'Svi znamo što nam Lovrić znači, to nije nikakva tajna. Ali, koga nema bez njega se mora i može. Imamo maksimalno povjerenje u ostatak ekipe. I u plan kojeg imamo. Ništa to ne mijenja, nadamo se i očekujemo pobjedu', optimističan je Oreščanin koji je napomenuo:

'Dolazi nam Šibenik, momčad koja je vrlo stabilna, dobro posložena, a dolaskom Schildenfelda dobili su i na iskustvu i samopouzdanju. Imamo plan pokušati kontrolirati situaciju na terenu. Morat ćemo u nekima fazama biti strpljivi, trebat će biti precizan i fokusiran. i Veliku ulogu će igrati drugo poluvrijeme. Morat ćemo imati i plan A i plan B i nadamo se najboljem.'

A Šibenik u Veliku Goricu stiže ohrabren sjajnim rezultatima, u posljednjih pet kola ne zna za poraz, ostvario je tri pobjede i dva remija. Njihov uspjeh je još i veći ako se zna da su u gostima dobili Dinamo i Lokomotivu te remizirali s Rijekom, a na Šubićevcu su remizirali s Varaždinom i svladali Istru 1961.

  • +5
Šibenik - Istra 1961 (15. kolo HT Prve lige) Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Na put su Šibenčani krenuli bez Emira Sahitija i Juana Mese, koji su protiv Puljana zaradili treći žuti karton. Od te utakmice s momčadi nije trenirao Marko Bulat koji je završavao transfer u Dinamo.

'Bit će promjena u momčadi sigurno. Zbog kartona nema Mese i Sahitija, a promijenit ćemo i još sigurno dvojicu. Bulat će biti u kadru, to je sigurno. Hoće li početi od početka ili će krenuti s klupe, to ću još odlučiti, ali vjerojatnije je da će početi s klupe. Ne vjerujem da će mu potvrda transfera u Dinamo biti nekakav teret, mislim da će mu to biti dodatan poticaj i motivacija da odigra što bolje polusezonu za nas i da iz te odlične polusezone dođe na pripreme u Zagreb', istaknuo je trener Šibenčana Krunoslav Rendulić.

Hrvatska 1. liga

Gorica-Šibenik15:00
Dinamo Zagreb-Osijek17:30
Utk.Pob.Ner.Izg.Bod.
1.Dinamo Zagreb20143345
2.Osijek20143345
3.Gorica19113536
4.Rijeka1893630
5.Hajduk20821026
6.Šibenik20731024
7.Slaven Belupo1955920
8.Varaždin21541219
9.Lokomotiva20461018
10.Istra 196119341213

Sljedeće utakmice

14.2.Rijeka-Istra 1961
14.2.Hajduk-Slaven Belupo
17.2.Gorica-Rijeka
19.2.Slaven Belupo-Šibenik
20.2.Istra 1961-Varaždin