ULOVILI ZAMAH

Europska momčad mjeseca listopada

04.11.2011 u 07:55

Bionic
Reading

Kako se primiče sredina sezone, europske ljestvice poprimaju poznate konture te malo pomalo favoriti zauzimaju čelna mjesta. Za to su, dakako, najzaslužniji igrači koji su svojim igrama u proteklom mjesecu privukli najviše pažnje te dobili najbolje ocjene kritike, pa se zato i nalaze u našoj idealnoj europskoj momčadi

Ovo je prema našem izboru idealna momčad za mjesec listopad. Postavljena je u formaciji 4-4-2 i poprilično je napadački nastrojena.

Golman
Samir Handanovič, Udinese
Najbolja partija: Atalanta - Udinese 0:0
S prošlomjesečne klupe sjajni je slovenski reprezentativac zasluženo preselio u prvu postavu, jer se njegova mreža tresla samo u jednoj utakmici, bez luksuza elitne obrane kakav imaju Casillas ili Valdes. Čak štoviše, ne postoji utakmica u kojoj ne obrani barem jednu vrlo izglednu priliku, a u nekima to učinio i nekoliko puta, kao u onoj protiv Atalante.

Desni bek
Micah Richards, Manchester City
Najbolja partija: Manchester City - Wolverhampton 3:1
Jedan od fizički najjačih obrambenih igrača Europe polako stasa i u jednog od najkvalitetnijih bekova, igrajući poziciju sa sveukupno vjerojatno najmanje kvalitetnih igrača. Osim fizičke prisutnosti, Richards je naučio kontrolirati kompletnu desnu stranu, kako ofenzivno tako i defanzivno, te se sjajno nadovezuje s Davidom Silvom i Adamom Johnsonom.

Lijevi bek
Gareth Bale, Tottenham
Najbolja partija: Tottenham - QPR 3:1
Kako ponekad u klubu odigra na beku i ovdje zauzima tu poziciju iako je prije svega riječ o lijevom krilu. Bale, zajedno s Modrićem, Van der Vaartom, Parkerom i Adebayorem, čini kvintet sjajnih igrača koji su podigli klub gotovo do samog vrha ljestvice. Mjesečni učinak im je stopostotan, uz iznimku utakmice protiv Newcastlea.

Centralni branič
Mats Hummels, Borussia Dortmund
Najbolja partija: Werder - Borussia (D) 0:2
Iako i dalje ima problema u Ligi prvaka, Borussija ponovo počinje pokazivati nivo utakmica na razini prošlosezonskih, pa tako i najbolji mladi stoperski dvojac Hummels - Subotić. Proteklog su mjeseca inkasirali samo jedan ligaški pogodak, a Hummels je glavni razlog zbog čega im je to uspjelo bez značajnog učinka golmana Weidenfellera.

Centralni branič
Javier Mascherano, Barcelona
Najbolja partija: Barcelona - Sevilla 0:0
Kada je dolazio u klub bio je smatram prvenstveno veznim igračem, ali zbog nekoliko nespretnih prodaja i konstantnih ozljeda čitave je sezone primoran igrati centralnog braniča. Iako ne posjeduje visinu, obavlja fantastičan posao na račun agresivnosti, ali i obrambene vještine i inteligencije. Zbog svega toga, Barcelona je odradila mjesec bez primljenog pogotka.

Defanzivni vezni
Claudio Marchisio, Juventus
Najbolja partija: Juventus - Milan 2:0
Što je teža utakmica, to je Marchisio bolji! Dvije najbolje ovosezonske predstave pružio je upravo prošlog mjeseca protiv dva najveća Juventusova rivala, Milana i Intera, pritom postigavši tri gola. Iako se torinski sastav i dalje, prije svega defanzivno, muči protiv manjih ekipa, u ove su dvije utakmice pokazali da su kandidati za naslov, a Marchisio da je igrač internacionalne klase.

Marchisio je sredio Milan

Centralni vezni
Younes Belhanda, Montpellier
Najbolja partija: Caen - Montpellier 1:3
Francuska liga ponovo postaje pravo kazalište champagne nogometa, a jedan od glavnih glumaca je mladi Marokanac, ključni igrač drugoplasiranog Montpelliera. Proteklog je mjeseca ta momčad postigla deset pogodaka u četiri utakmice, a u gotovo je svima Belhanda imao svoje prste. U ligi koja tradicionalno svake sezone izbacuje tucet novih zvijezda, Belhanda je prvi u izlogu.

Ofenzivni vezni
David Silva, Manchester City
Najbolja partija: Manchester United - Manchester City 1:6
Od svih zvijezda Manchester Cityja, u momčadi koja je ubilježila samo pobjede proteklog mjeseca, svojom se konstantnošću posebno ističe David Silva. Neovisno o tome prima li loptu blizu svoje polovice ili je autor posljednjeg dodavanja ili šuta, Silva sve zadatke veznog igrača obavlja besprijekorno. Utakmica protiv rivala Uniteda najbolji je dokaz te tvrdnje!

Ofenzivni vezni
Cristiano Ronaldo, Real Madrid
Najbolja partija: Malaga - Real Madrid 0:4
Šest čistih pobjeda u šest službenih utakmica bilanca je madridskog kluba za mjesec listopad. Njihov stopostotni učinak ne može proći bez značajnog doprinosa najveće klupske zvijezde, pa je tako Ronaldo u te pobjede ugradio tri pogotka i čak pet asistencija, pokazavši kako je za svoje suigrače bitan ne samo kao strijelac, već i kao dodavač.

Ronaldo je uništio Malagu

Centralni napadač
Gonzalo Higuain, Real Madrid
Najbolja partija: Espanyol - Real Madrid 0:4
Tri hat-tricka (dva za klub i jedan za reprezentaciju) u samo mjesec dana sasvim su dovoljna preporuka za Higuainovo uvrštavanje u momčad mjeseca. Sada, kada je konačno potpuno zdrav i spreman ističe se lakoćom realizacije prilika, podjednako dobro s obje noge i glavom, a kao igrač šesnaesterca postiže prve golove koji razbijaju protivničke guste obrane.

Centralni napadač
Robin van Persie, Arsenal
Najbolja partija: Chelsea - Arsenal 3:5
Kroz mjesec listopad Van Persie je bez dvojbe zaslužio laskavu titulu najkorisnijeg i najpotrebnijeg igrača jedne vrhunske ekipe. Nevjerojatna je razlika u Arsenalovoj igri s njim i bez njega na terenu, koja se jasno vidi čak i u utakmicama protiv slabijih protivnika poput Stokea. Sedam postignutih pogodaka prošloga mjeseca samo su jasno vidljiva potvrda te činjenice.

Zamjene:

Victor Valdes, golman, Barcelona

U šest službenih utakmica prošlog mjeseca nije primio niti jedan pogodak, ali zbog posjeda lopte vlastite ekipe često je i bez posla.

Lukasz Piszcek, obrambeni bočni, Borusssia Dortmund
Možda i glavni razlog ponovnih uspjeha Borussije je povratak na brzu igru direktnih lopti preko bokova, u situacijama kada se Piszcek sjajno pridodaje iz pozadine.

Scott Parker, centralni vezni, Tottenham
Dobio je prednost ispred Van der Vaarta i Modrića jer je u samo nekoliko utakmica postao jedan od ključnih igrača ove sve uspješnije ekipe.

Nene, ofenzivni vezni, PSG
Kako su protivničke obrane sve više fokusirane na zaustavljanje Pastorea, Nene je to spremno iskoristio i osigurao Parizu stopostotni prvenstveni učinak.

Lionel Messi, napadač, Barcelona
Promašeni jedanaesterac protiv Seville udaljio ga je iz prve postave, iako je većina drugih partija bila na nivou koji se od njega očekuje.

Messi je imao i crnih minuta

Klaas Jan Huntelaar, napadač, Schalke 04
Od svih napadača europskog nogometa, samo se Higuain bolje snalazi u šesnaestercu od Nizozemca koji je odnio titulu najboljeg strijelca eurokvalifikacija.

Mario Balotelli, napadač, Manchester City
U nekoliko ozbiljnih utakmica (protiv Manchestera i Aston Ville) pokazao je veličinu nogometnog potencijala, koji pomiješan s fizičkom snagom čini nevjerojatnog igrača.