PRAVO NA NOGOMET

Europski sud pravde presudio monopolu FA

04.10.2011 u 12:45

Bionic
Reading

Europski sud pravde (ECJ) osudio je u utorak ekskluzivna prava prijenosa nogometnih utakmica engleske prve lige, Premiershipa, naglašavajući da su takvi ugovori suprotni pravilima Europske unije

Teritorijalni ekskluzivitet prijenosa suprotan je slobodnom kretanju usluga, kazao je u presudi ECJ.

Sud smatra da je sprječavanje gledatelja engleske Premier lige da prate utakmice uz pomoć opreme iz inozemstva suprotno europskom pravu.

Sud je bio pozvan da se izjasni u procesu koji je suočio vlasnika jednog engleskog kafića i Engleski nogometni savez (FA) Premier lige koji polaže prava na prijenos utakmica.

Problem je bio u tome što je vlasnik kafića želio koristiti inozemne kartice za dekodiranje, u ovom slučaju iz Grčke, za izravan prijenos utakmica Premijer lige po nižoj cijeni.

FA ima monopol za prava na utakmice Premier lige u Velikoj Britaniji i odlučuje tko ih može prenositi, pod kojim uvjetima i po kojoj cijeni.

U svojoj presudi ECJ je zadao udarac monopolu Skyja tvrdeći da je 'nacionalno zakonodavstvo koje brani uvoz, prodaju i korištenje stranih kartica za dekodiranje suprotno slobodnom pružanju usluga i ne može se opravdati ni zaštitom intelektualnog vlasništva niti ciljem da se potiču ljudi da odlaze na stadion'.