nastavak prvenstva

Evo gdje možete gledati utakmice Hrvatski Telekom Prve lige; Gorica gostuje u Koprivnici, Jovićević debitira u Varaždinu

06.06.2020 u 15:05

Bionic
Reading

Nastavak natjecanja u Hrvatski Telekom Prvoj ligi danas nam donosi dvije utakmice 27. kola. Na teren će prvo Slaven Belupo i Gorica (Arenasport 1, 18.55 sati), a potom će snage odmjetiri Varaždin i Dinamo (Arenasport 3, 21.05 sati)

Slaven Belupo i Gorica 'susjedi' su na prvenstvenoj ljestvici, 'farmaceuti' su sedmi, a Gorica je šesta. No, razlika u bodovima je velika, momčadi iz Velike Gorice ima devet bodova više.

Gorica se još nada kako bi se nizom pobjeda mogla vratiti u borbu za mjesta koja sljedeće sezone vodi u Europu. Trener momčadi iz Velike Gorice, Valdas Dambrauskas, iskoristio je ovo razdoblje kako bi još bolje upoznao momčad.

'Za sve je ovo bila teška situacija, ali polako dolazimo k sebi. Meni je čak dobro došla stanka jer sam imao više vremena kako bih upoznao igrače i razumio cijelu momčad te igračima prenio neke svoje ideje. Mislim da napredujemo iako smo tek na početku našeg puta. Odigrali smo samo tri prijateljske utakmice u kojima neki igrači nisu niti igrali 90 minuta. Moramo ići polako i zdravlje igrača staviti na prvo mjesto. Nitko u Hrvatskoj ne zna tko je u kakvoj formi jer ova situacija nije normalna i uobičajena. Netko će ući u formi prije, netko kasnije, a mi vjerujemo da ćemo igrati dobro od početka.', kaže Dambrauskas te ulogu favorita prebacuje na Slaven Belupo zbog domaćeg terena, ali i zbog činjenice da ima već ima jednu utakmicu u nogama:

'Slaven Belupo je u prednosti, igra doma i ima već jednu službenu utakmicu što je ipak razlika u odnosu na prijateljske utakmice. U službenim utakmicama boriš se i zubima, prolijevaš krv i znoj za rezultat. Iz tog razloga mislim da će Slaven Belupo biti i blagi favorit. To je vrlo dobra i organizirana momčad s jasnim sustavom igre. Igra 5-3-2, brani se duboko s dvije linije u kojima je osam igrača. Naprijed ostaju dvojica koji pokušavaju napraviti presing, uzeti loptu i dočekati suigrače. Gledao sam nekoliko njihovih utakmica kao i ovu protiv Lokomotive, imali su lijepu priliku za ulazak u finale, zabili su gol te imali još dvije dobre prilike, a Lokomotiva bi teško dostigla 2:0 ili 3:0. Dogodilo se što se dogodilo, ali sada je to prošlost i gledamo samo naprijed.'

Nogomet se vraća na MAXtv! Napokon opet možemo uživati u nogometu s domaćih terena uz Arenasport kanale. Sada je pravo vrijeme da odaberete MAXtv, zbog vrhunske slike u HD kvaliteti. Ponudu potražite na hrvatskitelekom.hr.

Dambrauskas je unio određene novitete u igri, Gorica igra otvorenije, ofenzivnije i hrabrije...

'Ako govorimo o novom stilu, dosta je tu pretjerivanja i o tome ćemo moći govoriti tek nakon ovih deset utakmica. Moramo pokazati da možemo igrati nogomet, da možemo biti pozitivniji s drugačijim mentalitetom i polako rasti kao klub. Želim promijeniti taj mentalitet malog kluba, odnosno razmišljanje da ćemo se braniti 90 minuta pa ćemo vidjeti što će se dogoditi. Moramo biti hrabri i pozitivni i isprovocirati da se nešto dogodi, kaže Litavac na klupi Gorice, a najviše ga brine igranje pred praznim tribinama:

'Mislim da to nije dobro za nikoga. Uvijek bih radije igrao pred 15 tisuća protivničkih navijača nego pred praznim tribinama. Naravno, za domaće momčadi to je veliki nedostatak, pogotovo one s navijačima, ali loše je i za goste jer svi žele pune tribine. Zbog cijele Hrvatske nadam se da će sve ovo brzo proći.'

  • +19
Prva polufinalna utakmica Hrvatskog nogometnog kupa, NK Slaven Belupo - NK Lokomotiva Izvor: Pixsell / Autor: Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL

Kapetan Kristijan Kahlina će u Koprivnici braniti 130. uzastopnu prvenstvenu utakmicu u dresu Gorice.

'Mislim da smo u dobro stanju, prošli smo dobre pripreme, koje nisu bile toliko naporne, nismo imali previše treninga. Sve je bilo umjereno, mislim da smo spremni. Dobro nam je došlo ovo dodatno vrijeme, imamo novog trenera i vjerujem da ćemo to iskoristiti', kaže golman Gorice i zaključuje:

'Slaven Belupo respektiramo, imaju dobre igrače, dobre rezultate. Malo im je nedostajalo da uđu u finale Kupa, izbacili su nas u četvrtfinalu. Mislim da su šanse 50-50, detalji će odlučivati. Ne mogu reći tko je favorit, ali vjerujem da ćemo pobijediti. Spremni smo za veliki rezultat, ali idemo krenuti od ove prve utakmice. Napravit ćemo sve da izborimo Europu.'

Veliki hendikep za momčad iz Velike Gorice je neigranje njihovog ponajboljeg igrača Lovrića koji odrađuje žute kartone, a neće biti ni More koji pauzira zbog crvenog kartona.

Najvažnije da se nogomet vraća iako bez gledatelja na stadionima no zato su tu televizijski ekrani. Podsjećamo, sve utakmice Hrvatski Telekom Prve lige možete gledati na MAXtv-u (Arenasport). Više informacija OVDJE.

Slaven Belupo iza sebe ima natjecateljsku utakmicu, poraz od Lokomotive u polufinalu Kupa.

'Bilo je jako važno zaboraviti kroz ovaj tjedan utakmicu protiv Lokomotive i Kup u kojem više ništa ne možemo napraviti. Ponovno smo posve u utakmicama Hrvatski Telekom Prve lige i velika nam je želja nastaviti pozitivan niz koji smo imali prije prekida kada smo u pet utakmica osvojili osam bodova. Okrenuli smo se u potpunosti sutrašnjoj utakmici protiv Gorice', kaže trener 'farmaceuta' Tomislav Stipić i napominje:

'Gorica je izuzetno težak protivnik, pun dinamike, fizike i dubine s dosta igrača u svojem kadru u najboljim mogućim godinama, između 24 i 30. Gorica još uvijek može doći do petog mjesta koje vodi u Europu što joj je zasigurno dodatan motiv. Sve u svemu, očekujem tvrdu utakmicu u kojoj se mi kao domaćin želimo postaviti hrabro i disciplinirano, ali i opuštenije nego u Kupu u kojem su moji igrači imali dodatan breme rezultata i očekivanja koji je utjecao da ne budu dovoljno slobodni i opušteni. Obrana će biti temelj. Svi se zajedno moramo braniti, a u napadu će biti ključno da u završnicu dolazimo sa što više igrača i sa što više samopouzdanja.'

HT Prvu ligu možete gledati i u dresu omiljenog kluba koji vam poklanja Hrvatski Telekom, a kako do dresa možete pročitati OVDJE.

Drugu utakmicu subotnjeg programa igraju Varaždin i Dinamo (Arenasport 3, 21.05 sati). Varaždinci se bore za ostanak u HT Prvoj ligi, a Dinamo samo čeka potvrdu novog naslova prvaka.

'Dinamo je u Varaždinu uvijek čekala lijepa atmosfera, šteta je što ovaj put igramo bez gledatelja. Imamo i otegotnu okolnost jer dolaze s novim trenerom pa ih nismo mogli skautirati s Jovićevićem. No mi radimo na tome kako ih iskontrirati', kaže trener Varaždinaca Samir Toplak koji neće moći računati na Posavca zbog kartona, Tkalčića zbog ozljeda, a upitan je i Kolarić.

'Protiv Dinama je svaki bod dobar. S jedne strane je dobro da otvaramo prvenstvo s apsolutnim favoritom, a već sam rekao da favorite možeš iznenaditi na početku kada još ne znaju u kakvoj su formi. Znamo odakle prijeti najveća opasnost, kakva je Dinamova kvaliteta i sigurno se moramo maksimalno posvetiti tim stvarima. Nadam se da ćemo biti prava momčad, da ćemo se dobro braniti i opasno napadati. Nadam se da ekipa koja će istrčati, uz pet zamjena na koje imamo pravo, a što je jako dobro, može Dinamo dugo držati u neizvjesnosti, a ako ćemo ih dugo držati u neizvjesnosti pa da uđu u nervozu, onda se imamo nečemu i nadati.'

  • +10
Prijateljska utakmica: GNK Dinamo - HNK Gorica Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

A nervoze i uzbuđenja će biti na Dinamovoj klupi. Sigurno je to jer Igor Jovićević u službenoj utakmici debitira kao trener 'modrih'. Ostvarenje je to dječačkog sna...

'Osjećam se uzbuđeno. Prva službena utakmica... To je jedna od premija za moj rad tijekom posljednjih godina i sigurno je da osjećam veliku odgovornost, sreću, da u službenoj utakmici predstavljam stožer Dinama i klub i navijače', kaže Igor Jovićević i napominje:

'U toj prvoj utakmici idemo fokusirano, ozbiljno, maksimalno angažirano na pobjedu. Sigurno nam neće biti lako jer se radi o ekipi koja se bori za ostanak, ekipi koja čak zaslužuje i bolje mjesto na tablici nego što pokazuje. Imaju jednu dobru tranziciju i vrlo opasne igrače poput Drožđeka i Petkovića te iskusnog Benka i Obregona koji su fizički moćni, Đuraseka koji ima jako dobru kontrolu lopte i dinamiku u sredini terena, tako da se radi o protivniku kojeg moramo ozbiljno shvatiti. Ne smijemo ni bježati od uloge favorita, idemo na pobjedu, idemo na tri boda. I u ovim ne velikim utakmicama se mora pobjeđivati kako bi se ostvarili ciljevi', zaključio je trener Dinama.

Hrvatska 1. liga

Hajduk-Inter Zaprešić20:00
Utk.Pob.Ner.Izg.Bod.
1.Dinamo Zagreb26212365
2.Rijeka26145747
3.Lokomotiva26144846
4.Hajduk26136745
5.Osijek26119642
6.Gorica2698935
7.Slaven Belupo26751426
8.Istra 196126471519
9.Inter Zaprešić26381517
10.Varaždin26381517

Sljedeće utakmice

6.6.Slaven Belupo-Gorica
6.6.Varaždin-Dinamo Zagreb
7.6.Istra 1961-Rijeka
7.6.Lokomotiva-Osijek
11.6.Inter Zaprešić-Gorica