PRIČA O DRESOVIMA

Europska liga: Slučajni crveno-bijeli finale?

20.04.2012 u 10:40

Bionic
Reading

Iako Athletic Bilbao ima negativan rezultat (1:2) iz Lisabona, uopće nije nemoguće da finale Europske lige u Bukureštu igra on protiv madridskog Atletica. Bio bi to okršaj momčadi u crveno-bijelim dresovima, zahvaljujući jednoj bizarnosti iz povijesti

Atlehltic i Atletico imaju vrlo isprepletenu povijest. Bilbao je svoj sportski ponos dobio 1898. godine i u prvoj fazi igrali su u bijelim majicama. No 1903. došla je odluka da klub napravi plavo-bijelu kombinaciju u kojoj će igrati. Tako je i bilo, no krajem 1909. dresova je nestalo i po novu garnituru moralo se ići u Englesku.

Posao je preuzeo Juan Elorduy, student koji je ionako planirao provesti Božić u Engleskoj. Dobio je novac da kupi 50 dresova Blackburna, no nije ih našao. Razočaran se vraćao u domovinu, a onda je blizu luke u Southamptonu našao 50 dresova lokalnog Southamptona, i to crveno-bijelih. Nije teško zamisliti reakciju uprave Bilbaa, ali nije bilo pomoći. To su bili jedini dresovi na raspolaganju i tako je Athletic postao crveno-bijeli, kakav je i danas.

Atletico su 1903. u Madridu osnovala tri baskijska studenta i taj je klub u svojim začecima bio ispostava imenjaka iz Bilbaa. Tako su i oni bili plavo-bijeli, ali nakon povratka avanturista iz Engleske dobili su 25 dresova novih boja i već više od stoljeća uživaju u toj kombinaciji.

Da je Juan Elorduy plovio iz, recimo, Portsmoutha, oba kluba danas bi vjerojatno bila potpuno plava. Povijest nekada piše čudne priče.