SSC POREČ - LANTERNA 2015

Europske cure i dečki veslaju stojećki!

29.06.2015 u 19:05

  • +35

SUP Poreč Lanterna 2015

Izvor: tportal.hr / Autor: Zdravko Šarčević

Bionic
Reading

Drugo izdanje SUPer Surfers Challengea Poreč – Lanterna okupilo je tijekom prošlog vikenda pravu europsku SUP elitu. Tridesetak profesionalnih stand up paddlera odmjerilo je snage na 13 km dugoj stazi od rive u Poreču do sportskog centra Valeta i redom se oduševilo: sjajnom atmosferom, izvrsnom organizacijom, bogatim nagradama te, ne manje važno, po tko zna koji put i našim morem.

Krivac za sve je Surfmania, klub koji gura SUP i na zagrebačkom asfaltu gdje, znamo, nema mora pa možete zamisliti što su sve u stanju napraviti na zapadnoj obali Istre? Već prošlogodišnje izdanje ove regate pokazalo je koliko je Lanterna zgodno pozicionirana za ovakav događaj. Najveće zvijezde stand up paddlinga u Europi su, naime, Talijani, Austrijanci, Nijemci pa čak i Slovenci. Kad biste morali šestarom na karti ubosti svima njima najdostupnije mjesto, kladimo se da nije jako daleko od Tara-Vabrige ili Valamar Tamarisa na Lanterni.

Na startu u Poreču su se tako našla 23 pro paddlera, četiri SUP-er dame, plus trojica predstavnika bez rankinga. U SUP-u. Možda ste čuli za Nikicu Ljubeka u kanuu? Triput olimpijac, višestruki prvak svega i svačega pred kraj kanuističke karijere ozbiljno razmišlja o SUP-u kao sljedećem izazovu.

'SUP je izvrstan sport, nakon Europskog prvenstva sljedeći tjedan u Bohinju možda se oprostim od natjecanja u kanuu, ali ozbiljno razmišljam posvetiti se paddlingu'.

Kad to kaže legenda s mirnih voda...

Držimo mu fige, jer na SUPer Surfers Challengeu Poreč – Lanterna ove godine bio je na kraju sedmi iako je nastupio na rekreativnoj surf dasci na napuhavanje. Da je imao karbonski race model, tko zna? Ovako je vrh ipak pripao poznatim profićima, samo ne onima koji su po rankingu bili favoriti. Mjeru starijim i puno poznatijim kolegama Austrijancu Peteru Bartlu i Talijanu Davideu Codottu uzeo je tako mladi Talijan Davide Ionico. SUP zvijezda u usponu navodno je Talijanski Kai Lenny, samo s boljom frizurom.

'Utrka je bila fantastična, totalno sam oduševljen pobjedom jer Davide Codotto je na valovitom moru možda i najbolji na svijetu, sigurno se vraćam nagodinu na obranu naslova!', rekao je nakon utrke Ionico.

Među damama prva je bila također Talijanka Erika Barausse. Ona je doslovce samljela konkurentice iz Austrije Sabine Shellander i Lauru Bartl. Ni ona nije štedila na komplimentima:

'Regata je bila sjajna, cijelo vrijeme uz predivnu obalu. Ja inače češće vozim mirne vode, ali vaše more me oduševilo, vidimo se definitivno 2016.'

Naravno da je atmosfera među sudionicima bila sjajna kad su među sobom podijelili 5000 dolara nagradnog fonda. To je jedan od uvjeta da bi utrka imala elite status i privukla rangirane vozače. SUP je mlad sport pa je teško uspoređivati, ali kad bi SSC Poreč Lanterna bio teniski turnir bio bi po imenima puno jači od onog pravog Umagu. S tim da na ATP turnirima nikad niste vidjeli da tenisači ostanu odigrati koji gem s publikom, gostima ili među sobom, onako, iz čiste zabave. Naime, nakon službene regate krenula je zabava uz fun SUP regatu za amatere, turnir u SUP polu (znate, onoj ludoj novotariji o kojoj ste već imali priliku čitati na tportalu) kao i ludi Starship dual na daskama za osam veslača.

Za sad sve pohvale zaslužuju organizatori iz Surfmanie, kao i prijatelji regate Valamar, TZ Poreč, TZ Tar-Vabriga, Starboard, Lenovo, Aquapac, JP Australia, Paddle Expo i, očekivano Surf Shop. Nakon svega ni iscrpljeni organizator Ernest Kiseljak iz Surfmanie nije krio iznenađenje sjajnim odazivom i još boljom regatom:

'Od 17 pro ridera koji su nastupili lani, čak 15 ih je ponovno došlo na regatu, a preostala dvojica su totalno tužni javili da neće stići do Poreča zbog svjetskog kupa koji voze. Naš plan je bio ponoviti prošlogodišnju razinu, a ispalo je da imamo čak 8 novih pro ridera prvi put u Hrvatskoj! Ovo je više nego fenomenalno'.

Slažemo se, a i već se naveliko priča da će SSC Poreč Lanterna 2016. biti pravi pravcati spektakl. Pogledajte u galeriji kako je bilo ove godine i razmislite o vikendu uz stand up paddling nagodinu u slično vrijeme. Ili pratite www.surfmania.net i doznajte kad se voze SUP utrke i vožnje po Zrmanji, Cetini, oko Paga itd. Prva vam je tu za koji dan...

SUPer Surfers Challenge Poreč – Lanterna 2015, rezultati:

Muški

1. Davide Ionico (ITA)
2. Peter Bartl (AUT)
3. Davide Codotto (ITA)

Ženske

1. Erika Barausse (ITA)
2. Sabine Shellander (AUT)
3. Laura Bartl (AUT)