JESENSKI MAMURLUK

Europska antipostava mjeseca listopada

05.11.2011 u 09:55

Bionic
Reading

I dok se favoriti polako zahuktavaju te je sve više moćnih ekipa koje upisuju isključivo pobjede, neki od poznatih igrača europskih liga i dalje ne uspijevaju naći svoj ritam. Zbog toga su opravdano članovi naše momčadi mjeseca koju ne bismo poželjeli niti jednom treneru

Golman
Hugo Lloris, Lyon
Najlošija predstava: Real Madrid - Lyon 4:0
Lyonova obrana konačno je svojim nesigurnostima, šlampavošću i glupostima uspjela pretvoriti možda i najtalentiranijeg svjetskog golmana u igrača koji je nalik takvoj obrani. Lloris će i dalje na račun svoje vještine obraniti pokoju dobru priliku, ali prošloga je mjeseca uspio podbaciti u svakoj ozbiljnijoj utakmici (protiv Reala, PSG-a i Lillea), a protiv madridske ekipe je čak postigao i autogol.

Desni bek
Alan Hutton, Aston Villa
Najlošija predstava: Manchester City – Aston Villa 4:1
Prošlosezonski takmac Vedrana Ćorluke za poziciju desnog braniča u Tottenhamu teško se snalazi u dresu svog novog kluba, koji je prošlog mjeseca još jednom dokazao kako su tek prosječna ekipa. U tijesnom porazu protiv WBA te u porazu protiv Cityja, u kojem su s četiri pogotka u mreži iznimno dobro prošli, upravo je desna, Huttonova strana obrane bila najranjivija.

Lijevi bek
Yuto Nagatomo, Inter Milan
Najlošija predstava: Catania - Inter 2:1
Muke po Interovoj obrani se nastavljaju! Podrum tablice potvrđen je kada su proteklog mjeseca ispustili vodstvo u dvije utakmice protiv moćnih suparnika kakvi su Catanija ili Atalanta. Lijeva strana obrane ipak je za nijansu lošija od desne, a tamo gospodare Nagatomo i Chivu. Kako je Chivu bio u ovoj momčadi prošli mjesec, red je i da Nagatomo dobije počast kakvu zaslužuje.

Centralni branič
Joris Mathijsen, Malaga
Najlošija predstava: Levante - Malaga 3:0
Nakon odličnog početka sezone Malaga je tijekom listopada izgubila tri utakmice zaredom (Levante, Real Madrid, Rayo) uz gol-razliku od 0:9. Većina protivničkih golova primljena je nakon prekida ili centaršuta, a kumovali su im loše pozicioniranje i slab skok Malaginih centralnih braniča. U tim su se ulogama odlično nadopunjavali Demichelis i Mathijsen.

Centralni branič
Nicolas Burdisso, Roma
Najlošija predstava: Roma - Milan 2:3
Zbog ozljeda i suspenzija obrambena postava Rome niti jednu utakmicu tijekom cijelog mjeseca nije odigrala u istom sastavu. U takvim okolnostima, najkvalitetniji i najiskusniji braniči moraju biti pravi vođe na terenu. Kako su u pet utakmica primili osam pogodaka te izgubili od velikih rivala Lazija i Milana, slobodno se može reći da Burdisso nije ispunio taj zadatak.

Defanzivni vezni
Marouane Fellaini, Everton
Najlošija predstava: Chelsea - Everton 3:1
Tijekom listopada Everton je imao savršenu priliku pokazati najskupljim momčadima lige kako su ekipa na koju treba računati kada je u pitanju borba za vrh. Umjesto toga, u četiri utakmice protiv Manchester Cityja, Liverpoola, Chelseaja i Uniteda ubilježili su četiri poraza pri tome pokazavši kako se njihova vezna linija, na čelu s Fellainijem, ne može nositi s boljim suparnicima.

Centralni vezni
C. Träsch, Wolfsburg
Najlošija predstava: Bayer Leverkusen - Wolfsburg 3:1
Doveden kao univerzalni vezni igrač jednako upotrebljiv u obrani i napadu s pedigreom reprezentativca, Magath je Träschu ekspresno uručio i kapetansku traku. Tijekom listopada je ničime nije zaslužio, jer je podjednako loše koordinirao defanzivnom igrom veznog reda, koliko nije nimalo pomogao Mandžukiću i društvu pri postizanju pogodaka.

Centralni vezni
John Obi Mikel, Chelsea
Najlošija predstava: Chelsea - Arsenal 3:5
Čak i kada Chelsea pobjeđuje, Mikel uspijeva biti među najlošijima na terenu. Dok Lampard, Malouda, Meireles i drugi igrači veznog reda odrađuju posao, Mikel uglavnom podsjeća navijače zašto je Essien toliko bitan igrač za ovu ekipu. Za defanzivnu igru je prespor i nedovoljno agresivan, dok je za ofenzivnu nedovoljno tehnički potkovan i bez pravog udarca.

Ofenzivni vezni
Marko Marin, Werder Bremen
Najlošija predstava: Augsburg - Werder 1:1
Niti u jednoj utakmici prošloga mjeseca nije pokazao neki od poteza koji se očekuju od igrača koji na leđima nosi broj 10. Iako je momčad Werdera otvorila prvenstvo značajno bolje od prošle sezone, tijekom listopada su ponovo zapali u krizu igre, koju su uspjeli odagnati u posljednjoj utakmici protiv Mainza. Nezgodna je činjenica da baš tada Marin nije bio u igri.

Centralni napadač
Giampaolo Pazzini, Inter Milan
Najlošija predstava: Inter - Napoli 0:3
Samo jedan pogodak u Lilleu tijekom cijelog mjeseca kada je sakupio šest nastupa, poražavajuća je bilanca za strijelca njegova kalibra, čak i kada vezna linija ne funkcionira dobro kao nekada. Da stvar bude gora, kada i odigra dobru utakmicu, npr. protiv Juventusa, onda nema sreće jer mu se ispriječe bilo okvir gola bilo protivnički vratar.

Centralni napadač
Didier Drogba, Chelsea
Najlošija predstava: QPR - Chelsea 1:0
Iako mu je crveni karton protiv QPR-a pokazan neopravdano i prestrogo, ovo je sezona u kojoj Drogba po prvi puta počinje pokazivati da zalazi u jesen nogometne karijere. Slično kao i Mikel, čak i kada momčad odigra odličnu utakmicu (kao protiv Evertona) to nije zbog, nego unatoč njegovog učinka. Sreća za klub da Torres počinje otplaćivati uloženo.

Zamjene:
Paul Robinson, golman, Blackburn
Maksimirski krtičnjak čini se kao gotovo ugodna uspomena s obzirom da je prosječno prošlog mjeseca primao dva i pol pogotka po susretu.

Martin Demichelis, obrambeni igrač, Malaga
Mathijsen, partner u zločinu, dospio je u prvu momčad. Jedini razlog zašto je Demichelis na klupi je da smo od njega navikli na greške.

Esteban Cambiasso, zadnji vezni, Inter Milan
Čini se kako su prošla vremena u kojima Inter može računati da će Cambiasso pokriti defanzivni prostor koji bi normalno pokrivala dva igrača.

Diego, ofenzivni vezni, Atletico Madrid
Čak četiri utakmice u mjesecu Madrižani su odigrali bez postignutog pogotka, a prvi u redu krivaca mora biti onaj koji se smatra glavnim kreatorom igre.

Andre Schürrle, napadač, Bayer Leverkusen

Kada bi igrao za klub barem upola dobro kao za reprezentaciju, ne bi im se događale utakmice bez postignutog pogotka kao dvaput proteklog mjeseca.

Falcao, napadač, Atletico Madrid

Nakon sjajnog rujna uslijedio je blijedi listopad tijekom kojeg je uspio postići samo jedan pogodak, kod kuće protiv slabašne Mallorce.

Victor Montaño, napadač, Rennes
U jednoj od najjačih momčadi lige, Kolumbijac bi morao postići barem povremeno pokoji pogodak. Prošlog mjeseca nije ubilježio niti jedan.