FIFA OLUČILA

Englezi u suzama, SP 2018. Rusiji, a 2022. Kataru

02.12.2010 u 17:16

Bionic
Reading

Poznati su domaćini Svjetskih nogometnih prvenstava 2018. i 2022. Slavi se u Rusiji i Kataru koji su na iznenađenje mnogih dobili priliku da ugoste najbolje reprezentacije svijeta

I dok je Rusija bila pritajeni favorit u utrci s Engleskom, te zajedničkim kandidaturama Španjolske i Portugala, te Belgije i Nizozemske, Katar je bio veliko iznenađenje jer je pridobio više glasova od SAD-a, Australije, Japana i Južne Koreje.

Katar će biti najmanja zemlja koja je ikad bila domaćinom SP-a jer ima površinu od svega 11.500 kvadratnih kilometara i 1.7 milijuna stanovnika, a ujedno je i prva muslimanska zemlja-domaćin. Katar je bio popriličan autsajder prije glasovanja jer je temperatura u toj zemlji u lipnju i srpnju preko 40 stupnjeva, dok bi problem za navijače mogli biti i vrlo strogi zakoni. Njihova najveća prednost su ulaganje od 4 milijarde dolara, supermoderni stadioni s klimatizacijom, te činjenica da je osam stadiona u krugu od svega pedesetak kilometara.

Odluke je priopćio predsjednik FIFA-e Sepp Blatter, koji je imao pravo glasa zajedno s još 21 članom Izvršnog odbora, a nisu glasovali Amos Adamu i Reynald Temarii, članovi IO-a koji su suspendirani zbog korupcije. Rusija i Katar morali su dobiti najmanje po 12 glasova.

'Pomozite nam da zajedno uđemo u povijest', kazao je nakon pobjede Rusije zamjenik premijera Igor Šuvalov, dok je premijer Vladimir Putin, koji je odgodio put u Zürich zbog 'prljave kampanje u medijima', ipak najavio da će doći u Zürich u večernjim satima. Rusku kandidaturu u Zürichu uveličala je i jedna od najboljih svjetskih atletičarki Jelena Isinbajeva, a Rusi su očito imali više 'pluseva' od nedostataka poput velike udaljenosti između gradova i prometne povezanosti.

Engleska je bila ipak favorit u glasovanju, a njihovu kandidaturu su u Zürich došli poduprijeti premijer David Cameron, David Beckham i Princ William.

Inače, Rusija je u drugom krugu skupila 13 glasova, jedan više od potrebnih 12, dok je Katar izabran za domaćina završnog turnira 2022. godine tek u četvrtom krugu, kada s dobili više glasova od SAD-a.

U glasovanju za SP 2018. u prvom krugu Engleska je ispala sa svega dva glasa, Rusija je dobila 9, španjolsko-portugalska kandidatura 7, a belgijsko-nizozemska četiri glasa. U drugom krugu Rusija je dobila 13 glasova, španjolsko-portugalska kandidatura opet 7, a belgijsko-nizozemska samo dva glasa.

Puno je neizvjesnije bilo glasovanje za domaćina SP-a 2022. U prvom krugu ispala je Australija sa svega jednim glasom, Japan i SAD su dobili po tri, Južna Koreja 4, a Katar 11 glasova, što znači da mu je već tada nedostajao samo jedan glas. U drugom krugu Katar je skupio 10, Južna Koreja i SAD po 5, a ispao je Japan s dva glasa. U trećem krugu Katar opet ima 11 glasova, SAD 6, a Južna Koreja pet, da bi u završnom, četvrtom krugu Katar dobio 14, a SAD osam glasova.