KAKO SE OVO MOGLO DOGODITI?

Eskalacija rukometnog 'rata'; donesena šokantna odluka: U Ligi prvaka igrat ćemo s amaterima!

09.03.2018 u 06:41

Bionic
Reading

Nastavlja se 'rat' bundesligaških klubova s Europskom rukometnom federacijom (EHF) koji je po svemu sudeći kulminirao do te mjere da će Rhein-Neckar Löwen u utakmici Lige prvaka zaigrati s amaterskom momčadi

Već smo pisali o tome kako čelnike EHF-a nije nimalo briga za rukomet, jer onda ne bi dopustili da se utakmice zadnjeg kola po skupinama igraju u različitim terminima čime je direktno narušena regularnost natjecanja u Ligi prvaka (kao i na Euru u Hrvatskoj), a sada je došlo do kulminacije sukoba između Njemačkog rukometnog saveza i njihovih klubova s EHF-om zbog preklapanja satnica domaćeg prvenstva i europskog natjecanja.

Tako su iz Löwena zahtijevali da EHF pomakne termin utakmice s Poljacima za dan kasnije, 25. ožujka, jer 24. ožujka igraju u njemačkom prvenstvu u gostima veliki derbi s Kielom, koji također igra utakmicu osmine finala s mađarskim PICK Szegedom.

Naime, Nijemci i njihov rukometni Savez zbog sponzora i većeg broja gledatelja žele igrati bundesligaške dvoboje samo vikendom u već unaprijed dogovorenom terminu zbog televizije, a ponekad se dogodi da se poklope rasporedi Lige prvaka i njemačke lige.

U Kielu su svoj prvi dvoboj Lige prvaka ipak dogovorili za 21. ožujka (srijeda), iako ni oni nisu bili sretni s tim rješenjem, jer su tako izgubili mogućnost da uzvrat igraju kod kuće.

No s Löwenom je druga priča, Kielce je bilo spremno zamijeniti domaćinstva (bundesligaš bi tada bio domaćin preko tjedna), no tada bi Nijemci izgubili prednost da uzvrat igraju pred svojim navijačima, a to nije dolazilo u obzir.

'Mukotrpno smo radili u skupini i ne želimo se na takav način odreći prednosti, odnosno da u uzvratu budemo domaćini,' jasni su bili u Löwenu.

Löwen dakle nije pristao na takvu zamjenu, EHF zasad isto nije popustio i zato je moguće da Nijemci imaju dvije utakmice istog dana.  Njemački prvak će zato u Kielce poslati svoju amatersku momčad koja se natječe u trećoj ligi i koja će vjerojatno doživjeti težak poraz na gostovanju u Poljskoj.

Löwen - Kiel Izvor: Društvene mreže

'Nije nam jasno zašto je EHF tako tvrdoglav glede promjene termina. Utakmicu s Kielom prenosi ARD televizija, to je veliki derbi kojeg će sigurno pratiti više TV-gledatelja nego dvoboj osmine finala Lige prvaka', kazala je izvršna direktorica Loewena Jennifer Kettemann.

Postoji mogućnost da EHF 'povuče ručnu' pa se dvoboj sa subote ipak prebaci na nedjelju, a to bi značilo da će Löwen imati drugu utakmicu u manje od 24 sata što isto nije neka opcija, ali je zasigurno bolja od ove prethodne da nastupe s amaterima. Uostalom Löwenu ne bi bilo prvi puta da ulazi u sukob s EHF-om i izvlači 'deblji kraj'.

  • +3
Rukometna Bundesliga, Löwen - Kiel Izvor: Pixsell / Autor: Uwe Anspach/DPA/PIXSELL

Naime, Löwen je ove sezone već igrao utakmice Bundeslige i Lige prvaka u samo 24 sata, u studenom prošle godine s Leipzigom u prvenstvu pa s Barcelonom u elitnom europskom natjecanju, ali sada je ovaj sukob podignut na višu razinu - isti dan dva susreta pa je li to stvarno moguće?

Najjača liga svijeta (Bundesliga) i Europska rukometna organizacija (EHF) zbog termina na suprotnim stranama, a najveći gubitnik je rukomet (klubovi i navijači).